Acasă Actualitate Cum a fost în prima săptămână de școală din Anglia: „Nu văd...

Cum a fost în prima săptămână de școală din Anglia: „Nu văd niciun elev să se spele pe mâini”

Foto: captură BBC

O profesoară din Marea Britanie a ținut un jurnal în prima săptămână prin carea notat momentele importante din școală. Profesoara scrie că nu a văzut nici măcar un elev să se spele pe mâini. Măștile de protecție sunt opționale, iar profesorii și elevii trebuie să și le cumpere singuri, dacă vor să le poarte. În schimb, trebuie respectată distanțarea fizică, dar nici vorbă de așa ceva, potrivit jurnalului profesoarei publicat sub anonimat în The Guardian.

Marți: Nu vorbim despre virus

 • „Astăzi este ziua de prezentare, de obicei o ocazie de a reuni toți profesorii. Anul acesta, din cauza COVID, suntem răspândiți în grupuri mici, distanțate social. Chiar și instrucțiunile sunt să discutămm „cu un coleg social distanțat”. Cu toate acestea, am mari îndoieli că distanța socială va funcționa”, scrie profesoara.
 • „Remarc absența măștilor. Eu am ales să port mască, dar mă simt jenată fiindcă sunt una dintre puținii care poartă, așa că sfârșește într-o pungă de plastic în buzunarul pantalonilor”,continuă ea.
 • „Mă așteptam ca ziua să fie dominată de discuțiile despre COVID, dar nu e așa. Întrebările par să plutească în aer fără răspuns, ca un miros urât. Adevărul este că pur și simplu nu vom ști cum stau lucrurile până când nu vin și elevii”, spune profesoara.

Miercuri: O șocantă lipsă de distanțare

 • Miercuri a fost prima zi în care au intrat elevi în școală, dar numai cei din primul an.
 • „Copiii ajung în hol fără să le fie măsurată temperatura. În curând sunt înghesuiți ca sardinele, gata să audă discursul directorului. Încep să joc în gând „Găsește masca”, dar renunț pentru că sunt prea puține”, scrie profesoara.
 • „Pe tot parcursul zilei, adulții fără mască plimbă grupuri de copii fără mască în jurul școlii, fără a păstra distanța”, adaugă ea.

Joi: „Cei care vor purta mască se vor simți prost”

 • Joi este ziua în care profesoara își duce copiii la o altă școală, unde vede că se respectă regulile cu strictețe.
 • „Aud un părinte care poartă mască întrebând un profesor despre reguli, iar răspunsul m-a speriat: „Mă îndoiesc că mulți vor purta mască mâine, iar cei care o vor purta probabil că se vor simți prost.” Ar trebui să învățăm să fim buni cetățeni pe timp de pandemie, dar nu văd niciun elev care să-și șteargă biroul sau să se spele pe mâini în numeroasele chiuvete instalate pe holuri. Vigilența pe care ni s-a spus să o păstrăm cu toții pare să fi dispărut. Și în absența vigilenței, nu va trece mult până când „covidioții” vor a organiza o petrecere ilegală pe terenul nostru de sport”, scrie profesoara.

Vineri: „Au murit oameni. A fost trist. Asta e”

 • „Șirul de elevi din ultimele două zile s-a transformat într-un torent care a ajuns cu nerăbdare la porțile școlii. Mă simt nervoasă pe măsură ce sunetul elevilor care se apropie de clădire ajunge la un crescendo”, scrie profesoara.
 • Elevii nu vor să vorbească despre coronavirus: „a devenit Brexit-ul anului 2020”, scrie profeoara, care a abordat totuși subiectul la clasă.
 • „O elevă mi-a spus că nu a reușit să termine o temă, pentru că a lucrat într-un spital în timpul verii. „Cum a fost?”, o întreb. „Da, știi, au murit oameni. A fost trist. Asta e””, scrie profesoara.

Citiți și: Disputa purtării măștilor în școlile din Anglia: Elevii își vor acoperi fața pe coridoare

Ministrul Educației din Anglia, scrisoare deschisă pentru părinți: Trimiteți copiii la școală ca să nu le riscați viitorul

Profesorii din Marea Britanie se tem că reînceperea anului universitar va duce la foarte multe infectări cu COVID-19

Articolul precedentLudovic Orban, altă declarație despre noul an școlar: Școala începe pe 14 septembrie
Articolul următorS-au redeschis școlile în Iran, o țară crunt lovită de COVID-19 VIDEO