Acasă Actualitate Studenții: Guvernanții nu au soluții pentru începerea universităților

Studenții: Guvernanții nu au soluții pentru începerea universităților

Foto: ANOSR

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) arată într-o informare de presă că guvernanții nu au soluții pentru studenți și nu oferă absolut nicio normă sau îndrumare instituțiilor de învățământ superior din România cu privire la modul de desfășurare a actului educațional în normele puse în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

„În urma unui scurte analize a structurii următorului an universitar realizată de către ANOSR în această perioadă, am constatat că mai multe universități românești încep în mai puțin de o lună desfășurarea activității didactice pentru anul universitar 2020-2021, mai exact pe data de 14 septembrie 2020. Totuși, în ciuda acestui context complet atipic pentru educația din România, decidenții încă nu și-au asumat publicarea vreunei măsuri sau recomandări pentru desfășurarea procesului educațional în mediul universitar”, arată studenții.

Citiți și: ULTIMA ORĂ Ministerul Educației a publicat normele privind deschiderea anului școlar

Citiți și: Când se stabilește scenariul pentru începerea școlii: 10 septembrie, data limită

Ce spun studenții:

  • Este nevoie de soluții stabile pentru desfășurarea activității didactice și pentru modalitatea de realizare a practicii de domeniu sau specialitate la nivelul tuturor programelor de studii; mai mult decât atât, un subiect ce solicită atenție sporită reprezintă normele de cazare în campusurile universitare, deoarece este necesară o predictibilitate de care să poată beneficia studenții în alegerea cazării pentru acest an. Astfel, considerăm ca fiind un aspect de maximă importanță stabilirea coordonatelor structurale ale anului universitar 2020-2021, în cel mai scurt timp, care să cuprindă toate aceste norme.
  • În plus, este esențial ca sănătatea studenților, a cadrelor didactice și nu numai să fie pusă pe primul loc. În lipsa unor reglementări impuse la nivel național, nu există garanția că toate instituțiile de învățământ superior din România vor dimensiona corect problema și vor acționa preventiv, respectând cu strictețe toate măsurile igienico-sanitare necesare.
    De asemenea, în cazul în care există deja anumite demersuri la nivel ministerial pentru organizarea desfășurării învățământului superior, opinăm că astfel de decizii care impactează viața studenților ar trebui luate doar după consultarea beneficiarilor principali ai educației, respectiv studenții, pentru a înțelege corect nevoile principale, dar și așteptările acestora.
  • Așadar, ANOSR solicită urgentarea publicării unor măsuri concrete, apte să reglementeze desfășurarea procesului educațional în anul universitar 2020-2021 și să garanteze un învățământ echitabil, însă fără a pune în pericol comunitățile universitare.

Reprezentanții guvernului amână prezentarea unor norme sanitare care se pot aplica în universitățile românești, chiar dacă, în grupurile de lucru din care facem parte am primit garanții prin care trebuia să avem deja în vigoare astfel norme. Decidenții trebuie să arate faptul că au învățat lecțiile pandemiei, asumându-și decizii clare și pentru sistemul de învățământ superior, astfel încât să nu se sacrifice un an universitar înainte să înceapă” – Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, președinte Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

Articolul precedentFSLI: 10.000 de profesori pensionari au nevoie de salarii mărite pentru a-şi cumpăra echipamente de protecţie
Articolul următorElevii despre normele pentru deschiderea școlilor: Termenul pentru scenarii e mult prea strâns