Acasă Actualitate Directorii interimari, aleși de Consiliul de Administrație – proiect USR adoptat de...

Directorii interimari, aleși de Consiliul de Administrație – proiect USR adoptat de Senat

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Plenul Senatului a adoptat, în calitate de cameră decizională, o inițiativă legislativă USR PLUS privind depolitizarea interimatelor la conducerea școlilor din sistemul de învățământ preuniversitar. Legea a fost adoptată în contextul în care concursul pentru directori a fost amânat pentru 13 septembrie.

Inițiativa legislativă a senatorilor USR PLUS Ștefan Pălărie, Irineu Darău și Silvia Dinică permite Consiliului de Administrație al fiecărei școli să își aleagă propriul director interimar, până la organizarea concursurilor.
„Nu ne mai putem permite ca 10.000 de funcții să fie ocupate netransparent prin decizia inspectoratelor școlare, prin decizii politice. Nu mai vrem să existe suspiciuni cu privire la desfășurarea concursurilor, sau decizii discreționare cu privire la persoanele implicate. Descentralizarea, autonomia unităților școlare, precum și profesionalizarea managementului școlar reprezintă obiectivul mandatului meu de parlamentar”, a spus Ștefan Pălărie, membru în Comisia de Învățământ, Tineret și Sport
Conform noilor prevederi, directorii interimari sunt aleși prin vot secret de către Consiliul de Administrație, care este format din profesori, părinți, elevi și reprezentanți ai autorităților locale.

Mandatele directorilor numiți pe baza concursului național din 2016 au ajuns la termen în 2021. USR PLUS consideră că numirea directorului interimar nu mai poate să rămână un instrument discreționar la îndemâna inspectorului școlar general.

Măsura oferă predictibilitate în comunitățile școlare, care sunt încurajate, astfel, să se implice activ în educația copiilor, în condițiile în care, anterior, directorii interimari erau numiți de către inspectorii școlari, inspectori care, la rândul lor, sunt numiți de către Minister.

„Actualul calendar comunicat public de către Ministerul Educației privind concursurile pentru directori înseamnă că vor expira mandatele tuturor directorilor de școală înainte de începerea concursului, deci vom avea directori interimari numiți în întreaga țară. Când vorbim de numirea a aproape 10.000 de oameni care conduc la firul ierbii comunitățile școlare, vorbim de un impact sistemic. Să nu uităm că, și după organizarea concursului, e posibil să rămână multe locuri rămase neocupate. Deși sunt – și ar trebui să rămână – o variantă temporară de ultim resort, interimatele trebuie să fie asigurate de oameni validați local de către Consiliul de Administrație, nicidecum de oameni numiți discreționar din pixul inspectorului școlar județean. Astăzi, soluția simplă pentru depolitizarea și profesionalizarea managementului educațional se află la Ministrul Educației, care ar trebui să organizeze fără întârziere concursuri corecte atât pentru inspectori școlari județeni cât și pentru directori – preferabil în această ordine”, a spus Irineu Darău, secretar al Comisiei de Învățământ, Tineret și Sport.

Inițiativa legislativă a trecut cu 75 de voturi ”pentru”, 45 de voturi ”împotrivă” și 10 senatori s-au abținut. Senatul este camera decizională, legea urmează să meargă la Președinte, pentru promulgare„