Acasă Actualitate Rectorul SNSPA, un nou atac la Sorin Cîmpeanu: „Este inacceptabil” să reprezinte...

Rectorul SNSPA, un nou atac la Sorin Cîmpeanu: „Este inacceptabil” să reprezinte universitățile

Foto: Facebook/ Remus Pricopie

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a lansat, joi, un nou atac la adresa lui Sorin Cîmpeanu, căruia îi contestă statutul de președinte al Consiliului Național al Rectorilor.

Într-un comunicat al instituției pe care o conduce, Pricopie susține că este “inacceptabil ca prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu să reprezinte universitățile”.

Comunicatul integral al SNSPA:

Încă din luna mai 2020, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a atras atenția opiniei publice asupra conflictului de interese, tolerat politic timp de patru ani, în care se află actualul Președinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR). Considerăm că este inacceptabil ca prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu să reprezinte universitățile, în calitate de Președinte al CNR, în dialogul social cu autoritățile guvernamentale / parlamentare și, simultan, să fie parlamentar PNL și Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților.

Astăzi, SNSPA, în calitate de membru al CNR, sesizează că organizarea reuniunii CNR, din perioada 17-20 septembrie 2020, nu respectă regulile care stau la baza funcționării Consiliului. Reuniunea este organizată de un președinte al cărui mandat a expirat în data de 29 mai 2020. Mai mult, universitățile nu au primit niciun document care urmează să fie supus dezbaterilor (statut, alegeri etc.), așa cum se menționa în invitația transmisă de CNR în data de 15 septembrie 2020, cu doar două zile înainte de deschiderea reuniunii (Invitație CNR, 17-20 septembrie 2020Program reuniune CNR, 17-20 septembrie 2020).

Toate aceste încălcări repetate ale legii și Statutului CNR au avut de-a lungul timpului un numitor comun: interese politice de moment. Prin urmare, universitățile din România trebuie să ia atitudine față de orice tentativă de implicare a CNR în politică și în campaniile electorale care urmează.

“În toate statele în care se înregistrează derapaje democratice, politicienii autocrați doresc supunerea mediului academic propriului interes. Liviu Dragnea a urmărit acest lucru, punctul de maxim fiind atins în ianuarie 2018, când a ‘salutat’ scrisoarea CNR de susținere a propunerii PSD pentru poziția de ministru al educației – o implicare impardonabilă a CNR-ului, condus de deputatul Sorin Cîmpeanu,  la acea vreme, aflat în tranziție dinspre ALDE spre Pro Romania-, în treburile politice. Declarațiile și acțiunile politicianului Sorin Cîmpeanu – azi membru PNL – par să pună iar CNR la dispoziția puterii actuale.

Cred că a sosit momentul ca această impostură politico-academică să înceteze. Premierul României, domnul Ludovic Orban, care până acum s-a folosit politic de votul rectorilor parlamentari, are ocazia să ne demonstreze că nu are nimic în comun cu tendințele autocrate ale lui Liviu Dragnea sau ale celuilalt premier Orban (Viktor Orban) și că, în felul acesta, respectă statutul apolitic al mediului universitar, prevăzut de Constituție și de lege.

De asemenea, sper ca Agenția Națională de Integritate să analizeze cu mai multă atenție conflictul clar de interese și situația de incompatibilitate în care se află cei patru rectori politicieni, membri ai Parlamentului. Dacă acest lucru nu se va întâmpla acum, la alegerile parlamentare care vor urma, vom regăsi un număr și mai mare de rectori sau alte persoane care ocupă funcții de conducere în universități pe listele electorale ale diferitelor partide, situație care, evident, intră în conflict cu Constituția României și cu legislația în vigoare.”, a declarat prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

Citiți și: SNSPA cere în instanţă ca Sorin Cîmpeanu să nu mai fie șeful rectorilor