Acasă Actualitate Ducem sau nu mărțișoare la școală? Recomandarea ministrului Educației

Ducem sau nu mărțișoare la școală? Recomandarea ministrului Educației

Ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății privind organizarea școlilor în contextul pandemiei arată că e interzis schimbul de obiecte personale în cadrul școlii. În acest context, mai multe școli au dat recoamndarea ca elevii să nu mai aducă mărțișoare și flori, după cum a scris miercuri Europa Liberă.

Toate măsurile de prevenție a răspândirii virusului sunt prevăzute ordinul din pe 5 februarie.

Ministerul Educației arată într-o comunicare oficială că nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de
învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare. Totuși, Ministerul Educației îndeamnă la prudență.

Ce spune Ministerul Educaței:

În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II.

Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a
programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor
de clasă).

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”. Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2

Comunicatul de la Ministerul Educației arată că poziția ministrului s-a nuanțat de dimineață până după amiaza. Ministrul Educaţiei a precizat într-o intervenție la Antena 3 că: „Este adevărat, după cum foarte bine a precizat secretarul de stat, Sorin Ion, din Ministerul Educaţiei, aşa este. Ordinul de ministru comun, Educaţie – Sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărţişor nu consider că este un obiect personal. Aşadar, Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal”.

Sorin Cîmpeanu a a mai spus la A3 că nu va trimite nicio recomandare cu privire la mărțișoare: „Deocamdată, şcolile sunt în subordinea Ministerului Educaţiei. Iar Ministerul Educaţiei nu a transmis nicio interdicţie în acest sens. Nici măcar cu titlu de recomandare. Şi nici nu va transmite! Este un punct de vedere oficial!”.

Citiți mai mult despre ce se întâmplă cu mărțisoarele aici: Fără mărțișoare și flori în școli de 1 și 8 Martie. Ce spune ministrul Cîmpeanu

Articolul precedentCe trebuie să știe profesorii despre vaccinurile AstraZeneca și Pfizer/Care sunt diferențele și reacțiile adverse
Articolul următorAu fost deblocate angajările la stat, inclusiv în școli și inspectorate