Acasă Actualitate Cum era viața în 1994? Mai mulți tineri români au făcut un...

Cum era viața în 1994? Mai mulți tineri români au făcut un joc despre viața dinainte de internet

Foto: Ioana Paun

O echipă formată din artiști și programatori din România și Marea Britanie au lucrat în ultimele luni la un joc video care povestește cum arăta viața dinainte de internet. Destinat în special celor născuți în epoca digitală, Life Before Internet spune povestea unei tinere deconectate de la tehnologie. Echipa a strâns povești și amintiri legate de viața în România pre-internet și le-a transformat într-un joc video care trece utilizatorul prin experiența unei zile din anul 1994.

Începând cu finalul lunii august, echipa de artiști lansează o perioadă demo cu primele jocuri din seria Life before Internet, perioadă de test în care publicul poate să încerce jocul și să le spună ce experiență a avut.

„Ce faci în joc? Rezolvi cu instrumentele de atunci probleme și aventuri care acum depind de un singur click. Familia și vecinii te fac să ratezi ultimul episod din Beverly Hills care e la TV doar duminica. Nu poți vorbi la telefonul fix din sufragerie cu prietena ta cea mai bună fără să te audă toată casa. Life before Internet reia anii de dinainte să avem mailuri și smartphone-uri și reface traseele și tempoul vieții de atunci ca să înțelegem cât și unde ne-am schimbat
profund.” explică Ioana Păun, una dintre ințiatoarele proiectului.

Jocurile îl vor pune pe cel care le utilizează în fața unor situații de viață din aceea perioadă: să schimbe bani în fise pentru telefonul public, să se plimbe hai-hui prin oraș până te pierzi complet și să drămuiască ultimele poziții ale unui aparat foto cu film, să deruleze casetele audio cu creionul și, așteptând la medic, să joace Tetris ca să treacă timpul mai repede.

Foto: http://ioanapaun.com/

Jocurile sunt disponibile, începând cu 28 august, la adresa http://ioanapaun.com/life-before- internet/.

Proiectul este inițiativa artiștilor Ioana Păun și Sillyconductor la care s-au alăturat game designer-ul Mona Bozdog, lector în Immersive Experience Design la Universitatea Abertay în Scoția și coderul Cătălin Boitor, precum și artiștii vizuali Lucian Lupu, Adrian Cârciova, Fabiola Pascu și Irisz Kovacs.

Munca la proiect a început cu o etapă de documentare, adresată celor care erau tineri în anii ’90-’95. Documentarea a inclus colecționarea unor fotografii și povești, obiecte de comunicare și trai specifice acelei perioade care au fost înlocuite de tehnologie bazată pe internet – pager, telefon fix, fax, scrisori, telegrame, dischete, casete, walkman, console de joc, video etc. – precum și cercetarea arhivelor acelei perioade: publicații, reviste, casete.

Despre proiect:

„Life before Internet” este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii prin programul Acces Online și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi
folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Citiți și: UNICEF: O treime dintre elevii din lume nu au avut acces la învăţământul online din cauza pandemiei

Școala online: Unul din 10 profesori a interacționat video cu elevii

Articolul precedentCâți copii s-au îmbolnăvit de COVID-19 în România? Nelu Tătaru: Cei mai mulți au între 10 și 19 ani
Articolul următorOFICIAL Elevii care au luat 10 la BAC și Evaluare Națională 2020 primesc bani de la Guvern