Acasă Actualitate Contre pe testarea în școli| Sorin Cîmpeanu nu mai pune condiția testării...

Contre pe testarea în școli| Sorin Cîmpeanu nu mai pune condiția testării pentru redeschiderea școlilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, reacţionează după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a afirmat că ministerul Sănătăţii nu poate achiziţiona teste rapide neinvazive pentru a fi utilizate în şcoli şi anunţă că nu mai consideră realizarea acestei testări o condiţie necesară pentru reluarea învăţământului faţă în faţă. „Îi credem pe cei din Ministerul Sănătăţii şi nu mai punem patru condiţii, ci doar trei. Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli. Rămânem cu trei condiţii”, a afirmat ministrul Educaţiei duminică seară. El a menţionat că programul de testare în şcoli cu teste antigen rapide este „un insucces major”.

„Deocamdată sunt ministrul Educaţiei, iar ministrul Educaţiei se ocupă cu alte lucruri. Cu achiziţia de teste medicale şi cu angajarea de personal medical se ocupă (…) Ministerul Sănătăţii.  Din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, nu este nicio problemă, noi îi credem pe specialiştii ]n epidemiologie, îi credem pe cei din Ministerul Sănătăţii şi dacă ei spun că nu sunt relevante, noi luăm act de acest lucru şi nu mai punem patru condiţii, punem trei condiţii pentru deschiderea tuturor şcolilor cu prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică seară, într-o intervenţie telefonică la B1 Tv.  Anterior, ministrul Educației a spus aceleași lucruri și la Digi24.

Citiți și: Cîmpeanu insistă pentru testele pe bază de salivă în școli| Ministerul Sănătății: Nu sunt suficient de bune VIDEO

Cele 4 condiții puse de Sorin Cîmpeanu pentru redeschiderea școlilor la finalul lunii mai – începutul lunii iunie

Acesta a precizat că Ministerul Educaţiei rămâne la condiţiile privind respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli, continuarea campaniei de vaccinare în rândul personalului din educaţie şi „confirmarea ipotezei epidemiologilor care spun că în luna aprilie vom atinge un vârf al ratei de infectare, după care vom intra pe un trend descendent”. 

„Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli, rămânem cu cele trei condiţii şi vom propune cât se poate de clar reluarea cursurilor tuturor elevilor, cu prezenţă fizică. Conform planificării, este vorba de revenirea la şcoală pe data de 4 mai pentru toţi elevii cu excepţia celor din clasele terminale care au cele două săptămâni suplimentare de vacanţă şi vor reveni pe data de 9 mai”; a adăugat ministrul.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătăţii „e în deplină competenţă pentru a se pronunţa”. 

Sorin Câmpeanu cataloghează drept „un insucces major” programul de testare în şcoli susţinut de Ministerul Sănătăţii. 

„Dacă Ministerul Sănătăţii spune să se renunţe la testare, noi nu insistăm. (…) S-au distribuit 1.150.000 de teste pentru testarea în şcoli şi s-au folosit 26.000 am înţeles astăzi, deci 2,2 la sută, in opt săptămâni. Deci este un procent infim, este un insucces major. Dacă Ministerul Sănătăţii  decide să continuăm pe aceeaşi cale, noi continuăm pe aceeaşi cale, nu avem competenţa să contrazicem în domeniul sanitar Ministerul Sănătăţii”, a mai afirmat Cîmpeanu.

Anterior, Sorin Cimpeanu a afirmat că, în 8 săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor.

Cîmpeanu consideră necesară achiziţionarea de teste non-invazive, precizând că Ministerul Educaţiei va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile în condiţiile respectării normelor sanitare în şcoli, continuării acţiunii de vaccinare a cadrelor didactice, aducerii testelor non-invazive în unităţile de învăţământ în data de 4 mai, la reluarea cursurilor şi confirmării ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

În replică ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării no-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului, aşa cum solicită ministrul Educaţiei. Voiculescu afirmă că testele din salivă nu reprezintă „un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”.

Citiți și: Simulare Evaluare Națională 2021|La ce să fie atenți elevii la Română – Sfaturi de la un profesor

Simulare Evaluare Națională 2021| Regulile examenului care începe luni|Modele de subiecte

Evaluare Națională 2021: Cum se rezolvă testele de antrenament la Matematică VIDEO

Simulare Evaluare Națională 2021: Cum trebuie completată „broșura” de examen la Matematică VIDEO

Evaluare Națională 2021 Matematică: Cinci teste de antrenament pentru examen

Evaluare Națională 2021 Română: Cele 5 de teste de antrenament pentru examen

Simulare Națională 2021| Monica Halaszi, profesoară de română: Fragmentul din Solenoid nu este dificil

Simulare Evaluare Națională 2021| Barem Română: Cum se notează cele două subiecte

VIDEO Sorin Cîmpeanu: Școlile nu se închid| Azi publicăm structura anului școlar 2020-2021

Articolul precedentCele 4 condiții puse de Sorin Cîmpeanu pentru redeschiderea școlilor la finalul lunii mai – începutul lunii iunie
Articolul următorElevii cer testare în școli: E singura șansă să venim la școală