Acasă Actualitate Dr. Mihai Craiu: Infecția cu Omicron poate începe ca o gastroenterită acută,...

Dr. Mihai Craiu: Infecția cu Omicron poate începe ca o gastroenterită acută, la copiii mici

Conf.dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici primari pediatri

Conf.dr. Mihai, Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, a atras atenția că sindromul long-COVID îi poate afecta și pe copiii mici trecuți prin infecție, chiar dacă acest lucru se întâmplă destul de rar. Medicul pediatru a precizat că micuții pot avea după boală disfuncţii cardiace, oboseală acută şi o minte înceţoşată.

Infecția cu Omicron la copiii mici poate debuta ca o gastroenterită acută, a mai spus conf.dr. Mihai Craiu. El a adăugat că din cei aproape 100 de copii care au venit în cursul serii și nopții trecute la Institul, un sfert au fost pozitivi la testul SARS-CoV-2.

„Cifra de azi noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert dintre ele au fost pozitive pentru SARS-COV-2, suntem plini, aceasta este realitatea momentului de acum. La copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastro-enterită acută. Cei mai mulţi sugari de ieri au venit de altfel cu febră şi vărsături, nu au venit ca boală respiratorie sau nu în prim plan boală respiratorie. Un alt lucru important observat de literatura internaţională este creşterea spectaculoasă a proporţiei pacienţilor pediatrici diagnosticaţi spitalizaţi. La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor… Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a declarat medicul pediatru.

Craiu a mai spus că în școlile care funcționează „fără testare şi fără respectarea normelor farmacologice” este posibil să se observe „o creştere spectaculoasă”.

„Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a mai spus Craiu.

Specialistul a recomandat părinților să evite locurile aglomerate: „Copiii mici de doi ani nu au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă de la diverse restaurante de fast-food. Este bine să facem drumeţii, este bine să ne dăm cu bicicleta, să ieşim să facem mişcare, nu să stăm în faţa ecranelor şi în apartamentul în care locuim. Trebuie să evităm aglomeraţiile, să ne spălăm bine pe mâini după ce am atins tot felul de lucruri. În cazul în care apar semne de boală la noi, adulţii care venit în contact cu aceşti copii, să raportăm şi să ne diagnosticăm corect”.

Copiii care au trecut prin boală, a mai spus medicul pediatru, pot rămâne simptomatici chiar și trei luni după aceea: „Aceşti copii care aparent trec prin boli mai puţin zgomotoase decât adulţii familiei lor pot să rămână simptomatici pe durate de timp de luni de zile, până la 12 săptămâni după boala acută şi au exact ceea ce au şi adulţii, adică inatenţie, minte înceţoşată, forţă mai puţină şi din păcate unii din aceşti copii pot avea şi disfuncţie cardiacă. (…) Trebuie să fim îngrijoraţi şi de cum se vindecă, chiar dacă boala acută a fost banală. Dar ar fi bine să nu ne îmbolnăvim. Trebuie să facem ceea ce ţine de noi să nu ne îmbolnăvim acum, pentru că valul va fi scurt şi foarte vehement”.

Declarațiile medicului pediatru au fost făcute în cadrul unei dezbateri online organizată de Salvații Copiii România în cadrul căreia s-a discutat despre siguranța copiilor în școli și riscurile de a contracta COVID-19.

Articolul precedentIoana Mihăilă: Ministerul Sănătății are un acord-cadru pentru teste de salivă. De ce acestea continuă să lipsească din școli
Articolul următorS-au stabilit datele pentru Olimpiada la Matematică