Acasă Actualitate Ministerul Educației: Salariile cresc la 1 septembrie 2021/ Educația primește 551,4 milioane...

Ministerul Educației: Salariile cresc la 1 septembrie 2021/ Educația primește 551,4 milioane de lei

Foto: StiriEdu.ro

Ministerul Educației arată că în urma rectificării bugetare din14 august, a primit suma de 551,4 milioane de lei. Banii sunt destinați, cu prioritate, achiziției de echipamente electronice pentru elevi și cadre didactice, în vederea participării la activități de e-learning, precum și pentru lucrări de execuție și proiectare a 59 de grădinițe.

În ceea ce privește învățământul universitar, s-a decis majorarea cheltuielilor din venituri proprii cu suma de 370,50 de milioane de lei, asigurată prin majorarea veniturilor cu suma de 229,72 de milioane de lei, respectiv reglementarea utilizării disponibilităților din anii anteriori, în limita sumei de 140,78 de milioane de lei.

Prin banii primiți în plus la rectificarea bugetară, Ministerul Educației va sprijini reluărea activității școlare/universitare în această toamnă, în condiții de acces egal și siguranță sanitară pentru toți elevii, studenții și profesorii, având în vedere contextul pandemic provocat de virusul SARS-CoV-2, potrivit unei informării a Ministerului Educației

VIDEO Ludovic Orban: După părinți, pe dascăli i-am iubit cel mai mult/ De ce nu pot crește anticipat salariile

De asemenea, a fost aprobată suma de 200 de  milioane de lei, credite de angajament, pentru Programul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare – perioada 2015-2020 (PNDCDI III).

Salariile cresc la 1 septembrie 2021

Guvernul a mai stabilit că aplicarea devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art. 38 alin. (41) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, va intra în vigoare de la 1 septembrie 2021.

Majorarea era prevăzută în Legea salarizării pentru anul 2022, dar a fost devansată și majorările au fost acordate mai devreme, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie 2020 salariile pentru profesori au crescut cu 8% (prima tranșă). Practic, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021. Mai exact, se menține un grafic de acordare a majorărilor stabilite inițial pentru anul 2022, mai devreme cu un an față de ceea ce s-a decis în Parlament.

Citiți și: VIDEO Orban a comparat banii pentru dascăli cu banii de băutură/Sindicaliștii îi cer să-și prezinte scuze

FSLI: Educația nu este „cârciuma” sistemului bugetar

Articolul precedentCine va decide cum începe anul școlar 2020-2021/ Proiect MEC ce reglementează școala online
Articolul următorUniversitatea Babeș-Bolyai, singura din România în topul Shanghai, pe poziția 701-800