Acasă Actualitate Ce spune Sorin Cîmpeanu despre plata burselor la masteratul didactic

Ce spune Sorin Cîmpeanu despre plata burselor la masteratul didactic

Problema neplăţii burselor pentru cei 400 studenţi înscrişi la masteratul didactic, în anul al II-lea de studii, este „complet falsă”, a declarat, miercuri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Reacția vine după ce site-ul de educație Edupedu a scris miercuri că studenții care vor să devină profesori prin Masterul Didactic sunt lăsați fără burse guvernamentale, în anul II de studiu

„Ministerul Educaţiei şi Guvernul României şi-au asumat prin memorandum implementarea proiectului „România educată” şi aprobarea priorităţilor în reforma sistemului naţional de educaţie. Profesionalizarea carierei didactice reprezintă o prioritate majoră a proiectului „România educată”. Problema neplăţii burselor pentru cei 400 studenţi înscrişi la masteratul didactic, în anul al II-lea de studii, este complet falsă”, a afirmat ministrul.

El a precizat că la nivelul Ministerului Educaţiei există în derulare un proiect cu finanţare europeană, POCU/864/6/21/140783 „Start în carieră prin master didactic”, Cod SMIS 140783, finanţat prin intermediul Programului Operaţional Capital Uman, Axa 6, care susţine financiar, pentru 21 de luni, plata subvenţiilor pentru 400 de studenţi.

Potrivit ministrului, cuantumul bursei lunare este egal cu salariul unui profesor debutant.

„În acest sens, Ministerul Educaţiei a transmis clarificări către toate universităţile organizatoare de master didactic. Astfel, chiar dacă anul universitar nu a început încă, pentru a nu înregistra niciun fel de întârzieri în plata din fonduri europene a burselor pentru programele de master didactic – anul II, Ministerul Educaţiei a solicitat universităţilor încheierea cu celeritate a acordurilor tripartite – instituţie de învăţământ superior, fiecare student masterand în cadrul programului de Master Didactic (anul II) şi Ministerul Educaţiei -, transmiţând şi modelul de acord. Mai mult decât atât, pentru anul universitar 2021-2022, se continuă masteratul didactic, în completarea programului-pilot finanţat din Axa 6 a POCU, păstrând cifra de 400 de locuri bugetate pentru fiecare an de studiu”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei va susţine de la bugetul de stat bursele pentru acest program de masterat, începând cu anul I, conform legii.

„Astfel, bursele pentru studenţii nou înmatriculaţi în anul I – master didactic vor fi plătite din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei, direct de către universităţi, acestea urmând a primi în următoarele zile toate sumele necesare. Având în vedere importanţa pe care Ministerul Educaţiei o acordă carierei didactice, precizăm că nu se va putea aproba nicio solicitare de schimbare de destinaţie a locurilor acordate cu finanţare de la buget pentru master didactic”, susţine ministrul Educaţiei.

Citiți și: Cât sunt salariile din învățământ: de la debutant până la gradul I – perioada 2016-2021

Vaccinare obligatorie: Florin Cîțu: Dacă experții ajung la concluzia că e cea mai bună soluție, eu sunt de acord

Când se adoptă restricțiile. Cele patru scenarii posibile

Programul „Masa caldă” în școli a redus abandonul școlar. Mai mulți parlamentari vor să îl extindă

Timișora intră în carantină în weekend. Sute de îmbolnăviri în școli

Liceenii români se pot înscrie în programul FLEX, finanţat de Departamentul de Stat al SUA

Când va apărea formularul pentru intenția de vaccinare pentru elevi. Ce spune Sorin Cîmpeanu

Burse de studiu în Marea Britanie pentru elevii de clasa a X-a

Covid-19: Peste 69.000 de elevi învață online

Raport UNICEF: Milioane de copii au o alimentație deficitară

Articolul precedentLiceenii români se pot înscrie în programul FLEX, finanţat de Departamentul de Stat al SUA
Articolul următorProgramul „Masa caldă” în școli a redus abandonul școlar. Mai mulți parlamentari vor să îl extindă