Acasă Actualitate Stimulentul de risc pentru profesori, atacat de Guvernul Orban la CCR

Stimulentul de risc pentru profesori, atacat de Guvernul Orban la CCR

Guvernul Orban a atacat la Curtea Constituţională legea pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul pandemiei de coronavirus. CCR a anunțat că dezbaterea va avea loc pe 9 decembrie.

Potrivit legii adoptate de Parlament la mijlocul lunii octombrie, profesorii ar urma să primească 2.000 de lei lunar, iar personalul didactic auxiliar şi nedidactic câte 1.500 de lei, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.

Citiți și: Monica Anisie, despre stimulentul de risc: Guvernul va face o analiză

Suplimentul de risc pentru profesori, adoptat în Parlament/ Directorul stabilește cine îl ia

„Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/studenţilor”, prevede actul normativ.

Lista persoanelor din categoriile prevăzute anterior, care beneficiază de stimulentul de risc, se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ. Conducătorul unităţii de învăţământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar.

Citiți și: Ce spune președintele despre stimulentul de risc pentru profesori: „Banii sunt mai puțini decât ne-am fi dorit“

Articolul precedentCovid-19: Peste 280.000 oameni cer închiderea școlilor în Anglia
Articolul următorCalvarul prin care a trecut doamna Maria, o educatoare din Sibiu, după infectarea cu COVID-19