Acasă Actualitate Riscă profesorii să nu își ia salariile în februarie? Ce s-a întâmplat...

Riscă profesorii să nu își ia salariile în februarie? Ce s-a întâmplat cu EDUSAL

Profesorii spun că ar putea să nu primească salariile pe 14 februarie, așa cum se întâmpla până acum, pentru că Ministerul Educației a prelungit contractul pentru programul prin care erau date salariile, dar firma nu a făcut updatarea programului la timp. Sindicaliștii de la FSLI și Federația Spiru Haret cer ca MEN să facă public contractul pentru EDUSAL

Iată mai jos ce spun profesorii:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer public Ministerului Educației să explice de ce nici până la ora actuală kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor EDUSAL nu a fost trimis în teritoriu și cine se face vinovat pentru această situație.

Este inadmisibil ca până astăzi, 8 februarie, unităților de învățământ să nu li se livreze programul de salarizare. Din informațiile primite, secretarele și contabilele spun că este puțin probabil să reușească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, așa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare dată, prima versiune transmisă avea erori.

Nu ne interesează că Ministerul Educației a fost în negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livrează programul, ne interesează doar ca angajații din sistem să-și ia salariile la timp. Cei mai mulți dintre salariați au împrumuturi, facturi de plată și alte cheltuieli, iar această întârziere le creează probleme în relația cu terții.

Cerem Ministerului Educației să publice acest contract și să precizeze cât a plătit în ultimii 10 ani firmei care a realizat și asigură mentenanța EDUSAL. De asemenea, considerăm că este necesar ca Ministerul Educației să dezvolte propriul soft pentru calculul și plata salariilor pentru ca astfel de întărzieri să fie evitate.

În plus, solicităm ca persoanele care se fac responsabile pentru această întârziere să fie trase la răspundere.
Menționăm că nu este prima dată când modificările aduse aplicației EDUSAL sunt trimise cu întârziere sau cu erori de calcul. De fiecare dată colegii din unitățile de învățământ, care se ocupă de plata salariilor, sunt obligați să stea peste program sau să lucreze de acasă, în timpul liber. Cu toate acestea, orele suplimentare nu sunt plătite.

Articolul precedentMinisterul Educaţiei alocă 103 milioane de euro pentru servicii de educaţie timpurie
Articolul următorTeza de licență a lui Titu Maiorescu, cumpărată de universitatea omonimă