Acasă Actualitate Medicul Mihai Craiu: Este imperioas necesar purtarea măștii în clasă / De...

Medicul Mihai Craiu: Este imperioas necesar purtarea măștii în clasă / De ce e recomandat scenariul hibrid?

Foto: Facebook Mihai Craiu

Este imperioas necesar purtarea măștii în clasă, în spații neventilate, pe durata orei, a spus Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, într-o dezbatere organizată de Salvați Copiii România. Explicația medicului pentru acest lucru este că distanța de un metru nu este suficientă pentru a limita contaminările cu SARS-CoV2 în școli, iar virusul poate fi transmis prin aerosoli.

„Abilitatea noastră ca persoană de a răspândi virusul e similară cu aceea a unui sistem de irigație, a unei stropitori. Cu cât vorbim mai intens, cu cât avem capacitate pulmonară mai mare și cu cât suntem mai înalți vom transmite în jurul nostru o cantitate mai mare de salivă”, a explicat pediatrul Mihai Craiu.

Întrebat dacă scenariul hibrid este adecvat este recomandat în cazul claselor cu număr mare de copii, Mihai Craiu a răspuns că există două argumente practice pentru acest lucru.

„În primul rând este modelul israelian. Știți că Israelul a dat drumul la școli la sfârșitul anului școlar precedent. Din păcate, în același timp și restaurantelor și locurilor de divertisment. Și clasele în Israel au o mărime similară cu cea din România, adică sunt 30 și ceva de copii în școlile bune. Și au apărut izbucniri la școală, pentru că la început nu s-a recomandat purtarea strictă a măștii în sala de clasă”, a afirmat medicul.

„Al doilea exemplu care vine și susține un învățământ de tip hibrid, este exemplu faimos a lui Diamond Princess, nava de croazieră care a fost primul model experimental de studiere a COVID-19. Din cele 3.000 de persoane de la bord 700 au dezvoltat boala plecând de la o singură persoană care s-a îmbarcat pe nava respectivă. Și să nu credeți că acea persoană s-a plimbat pe toate cele 18 nivele ale navei. Virusul se poate transmite prin aerosoli cu mare eficiență. De aceea, cred că fiecare familie trebuie să decidă în parte în funcție de boala copilului sau de comorbiditățile din familie ale bunicilor sau ale părinților, și așa cum prevede și ordinul, pe baza unei recomandări medicale, acești copii în primele două săptămâni să înceapă prin a învăța de la distanță”, a mai spus medicul.

Citiți și:

Rafila: Principiul de la care trebuie plecat este că şcolile trebuie să înceapă

Sfaturile pentru părinți din normele pentru începerea școlii: Învățați-vă copilul să se spele pe mâini

Scenariul pentru școli se poate schimba săptămânal/ Cine decide dacă școala trece online

Articolul precedentOficial: Aproximativ 5.000 de clădiri școlare nu au acces la internet
Articolul următorAlexandru Rafila, despre noul an școlar: Muzica probabil că se va face fără să cântăm