Acasă Actualitate Asociațiile de elevi: Guvernul trebuie să asigure măști pentru toată lumea

Asociațiile de elevi: Guvernul trebuie să asigure măști pentru toată lumea

INQUAM PHOTO/ Octav Ganea

Mai multe asociații de elevi din Bucureşti și Ilfov, Constanța, Maramureş, Vâlcea condamnă declaraţia vicepremierului Raluca Turcan, care a spus că „este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta”. Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) susţin într-un comunicat de presă că Guvernul trebuie să asigure măşti tuturor elevilor.

Asociațiile elevilor acuză Guvernul că „dă dovadă de iresponsabilitate înainte de începerea anului școlar” și spun că este „imperios necesar ca autoritățile să aloce fondurile necesare în vederea asigurării măștilor de protecție pentru toți elevii și profesorii”.

Elevii au reacționat astfel după ce, sâmbătă, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că este imposibil ca Guvernul să asigure măști de protecție pentru toți copiii și profesorii și că sprijinul va merge către categoriile dezavantajate sau se vor folosi în cazul în care elevul uită masca de protecție acasă.

„În luna aprilie Guvernul şi-a asumat obligativitatea de a asigura măşti printr-o declaraţie făcută de Ludovic Orban, iar acum cu mai puţin de o lună înainte să înceapă şcoala, decidenţii dau dovada de nepăsare faţă de siguranţa şi sănătatea elevilor”, acuză elevii într-un comunicat de presă.

Citiți și: VIDEO Raluca Turcan: Este imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii şi profesorii

Ei consideră că guvernul are obligaţia de a pune la dispoziţie toate fondurile necesare pentru a face posibilă asigurarea măştilor şi pentru a arăta că sănătatea populaţiei este prioritară. În acest caz este necesară o achiziţie publică pentru a asigura măştile de protecţie.

Elevii solicită ca Guvernul României să nu pună în pericol sănătatea elevilor şi să îşi îndeplinească datoria morală pe care o are faţă de cetăţeni, punând la dispoziţie măşti de protecţie pentru fiecare elev.

Ce spun elevii:

„Reprezentanții elevilor consideră că, în contextul desfășurării orelor de curs în format fizic, este imperios necesar ca autoritățile să aloce fonduri necesare în vederea asigurării măștilor de protecție pentru toți elevii și profesorii, astfel încât începând cu 14 septembrie un număr suficient de măști să existe la nivelul fiecărei unități de învățământ.

Amintim faptul că în luna aprilie Guvernul și-a asumat obligativitatea de a asigura măști printr-o declarație făcută de Ludovic Orban, iar acum cu mai puțin de o lună înainte să înceapă școala, decidenții dau dovada de nepăsare față de siguranța și sănătatea elevilor.

Guvernul României are obligația de a pune la dispoziție toate fondurile necesare pentru a face posibilă asigurarea măștilor și pentru a arăta că sănătatea populației este prioritară. În acest caz este necesară o achiziție publică pentru a asigura măștile de protecție.

Pe această cale, solicităm ferm ca Guvernul României să nu pună în pericol sănătatea elevilor și să își îndeplinească astfel datoria morală pe care o are față de cetățeni, punând la dispoziție măști de protecție pentru fiecare elev”, se arată în comunicatul elevilor.

  • Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC: „Este obligatoriu ca statul să asigure măști fiecărui elev, așa cum de altfel a și promis în luna aprilie. Veți spune că o mască nu este scumpă, dar într-o familie cu venit mediu, unde mai mulți copii merg la școală, costurile pentru a asigura 2-3 măști pe zi ajung să fie mari. Nu ar trebui ca familiile să facă eforturi pentru a-și putea trimite în siguranță elevii la școală. Mai mult de atât, cum vrea Guvernul să stabilească cine primește masca de protecție? Ne jucăm cu siguranța elevilor, profesorilor și a personalului din unitatea de învățământ!”
  • Alexandru-Nicolae Rădulescu, președinte AEBI: „Este inadmisibil ca în prag de început de an școlar să avem un Guvern care nu își poate asuma răspunderea pentru achiziționarea de măști tuturor elevilor și profesorilor. O asemenea iresponsabilitate nu poate fi acceptată întrucât Guvernul a avut tot timpul din lume la dispoziție pentru a demara și finaliza achizițiile pentru materialele igienico-sanitare. Solicităm pe această cale să fie luate de îndată măsuri, altfel, anul școlar nu poate începe.”
  • Paula-Livia Buda, președinte AEM: „După luni de promisiuni, suntem anunțați că nu se pot asigura măști. Este inadmisibil, și accentuez inadmisibil, ca sănătatea elevilor să fie pusă în pericol. Solicităm ca autoritățile să pună la punct toate cele necesare pentru începerea anului școlar, asigurând un cadru sigur pentru elevi și tot personalul didactic, nedidactic și auxiliar. Siguranța elevilor este cel mai important lucru când vorbim de revenirea fizică la orele de curs și este de datoria Guvernului să o asigure.”
  • Rahela-Maria Macovei, președinte AVE: „Nu a fost de ajuns faptul că pentru mai bine de cinci luni am trăit înconjurați de incertitudine. Acum incompetența pune stăpânire pe autorități. Școala nu poate începe fără materiale igienico-sanitare! Așa cum ne-a obișnuit în ceea ce privește educația, Guvernul se contrazice — în luna aprilie prim-ministrul declara că asigurarea fondurilor pentru a cumpăra măști este obigatorie, iar Raluca Turcan spune că acest lucru este imposibil. Menționăm și faptul că în timpul unei vizite a Ministrului Educației și Cercetării la Râmnicu Vâlcea, acesta a declarat că materialele igienico-sanitare vor fi puse la dispoziție pentru toată lumea. Nimeni nu va putea merge în unitatea de învățământ dacă nu va fi asigurată integritatea fizică a elevilor.”

VIDEO Monica Anisie: Măștile pentru elevi vor fi cumpărate de primării

Articolul precedentRaluca Turcan, despre declarația pe propria răspundere: „Părinţii trebuie să fie solidari”
Articolul următorMedicul Mihai Craiu a întocmit un scurt îndreptar pentru începerea școlii: Nu ducem copiii bolnavi la școală!