Acasă Actualitate Pediatrul Mihai Craiu: „Chiar și un copil cu vârstă mai mare de...

Pediatrul Mihai Craiu: „Chiar și un copil cu vârstă mai mare de 2 ani poate purta mască”

Conf.dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici primari pediatri

Medicul pediatru Mihai Craiu revine cu mai multe sfaturi pentru părinții care se tem să-și lase copiii la școală. După ce a fost criticat că a susținut deschiderea școlilor, medicul desființează prejudecățile în privința purtării măștii de către copii.

Școlile dintr-o anumită comunitate nu vor avea riscuri mai mari de transmitere a noului coronavirus decât magazinele, mijloacele de transport sau locurile de agrement ale ACELEI zone. Dacă mergem la serviciu, la cumpărături sau la distracție atunci pot merge și copiii la școală, cu exact aceleași riscuri ca in alte locuri din acel oraș/sat”, spune pediatrul.

Citiți și: Cum ar putea preda profesorii? Medicul Mihai Craiu le arată dascălilor cum să-i protejeze pe copii VIDEO

Mihai Craiu arată că există multe moduri să minimalizăm riscul infectării cu coronavirus și dă mai multe exemple documentate din alte țări unde au fost deschise școlile:

  • Educând copiii mici, încă de acum, zilnic, prin exerciții practice, asupra spălatului corect pe mâini. Sau dezinfectatul cu soluții ce conțin minimum 60% alcool, folosind aceleași mișcări repetate 20 de secunde, ca la spălatul obișnuit.
  • Repetând practic modul în care trebuie să strănutăm (sau tușim) corect. În plica cotului și nu în palmă sau „la liber” înspre ceilalți copii. Și trebuie subliniată interdicția atingerii feței, nasului sau gurii cu mâna nespălată/nedezinfectată.
  • Păstratul distanței de 1.5 metri de orice persoană ce nu poartă mască. Pentru copiii mici există recomandarea de socializare în grupuri reduse, mereu cu aceleași persoane. Încurajați copilul dvs să se joace cu cei 3-4-5-6 prieteni, MEREU ACEIAȘI, în pauze.
  • Purtatul măștii de către toată lumea în interiorul școlii. Este o adevărată emoție incontrolabilă a majorității părinților români când vine vorba de mască!
Citiți și: Medicul Mihai Craiu a întocmit un scurt îndreptar pentru începerea școlii: Nu ducem copiii bolnavi la școală!

Într-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, medicul demontează mai multe prejudecăți și neadevăruri în privința purtării măștii de către copii. Mihai Craiu arată că si un copil cu vârstă mai mare de 2 ani poate purta mască, fără efecte adverse, dacă este făcută special pentru el și este educat să o poarte. „Copilul mic nu poate să poarte masca!! E imposibil… Aceasta e o prejudecată de adult. Dacă va alege copilul materialul care ii place (culoare, desen, ornamente, textură), dacă este masca făcută SPECIAL pentru el/ea, ca să il apere de boli, o va purta. Putem să incepem să purtăm masca împreună, părinte și copil, câteva zeci de minute zilnic, cât mergem impreună la cumpărături sau până la bunici. Atât cât ar ține o oră la școală…Chiar si un copil cu vârstă mai mare de 2 ani poate purta mască, fără efecte adverse”

Vedeți în postarea de mai jos toate argumentele pediatrului Mihai Craiu:

Citiți și: Pediatrul Mihai Craiu argumentează de ce trebuie deschisă școala: Altfel va crește infracționalitatea juvenilă
Articolul precedentGeneralul Ionel Oprea, coordonator DSP București: Spitalele trebuie să pregătească locuri speciale pentru copii
Articolul următorAnglia: Șefa biroului de examinare a demisionat după haosul echivalării examenelor