Acasă Actualitate Programul „Masa caldă” în școli a redus abandonul școlar. Mai mulți parlamentari...

Programul „Masa caldă” în școli a redus abandonul școlar. Mai mulți parlamentari vor să îl extindă

Foto: pixabay.com

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, anunţă, miercuri, că programul pilot ”Masa caldă”, derulat în 50 de şcoli” a redus abandonul şcolar în aceste unităţi. Pentru a îmbunătăţi acest program, mai mulţi parlamentari USR PLUS au depus amendamente, acestea fiind adoptate de comisiile de specialitate din Senat.

„Programul Masa Caldă în şcoli este un program-pilot pentru 50 de şcoli pe care l-am introdus în 2016, prin OUG, în calitate de ministru al Finanţelor. Există date clare care arată că rata abandonului şcolar a scăzut de la 19,1% la 15,3% în 2019, iar ”Masa Caldă” este unul dintre factorii care au favorizat acest lucru”, a scris, miercuri, pe Facebook, Anca Dragu.  

La rândul lor, reprezentanţii USR PLUS au anunţat că amendamentele depuse de parlamentarii formaţiunii la OUG 91/ 2021, referitoare la masa caldă, au fost aprobate de Comisiile de Învăţământ şi Administraţie din Senat.  

”Noile completări optimizează ordonanţa de urgenţă, asigurând atât continuitatea programului, cât şi soluţiile pentru rezolvarea carenţelor identificate de parlamentarii USR PLUS în ediţiile precedente ale programului”, a transmis USR PLUS.  

Amendamentele vizează:  

1. Prelungirea programul-pilot şi în semestrul II; 

2.Alocarea banilor necesari pentru continuarea programului şi în 2022, încă din ianuarie, chiar dacă bugetul nu se aprobă la timp;  

3. Crearea cadrului legal pentru suplimentarea de personal, la solicitarea şcolilor, fie prin noi angajări de către inspectorate, fie prin detaşări şi delegări de către autorităţile administraţiei publice locale; 

4. Crearea cadrului legal pentru ca primăriile să poată suplimenta, din surse proprii sau din alte surse legal prevăzute, sumele necesare pentru transportul hranei sau amenajarea spaţiilor pentru servirea mesei, unde este necesar; 

”Solicităm introducerea în caietele de sarcini a cerinţei privind defalcarea costurilor asociate cu prepararea hranei, precum şi a cerinţei privind favorizarea ofertelor care alocă cel puţin 40% din suma disponibilă per beneficiar pentru achiziţionarea materiei prime, pentru a evita situaţiile din trecut, în care costul alocat mâncării a fost de numai 1 leu din 10, restul banilor fiind cheltuiţi pe transport sau alte activităţi netransparente”, a mai transmis USR PLUS.  

Iniţiatorii proiectului sunt parlamentarii USR PLUS Anca Dragu, Cătălin Teniţă, Irineu Darău, Andrei Miftode şi Oana Cambera.  

Aprobarea de către comisii este o etapă intermediară, urmând ca raportul final, aprobat de cele două comisii, să fie supus votului în plenul Senatului, săptămâna viitoare. 

Citiți și: Cât sunt salariile din învățământ: de la debutant până la gradul I – perioada 2016-2021

Vaccinare obligatorie: Florin Cîțu: Dacă experții ajung la concluzia că e cea mai bună soluție, eu sunt de acord

Când se adoptă restricțiile. Cele patru scenarii posibile

Programul „Masa caldă” în școli a redus abandonul școlar. Mai mulți parlamentari vor să îl extindă

Timișora intră în carantină în weekend. Sute de îmbolnăviri în școli

Liceenii români se pot înscrie în programul FLEX, finanţat de Departamentul de Stat al SUA

Când va apărea formularul pentru intenția de vaccinare pentru elevi. Ce spune Sorin Cîmpeanu

Burse de studiu în Marea Britanie pentru elevii de clasa a X-a

Covid-19: Peste 69.000 de elevi învață online

Raport UNICEF: Milioane de copii au o alimentație deficitară

Articolul precedentCe spune Sorin Cîmpeanu despre plata burselor la masteratul didactic
Articolul următorCând se adoptă restricțiile. Cele patru scenarii posibile