Acasă Actualitate Consiliul Elevilor nu e de acord ca cei din clasele terminale să...

Consiliul Elevilor nu e de acord ca cei din clasele terminale să meargă la școală în scenariul roșu

Foto: CNE

Consiliul Național al Elevilor (CNE) îi dă replica lui Sorin Cîmpeanu și consideră „iresponsabilă o eventuală decizie” în care elevii de clasa a VIII-a și a XII-a să fie obligați să continue școala în format fizic indiferent de scenariul de funcționare, pentru că ar expune mii de familii la posibilitatea infectării cu COVID-19. CNE solicită Ministerului Educației să adopte o măsură prin care elevii și părinții să își exprime opțiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localitățile unde se aplică scenariul roșu.

Comunicatul transmis de Consiliul Național al Elevilor

În urmă cu puțin timp, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat faptul că ia în calcul ca elevii din clasa a VIII-a și clasa a XII-a să meargă la cursuri în format fizic, chiar dacă școala este încadrată în scenariul roșu de funcționare, astfel încât să se poată pregăti temeinic pentru examenele naționale. Conform rezultatelor ultimei consultări lansate de Consiliul Național al Elevilor, în care peste 750 de unități de învățământ au furnizat informații despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre școli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite și dezinfectate în mod corespunzător.

În acest context, Consiliul Național al Elevilor dezaprobă ideea impunerea obligativității elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a de a merge fizic la școală într-un context cu risc ridicat de infectare și, astfel, solicită Ministerului Educației să adopte o măsură prin care elevii și părinții să își exprime opțiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localitățile unde se aplică scenariul roșu. Este important ca elevii care susțin examene naționale la finele acestui an să poată avea posibilitatea de a se pregăti pentru acestea în spațiul școlar, însă, ținând cont de riscurile pe care le presupune prezența în spațiul școlar a elevilor, într-o comunitate cu o rată de infectare crescută, considerăm că este important ca fiecare elev major/părinte să poată decide, de la caz la caz, dacă vor să susțină cursuri în format fizic, indiferent de scenariul în care este încadrată școala.

Aducem în vedere faptul că există mii de familii formate din persoane cu boli cronice și alte comorbidități și chiar elevi aflați în ani terminali cu un risc de infectare crescut. Astfel, considerăm iresponsabilă o eventuală decizie în care aceștia să fie obligați să continue școala în format fizic indiferent de scenariul de funcționare, pentru că ar expune mii de familii la posibilitatea infectării cu COVID-19.

Considerăm că, în eventualitatea în care o localitate intră în scenariul roșu, din cauza numărului mare de infectări, elevii majori sau părinții elevilor minori sunt îndreptățiți să aleagă dacă vor sau nu să se expună riscului de infectare. E absurd să impui acestora să rămână la școală și să închizi ochii în fața unui pericol semnificativ. Firește, este esențial ca elevii care nu vor să participe la cursurile în format fizic, pentru a nu-și pune în pericol sănătatea, să aibă posibilitatea de a continua cursurile în format digital. În astfel de situații, măsurile care uniformizează nu sunt doar inutile, ci chiar
periculoase
”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Citiți și: Sorin Cîmpeanu: Insist ca elevii din clasele terminale să meargă la şcoală şi în scenariul roşu

Articolul precedentSorin Cîmpeanu: Insist ca elevii din clasele terminale să meargă la şcoală şi în scenariul roşu
Articolul următorSorin Cîmpeanu, despre oferirea de mărțișoare cu mânuși: E o exagerare