Acasă Actualitate Bugetul Educației, aviz favorabil în comisiile de învățământ din Parlament

Bugetul Educației, aviz favorabil în comisiile de învățământ din Parlament

Foto: captură cdep

Comisiile parlamentare reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport au votat bugetul Ministerului Educației cu 21 pentru 12 împotrivă, iar toate amendamentele aduse de PSD și AUR au fost respinse.

Președintele Comisiei, fostul ministru al EducațieiMonica Anisie, și Natalia Intotero -reprezentantul PSD s-au certat asupra modului în care se respectă procedura votării celor 99 de amendamente din partea PSD.

La discuții a fost prezent și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care le-a spus parlamentarilor că este cel mai mare buget din ultimii 30 de ani.

„Bugetul Educației înregistrează la nivel de proiect o creștere în valoare absolută de 244 de milioane de lei față de execuția pe anul 2020. As vrea să precizez că legea educației naționale articolul 8 se raportează la bugetul educației naționale și nu la bugetul Ministerului Educației. Și din această perspectivă avem cea mai mare valoare absolută înregistrată în ultimii 30 de ani. Este vorba de 39 de miliarde de lei, peste 8 miliarde de euro. Această creștere cuprinde creșteri asupra cărora mă opresc câteva secunde”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul a spus că, pe lângă bugetul Educației, 535 milioane lei sunt acordate bursele elevilor pentru prima dată de la bugetul de stat

„ O creștere este înregistrată și la costul standard per elev destinat cheltuielor materiale și pregătirii profesionale, o creștere de 26% în valoare absolută 326 de milioane”, a spus Cimpeanu.

Bugetul Educației este 28,5 miliarde de lei.

Citiți și: Câți bani au rămas Ministerului Educaţiei după adoptarea bugetului 2021: „Este o creștere”

Parlamentul a început joi dezbaterea proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Guvernul a transmis marţi Legislativului cele două proiecte de lege.

Până joi dimineaţa, la ora 10,00, deputaţii şi senatorii au depus amendamente la cele două proiecte.

Şedinţele comune ale comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea şi depunerea avizelor la Comisiile pentru buget, finanţe şi bănci au loc joi, între orele 12,00 şi 16,00, conform calendarului de dezbatere aprobat de Birourile permanente reunite. Tot joi, între orele 14,00 – 16,00, au loc dezbateri generale în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci.

Ulterior, până sâmbătă, la ora 14,00, sunt prevăzute dezbateri în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Rapoartele Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci trebuie depuse luni, la ora 10,00.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se vor reuni luni, de la ora 14,00, pentru a stabili timpii de dezbatere în plenul Parlamentului.

Luni, începând cu ora 16,00, va avea loc şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind programate dezbateri generale şi dezbateri pe anexe, iar marţi va fi dat votul final la proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Articolul precedentMinisterul Educației: Acordăm 100 de burse pentru tinerii din Belarus
Articolul următorMinisterul Educației: Aproape 5.000 de profesori s-au vaccinat joi