Ministrul Educaţiei anunţă că peste 10.000 de amendamente au fost aduse proiectelor Legilor educaţiei în procesul de consultare publică şi afirmă că multe dintre acestea au fost asumate în proiectele finale. ”Dacă nu se adoptă şi nu se promulgă anul acesta, sunt foarte îngrijorat şi foarte pesimist”, adaugă el, explicând că aceste legi trebuie adoptate şi promulgate până la finalul anului pentru a se putea aplica din septembrie 2023.
Sorin Cîmpeanu a declarat că au fost aduse, în procesul de consultare publică, 10.241 de amendamente la proiectele propuse pentru a deveni acte normative care să legifereze sistemul de învăţământ.
”Proiectele celor două legi arată altfel, mult mai bine în urma consultării, au fost preluate extrem de multe idei”, a afirmat Sorin Cîmpeanu miercuri seară, la TVR Info, referindu-se la legile educaţiei.
El a spus că au fost integrate în proiectele de acte normative ”toate amendamentele luate în considerare în procesul de consultare publică”.
Ministrul a dat ca exemplu amendamentele aduse privind cluburile sportive, palatele copiilor şi cluburile copiilor care devin unităţi de educaţie extraşcolară, iar angajaţii acestor structuri îşi vor păstra statutul de cadru didactic.
În ceea ce priveşte admiterea la colegiile naţionale, pentru clasa a noua, ministrul a precizat că s-au primit amendamente care propun ca acestea să poată susţine concursuri de admitere după examenul de Evaluare Naţională şi cu subiecte elaborate ”de către instituţii care sunt dincolo de orice îndoială”.
Sorin Cîmpeanu a vorbit şi despre calificative, anunţând că amendamentul care propunea diversificarea calificativelor la patru trepte – foarte bine, bine, satisfăcător şi nesatisfăcător – la unele materii a fost introdus în proiecte.
”Având calificative care nu pot fi cuantificate, nu pot intra în calculul mediilor, presiunea (privind notele – n.r.) scade. Presiunea scăzând, îmi place să cred că vor fi mai mulţi copii care vor participa la aceste discipline fără să aibă presiunea sau teama de a obţine o notă mică, care să le strice media”, a mai spus ministrul.
Ministrul Educaţiei a afirmat că, dacă legile învăţământului nu vor fi adoptate anul acesta, ele vor fi greu de implementat pentru anul şcolar viitor.
”Până la finalul acestui an, ele trebuie să fie adoptate în Parlament, după toate modificările ce vor putea să survină şi în Parlament, şi promulgate. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vă spun că nu se vor putea schimba nici planurile-cadru, nici curriculumul în aşa fel încât să respecte prevederile legii. (…) Şi vom pierde încă un an, vom pierde acea şansă de a începe în septembrie 2023 cu totul altfel în educaţie, pentru că este nevoie de timp, de legislaţie subsecventă şi de construcţia arhitecturii de sistem până în septembrie 2023, care nu e departe. Deci dacă nu se adoptă şi nu se promulgă anul acesta, sunt foarte îngrijorat şi foarte pesimist”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a exclus posibilitatea adoptării legilor educaţiei prin asumare.