Acasă Actualitate Număr record de studenți înscriși la rezidențiat: 11.949 de candidați/Examenul are loc...

Număr record de studenți înscriși la rezidențiat: 11.949 de candidați/Examenul are loc în 15 noiembrie

Foto: Stiriedu.ro

Anul acesta, la nivel național, examenul de rezidențiat organizat pe 15 noiembrie de Ministerul Sănătății, se va desfășura în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara. Anul acesta este un număr record de candidați înscriși: 11.949 de absolvenți (6396 medicină, 3008 medicină dentară, farmacie 2544) care vor concura pe un număr de 7061 locuri și posturi scoase pe pe cele 3 domenii de pregătire astfel: 4518 locuri și posturi pentru domeniul medicină, câte 1219 locuri și posturi pentru medicină dentară și farmacie, un număr de 105 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI.

Concursul va avea loc în data de 15 noiembrie 2020 și se va desfășura în cele 6 centre universitare tradiționale: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, dar în condiții speciale, impuse de contextul epidemiologic actual.

„Echipele ministerului și a centrelor universitare implicate în organizare fac eforturi pentru ca, la ora începerii concursului, toate condițiile impuse de situația epidemiologică să fie întrunite. O provocare o reprezintă și numărul record de candidați înscriși. Sunt prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaților, dar și a personalului implicat. Pe durata desfășurării examenului purtarea măștii medicale va fi obligatorie. Sunt prevăzute circuite distincte pentru intrare/ieșire din sălile de concurs. Se va măsura temperatura la intrarea în săli și vor fi asigurate susbstanțe dezinfectante pentru mâini și suprafețe. Sunt alocate un număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanțării fizice, precum și asigurarea unor săli speciale pentru candidații cu temperatură”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

În sesiunea 2020, cifra de școlarizare a fost suplimentată cu 961 de locuri pentru acoperirea deficitului de personal în specialități cu număr de pacienți crescut, precum și pentru pregătirea de medici specialisti în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență, radiologie-imagistică medicală, epidemiologie, medicină de laborator, microbiologie, igienă în contexul pandemiei de SARS-COV2. Totodată în 2020 s-a avut în vedere asigurarea cu specialiști pentru programele naționale de oncologie și depistarea afecțiunilor oncologice, acordarea asistenței medicale pentru copii, precum și necesitatea formării unui număr sporit de specialiști care să trateze bolile cardiovasculare și ale aparatului circulator, respectiv pentru asigurarea transplantului de organe.

Și în acest an, toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, vor fi admiși. La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura după aceeași metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

La București, examenul se va desfășura la Romexpo

Pentru examenul de admitere în rezidențiat, ce va fi organizat de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București , în Complexul Expozițional ROMEXPO din Capitală , duminică, 15 noiembrie, ora 10, s-au înscris 4.372 de absolvenți ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie, cu 1.113 candidați mai mulți , comparativ cu numărul celor care au susținut acest examen în sesiunea din 2019. Astfel, în centrul universitar București, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” vor susține concursul de intrare în rezidențiat cei mai mulți candidați, peste 36% din totalul candidaților înscriși la nivelul întregii țări (2.328 pentru domeniul medicină, 1.141 pentru domeniul medicină dentară și 903 pentru domeniul farmacie). La nivel național, pentru ocuparea celor 4.080
de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină s-au înscris 6.396 de candidați, pentru cele 1.219 locuri alocate domeniului medicină dentară, 3.009 candidați, în timp ce pentru cele 1.214 locuri din domeniul farmacie s-au înscris
2.544 de concurenți.

“Spre deosebire de anii anteriori și în contextul actualei crize pandemice, ca organizator al acestui examen extrem de important, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București a ales ca locație de desfășurare a concursului Centrul Expozițional ROMEXPO din Capitală ale cărui spații generoase s-au dovedit a fi de altfel , și la examenul de admitere în Universitatea noastră, cea mai eficientă alegere, permițând asigurarea în cele mai bune condiții a tuturor măsurilor de securitate și protecție împotriva virusului SARS CoV 2” a declarat Prof.Dr.Viorel Jinga, Rectorul Universității
de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Examenul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie
24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Candidații vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizați începând cu ora 8:30.

Toate informațiile vor fi afișate pe site-ul www.rezidențiat.ms.ro