Acasă Actualitate Peste 25.000 de profesori s-au vaccinat cu AstraZeneca| Ultimele informații de la...

Peste 25.000 de profesori s-au vaccinat cu AstraZeneca| Ultimele informații de la EMA

unplash.com

Aproape 45% din personalul din învățământ (148.000 de persoane) s-a vaccinat până acum împotriva coronavirusului. Dintre cei vaccinați, 25.096 s-au vaccinat cu AstraZeneca, potrivit informării oficiale de la Comitetul Național pentru Campania de Vaccinare.

Până acum, peste 200.000 de persoane și-au anulat programarea pentru vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria după noua denumire), în urma apariției informațiilor despre efecte adverse rare precum formarea cheagurilor de sânge. Numărul persoanelor care nu s-au mai prezentat la vaccin a crescut și după data de 15 martie, astfel că după această dată 99.832 de români și-au anulat programarea la vaccinarea cu AstraZeneca, adică 28.7% din cei 347.771 oameni care se programaseră.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a arătat miercuri că, în privința cheagurilor de sânge neobișnuite care au apărut la mai mulți pacienți în urma administrării vaccinului AstraZeneca, acestea pot fi listate drept „efecte adverse rare”, dar beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile.

EMA le recomandă celor vaccinați să rămână vigilenți timp de două săptămâni, adăugând că au fost analizate 86 de cazuri de tromboză venoasă.

„EMA reamintește celor din domeniul sănătății și celor vaccinați să rămână conștienți de posibilitatea apariției unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare”, se arată într-un comunicat EMA.

Până acum, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub vârsta de 60 de ani în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare.

Evaluarea științifică a EMA stă la baza utilizării sigure și eficiente a vaccinurilor COVID-19. Utilizarea vaccinului în timpul campaniilor de vaccinare la nivel național va lua în considerare, de asemenea, situația pandemică și disponibilitatea vaccinului în fiecare stat membru.

O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină (trombocitopenie indusă de heparină, HIT).

Comitetul de siguranță (PRAC) al Agenției Europene a Medicamentului (PRAC) a solicitat noi studii și modificări la cele în curs pentru a furniza mai multe informații și va întreprinde orice acțiuni suplimentare necesare.

„Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici”, conform EMA. Una dintre posibilele cauze ale apariției cheagurilor de sânge este un răspuns imun asemător celui care apare după administrarea de medicamente pentru coagulare.

De asemenea, PRAC subliniază importanța tratamentului medical de specialitate prompt. Recunoscând semnele de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge și tratându-le devreme, profesioniștii din domeniul sănătății îi pot ajuta pe cei afectați în recuperarea lor și pot evita complicațiile.

Pacienții trebuie să solicite asistență medicală imediat dacă prezintă următoarele simptome

  • dificultăți de respirație
  • dureri în piept
  • umflarea piciorului
  • dureri abdominale (abdominale) persistente
  • simptome neurologice, inclusiv dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată
  • mici pete de sânge sub piele dincolo de locul injectării

Urmăriți mai jos conferința de presă a Agenţiei Europeane pentru Medicamente:

Citiți și: Ce trebuie să știe profesorii despre vaccinurile AstraZeneca și Pfizer/Care sunt diferențele și reacțiile adverse

Cine e profesoara care a creat vaccinul AstraZeneca-Oxford. A fost de curând premiată

DECIZIE Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat și pentru cei de peste 55 de ani