Acasă Actualitate Ministrul Educației: Vacanța de primăvară se prelungește| Evaluarea Națională, decalată în luna...

Ministrul Educației: Vacanța de primăvară se prelungește| Evaluarea Națională, decalată în luna iulie

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat marți într-o conferință de presă că modifică structura anului școlar astfel încât vacanța de primăvară să fie prelungită cu 3 săptămâni, iar Evaluarea Națională să fie decalată pentru perioada 5-8 iulie. Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor avea loc în cursul lunii mai.

„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, al doilea avantaj este că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezenţă fizică, în perioada 28 iunie – 1 iulie probele scrise.

„Examenul de bacalaureat se păstrează la aceleași date. Singura diferență este că vom echivala compețentele. Un alt avantaj, în afara că simularea va avea loc până pe 31 martie, se regăsește în evaluările de la a II-a a IV-a și a VI-a, evaluări care vor fi programate în cursul lunii mai. Evaluarea Națională va fi decalată între 5-8 iulie, iar admiterea în liceu se va face după 8 iulie. Am fost nevoit să contruim acest calendar care să pertubeze minim anul școlar”, a spus ministrul.

Singura diferenţă este că se vor echivala competenţele, cu excepţia celor din promoţiile anterioare care vor susţine competenţele digitale.

„Alt avantaj se regăseşte în păstrarea datelor pentru evaluarea la clasele a 4 şi a 6. La clasa a 2 vor fi programate în luna mai. Vom acorda importanţa cuvenită pretestărilor pentru PISA. Decalăm examenul de Evaluare Naţională, se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după 8 iulie. Se păstreează toate datele iniţiale pentru titularizare şi definitivat”, a mai anunţat Sorin Cîmeanu.

Ministrul a precizat că ”suntem într-o situaţie în care e nevoie de decizii care să producă cât mai puţine perturbări”.

„Şcolile trebuie să se închidă ultimele dacă e nevoie. Nu considerăm îndreptăţită închiderea şcolilor şi lăsarea deschisă a altor locaţii”, a mai declarat Sorin Cîmeanu, precizând că a semnat ordinul care prevede intrarea în online a unităţilor de învăţământ doar la intrarea în carantină a localităţilor.

Conferința a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Ministrului Educației.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi la o dezbatere organizată de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior că va lua în considerare, având în vedere agravarea situaţiei epidemiologice, modificarea structurii anului şcolar, în aşa fel încât printr-o prelungire a vacanţei de primăvară să se reprogrameze, „dacă va fi cazul”, examenele naţionale.

În ceea ce priveşte examenul de Bacalaureat, am spus tot timpul că ne dorim ca el să se desfăşoare cu prezenţă fizică, el să se desfăşoare la datele planificate, pentru a asigura predictibilitatea, însă, având în vedere agravarea situaţiei epidemiologice, vom lua în considerare modificarea structurii anului şcolar, în aşa fel încât, printr-o prelungire a vacanţei de primăvară, să reprogramăm, dacă va fi cazul, examenele naţionale. Cert este că ne dorim ca ele să fie organizate cu prezenţă fizică pentru a asigura relevanţa acestor examene naţionale”, a spus ministrul Educaţiei.

Citiți și: Sorin Cîmpeanu: Dacă va fi cazul, luăm în considerare reprogramarea examenelor naţionale

Sorin Cîmpeanu: Este probabil ca Evaluarea Națională să aibă loc după Bacalaureat VIDEO

Articolul precedentSorin Cîmpeanu: Este probabil ca Evaluarea Națională să aibă loc după Bacalaureat VIDEO
Articolul următorElevii nu vor școlile deschise la 6/1.000 rata de infectare|Vacanța prelungită ne scoate din ritm