Acasă Actualitate Bacalaureatul va fi schimbat radical cel mai devreme din 2027

Bacalaureatul va fi schimbat radical cel mai devreme din 2027

Foto: Bogdan Dincă/Documentaria

Cel mai devreme din 2027, examenul de bacalaureat va fi radical schimbat. Ministrul Educației susține că el acest lucru se va întâmpla după ce adoptat proiectul de lege care implementează concluziile România Educată.

„Cei care vor da Bacalaureatul anul viitor vor da Bacalaureatul aşa cum l-au cunoscut în momentul în care au intrat în clasa a 9-a. Este un principiu cunoscut”, a arătat ministrul.

”Nu poţi să schimbi disciplinele din mers. Atunci când vom avea adoptat proiectul de lege care implementează concluziile România Educată, vom anunţa acest lucru şi în 2027, cel mai devreme, putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat, după ce cei care intră în liceu ulterior apariţiei legii, vor cunoaşte foarte bine la ce discipline trebuie să se concentreze”,  spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a completat: ”Le spun de pe acum că îmi doresc să se concentreze pe toate disciplinele din trunchiul comun, absolut toate şi să îşi poată dovedi competenţe minime, de bază, la fiecare din disciplineze din trunchiul, comun. Dar asta începând din 2027, dacă vom reuşi să adoptăm noua lege a învăţământului preuniversitar”.

Despre stadiul legii, ministrul a afirmat că planurile cadru de liceu, indiferent de adoptarea noii legi, vor trebui să fie disponibile  începând cu septembrie 2023.

”Se lucrează, pentru a avea o reformă reală, o schimbare reală de fond a planurilor cadru şi a curricum-ulilor din spatele planurilor cadru, am spus că am putea avea un mare ajutor dacă vom avea legea România Educată adoptată. Dar chiar şi aşa, se lucrează în acest moment la reforma planurilor cacdru de liceu şi la revizuirea planurilor cadru pentru gimnaziu şi primar”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai explicat că ”a primit peste 10.000 de observaţii critice legate de actualele planuri cadru. ”Atunci în decembrie 2020 am spus stop, dacă asta este situaţia, atunci ne propunem septembrie 2023 să intrpm cu planuri cadru noi de liceu, cu adevărat noi şi schimbate”. 

Citiți și: Rezultate BAC 2022. Notele de la cele trei probe, afișate luni

Rezultate BAC 2022. Ce spune Cîmpeanu despre evaluarea digitală din Călărași

BAC 2022: Harta mediilor de 10. Bucureștiul pe primul loc

Cîmpeanu despre rezultatele de la BAC 2022: Cel mai ridicat nivel de promovare din ultimii 10 ani

Rezultatele BAC 2022 au fost afișate luni

Articolul precedentRezultate BAC 2022. Doar unul din doi elevi care au absolvit în 2018 au dat bacalaureatul în 2022
Articolul următorEvaluare Naţională 2022. Notele după contestații afișate joi. Când are loc admiterea la liceu