Acasă Actualitate CCR admite contestația lui Klaus Iohannis: Interzicerea educației privind identitatea de gen...

CCR admite contestația lui Klaus Iohannis: Interzicerea educației privind identitatea de gen în școli și universități, neconstituțională

Foto: Facebook Klaus Iohannis

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională legea privind interzicerea dezbaterilor despre gen în educație, după ce au amânat dezbaterea ei de trei ori. Legea a fost trimisă la CCR de preşedintele Klaus Iohannis în 10 iulie.

Decizia CCR este salutată de Asociația ACCEPT care consideră că astfel CCR a oprit un atac grav asupra democrației și a libertăților de gândire, exprimare și autonomie academică. De asemenea, decizia CCR indică faptul că legislativul și executivul trebuie să coopereze pentru consolidarea și apărarea drepturilor femeilor și persoanelor transgender, în contextul implementării Convenției de la Istanbul, și nu să submineze reformele în domeniul combaterii violenței de gen și a discriminării.

„Hotărârea CCR permite ca inegalitatea de gen și nerespectarea identității de gen – probleme cronice în societatea românească – să fie dezbătute într-un cadru educațional care permite dezbaterile deschise și analizarea acestor subiecte. Pentru persoanele transgender este vital ca identitatea trans să facă parte din discuțiile școlare și universitare, pentru a micșora gradul de discriminare cu care se confruntă elevii și studenții transgender și non-binari. Studenții la drept, medicină, psihologie, sociologie vor putea continua să învețe despre gen, pentru a oferi în cariera lor servicii adecvate femeilor și persoanelor trans. Mai mult, hotărârea CCR anulează atitudini transfobe și misogine din interiorul Parlamentului”, a declarat Patrick Brăila, activist pentru drepturile persoanelor trans și co-președinte al ACCEPT.

„Decizia CCR de astăzi este un pas important – ea recunoaște faptul că genul și, implicit, persoanele transgender există în realitatea juridică și factuală din România. Această realitate, odată recunoscută de CCR, trebuie respectată în măsurile legislativului și executivului – nu numai în educație, dar și în sănătate, în domeniul ordinii publice și în alte servicii publice în care persoanele transgender au dreptul să fie tratate cu acelaşi respect şi profesionalism cu care este tratat orice cetăţean, ţinându-se cont de identitatea lor de gen.” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a Asociației ACCEPT.

Decizia CCR a fost luată în urma sesizării de neconstituționalitate venită din partea Președintelui României către CCR. Organizațiile de studenți și elevi, lumea academică, precum și asociațiile pentru drepturile femeilor și pentru drepturile LGBTI din România și Europa salută această decizie a Curții Constituționale a României (CCR) și o privesc drept o măsură cu un caracter profund democratic. Prin declararea neconstituționalității acestei legi se respectă autonomia academică, cât și drepturile studenților și ale elevilor, iar România arată că își respectă angajamentele luate prin semnarea Convenției de la Istanbul și la CEDO.

Citiți și: ACCEPT: Cerem respingerea legii care interzice orice referire la identitatea de gen în școli

Elevii și studenții îi solicită Președintelui României respingerea propunerii privind eliminarea elementelor de gen din educație

Preşedintele Iohannis a sesizat CCR pentru legea care interzice în școli și universități orice referire la identitatea de gen

UB: Interzicerea folosirii libertății de gen contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României