Acasă Actualitate Profesorii cer MEN să nu intre forțat în concediu în aprilie

Profesorii cer MEN să nu intre forțat în concediu în aprilie

Sindicaliștii de la Federația „Spiru Haret” și de la FSLI îi cer ministrului Educației să revină asupra recomandării ca numai profesorii care au ore să fie plătiți, iar ceilalți să intre în concediu. Într-o adresă comună către MEN, sindicaliștii spun că programarea concediilor de odihnă se face prin consiliul de administrație și nu poate fi impusă de la centru.

„Atât timp cât există deja programări ale concediilor de odihnă, realizate cu respectarea dispozițiilor legale aplicabile, nu se pot încălca drepturile salariaților printr-o simplă adresă”, arată sindicaliștii.

Sindicaliștii mai spun că Ministerul Educației nu i-a consultat cu privire la reprogramarea concediilor.

„În primul rând, o asemenea circulară trebuia discutată cu partenerii de dialog social, în condițiile în care privește relațiile de muncă ale salariaților din învățământ. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în ședința Comisiei de Dialog Social din data de 25 martie 2021, reprezentanții noștri au atras atenția asupra impactului prevederilor ordinului în cauză; am primit atunci asigurări că orice măsuri vor fi dispuse numai după consultarea reprezentanților federațiilor sindicale. Ori, în prezent, prin adresa mai sus menționată,  cadrele didactice află că „vor fi programate în concediu de odihnă”. Să înțelegem că, pentru Ministerul Educației, legislația în vigoare este facultativă și poate fi oricând încălcată?“, se arată în adresa trimisă la Ministerul Educației.

Citiți și: DOCUMENT Cum vrea Ministerul Educației să trimită profesorii în concediu o lună| Ce se întâmplă cu salariile