Acasă Actualitate Noul Ashoka Fellow: Carmen Gheorghe, feminista care luptă pentru drepturile femeilor rome

Noul Ashoka Fellow: Carmen Gheorghe, feminista care luptă pentru drepturile femeilor rome

Noul Ashoka Fellows este Carmen Gheorghe, feministă romă, activistă și cercetătoare. Carmen este a șasea reprezentată a țării noastre, desemnată Fellow de către Ashoka România în urma unuia dintre cele mai riguroase procese de selecție din lume.

Carmen Gheorghe a fondat E-Romnja, prima organizație feministă romă din România, pentru a crea o comunitate a femeilor rome unde acestea să aibă voce și putere de decizie. Împreună cu echipa sa, a lucrat cu peste 900 de femei din 7 comunități din toată țara. Munca lui Carmen este una de durată și de profunzime deoarece trebuie să le ofere încredere și un spațiu sigur femeilor din comunități pentru a-și redefini, negocia și afirma rolul, poziția și identitatea. Activitatea E-Romnja înseamnă întâlniri anuale, sute de evenimente comunitare și culturale, intervenții locale de advocacy sau protest și ateliere pe teme specifice: de la violență domestică, educație sexuală la maternitate și participare locală. Munca privitoare la identitatea femeilor rome este una intersecțională, aduce împreună mai multe planuri de acțiune.

„Femeile din comunitățile rome nu au nevoie de eroi sau eroine care să le salveze. Ele știu foarte bine de ce au nevoie și știu să o spună. Fiecare dintre noi trebuie să învețe să asculte și să își gestioneze prejudecățile. Datorită muncii la firul ierbii, am dezvoltat în E-Romnja modelul SORA de intervenție feministă. Principii de bază de bază SORA sunt: noi vorbim despre noi; avem nevoie de spații construite pe suroritate pentru a ne vindeca traumele și pentru a ne recâștiga identitățile. Avem o istorie de opresiuni din societate, din partea instituțiilor și a grupului etnic și nu putem spune care este mai relevantă, întrucât toate aceste sisteme afectează viața femeilor. SORA este un model care demonstrează că schimbările pot fi sistemice, instituționale, normative și de repoziționare a femeilor rome. SORA este un model de feminism rom care se construiește prin voci colective, diverse și intersecționale”, a declarat Carmen Gheorghe.

Pe lângă lucrul în comunitățile rome cele mai dezavantajate, Carmen Gheorghe este co-autoare de studii, articole și cărți de specialitate, dar și una dintre cele mai ferme voci din mișcările activiste din România.

Statisticile arată că doar 64% dintre femeile rome din România declară că pot citi și scrie, comparativ cu 76% dintre bărbați. În România, femeile rome sunt încă ținta unor discriminări multiple: de la rolul tradițional în familie și comunitate la frecventele atacuri rasiste și sexiste asupra sexualității și dreptului lor asupra propriului corp. Femeilor rome le este restrâns sistematic accesul la muncă, sănătate, reprezentare politică și publică sau, pur și simplu, la o identitate care să le aparțină cu adevărat.

Comunitatea internațională de Ashoka Fellows formată din peste 3.800 inovatori și antreprenori care schimbă lumea.