Acasă Actualitate Curtea Constituțională a Austriei a ridicat interzicerea hijab-ului în școlile...

Curtea Constituțională a Austriei a ridicat interzicerea hijab-ului în școlile elementare

Curtea Constituțională a Austriei a respins o lege care interzicea hijab-ul în școlile elementare. Legea interzicea fetelor să poarte „haine ideologice sau religioase, care sunt asociate cu acoperitul capului, până la finalul anului școlar în care împlinesc vârsta de 10 ani”, scrie cronica.ro.

Într-o declarație emisă în urma deciziei, Curtea a spus că egalitatea și „libertatea de gândire, conștiință și religie stabilește neutralitatea religioasă și ideologică a statului”.

Curtea a stabilit că legislativul este obligat să trateze diferitele convingeri religioase în mod egal. Legea nu s-a aplicat kippei evreiești sau turbanului purtat de bărbații Sikh. „Școala este întemeiată, printre alte lucruri, pe valorile fundamentale ale deschiderii și toleranței” a statuat Curtea Constituțională.

Judecătorul principal al instanței, Christoph Grabenwarter, a declarat că îmbrăcămintea vizată în legea guvernamentală era un batic. Curtea constituțională a decis că interdicția hijab-ului riscă să limiteze accesul fetelor musulmane la educație.

Decizia Curții vine după o plângere din partea a două familii de studenți musulmani și stabilește că legea a discriminat împotriva fetelor „pentru că poartă riscul de a face dificil pentru fetele musulmane să aibă acces la educație”.

Legea a fost aprobată de parlamentarii austrieci în 2019, după ce a fost propusă de partidul de dreapta al premierului Sebastian Kurz, Partidul Poporului Austriac (OVP) și partidul de extremă dreapta Freedom Party of Austria.

Purtătorul de cuvânt pentru educație al FPO, Wendelin Moelzer a declarat că legea a fost „un semnal împotriva Islamului politic”, în timp ce parlamentarul OVP Rudolf Taschner a declarat că va proteja fetele împotriva „înrobirii”.