Acasă Actualitate Sindicatele din Educație vor să se întâlnească cu președintele Iohannis pe tema...

Sindicatele din Educație vor să se întâlnească cu președintele Iohannis pe tema bugetului

După ce ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat mulţumit de bugetul Educației din proiectul de buget pus în dezbatere publică, toate cele trei sindicate din învățământ îi cer președintelui să aibă o întâlnire în această săptămână. Sindicaliștii precizează că au vrut de mai multe ori să se întâlnească cu premierul Cîțu, dar acesta i-a refuzat. Cele trei sindicate vor să discute cu președintele despre situația salariilor care nu se vor mări în acest an, dar și despre voucherele de vacanță care nu se vor mai acorda.

Săptămâna trecută, ministrul Cîmpeanu a declarat că bugetul de 31,1 miliarde de lei pentru Educație „o surpriză foarte plăcută”.

Sorin Cîmpeanu a spus că bugetul va include o majorare în medie cu 25% a costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale, cu precizarea că procentele mai mari vor fi direcţionate către şcolile din mediul rural.

„Această creştere va fi direcţionată mai mult către cheltuielile materiale ale şcolilor din mediul rural decât pentru cele din mediul urban, pentru simplul motiv că randamentul unei centrale pe lemne în mediul rural este mult mai scăzut, spre exemplu, decât cel al unei centrale moderne din zona urbană; pentru simplul motiv că în şcolile din mediul rural sunt mai puţini elevi, deci suma totală avută la dispoziţie de către şcoală este mai mică”, a explicat ministrul într-o emisiune la Digi24.

Cîmpeanu a mai declarat că, pentru prima dată, din bugetul de stat vor fi decontate bursele elevilor, suma alocată fiind de 536 de milioane de lei, dar şi naveta elevilor, integral.

Citiți și: Sorin Cîmpeanu, despre bugetul Educației: Este cel mai mare din ultimii 30 de ani