Acasă Scoala in Lume Coronavirus: Lipsa meselor oferite la școală pune în pericol viitorul a 370...

Coronavirus: Lipsa meselor oferite la școală pune în pericol viitorul a 370 de milioane de copii

UNICEF

Pentru că școlile sunt închise, 370 de milioane de copii din întreaga lume nu mai beneficiază de mesele oferite de școli, ceea ce poate avea consecințele devastatoare ce pot afecta nutriția și sănătatea lor. Programul Alimentar Mondial și UNICEF îndeamnă guvernele naționale să ia măsuri.

„Pentru milioane de copii din lumea întreaga, masa de care beneficiază la școală este singura pe care o au în ziua respectivă. În lipsa acesteia, suferă de foame, riscă să se îmbolnăvească, să renunțe la școală și să nu mai aibă nicio șansă de a ieși din sărăcie. Trebuie să acționăm acum pentru ca pandemia să nu se transforme într-o catastrofă ce amplifică foametea”, a declarat directorul executiv al PAM, David Beasley.

Mesele școlare sunt foarte importante mai ales în cazul fetelor. În multe țări sărace, existența unei mese poate fi un argument suficient pentru a convinge părinții aflați în dificultate să își trimită fiicele la școală, permițându-le astfel să scape de treburile casnice grele sau de căsătoriile timpurii.

„Școala este mult mai mult decât o instituție de învățământ. Pentru numeroși copii, aceasta înseamnă acces la siguranță, servicii medicale și nutriție. Dacă nu acționăm acum și nu extindem serviciile ce sunt vitale copiilor celor mai vulnerabili, consecințele devastatoare ale COVID-19 se vor resimți decenii la rând”, a afirmat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Pe lângă programele ce oferă mese școlare, copiii din țările sărace beneficiază adesea și de servicii medicale, precum vaccinare și deparazitare, furnizate prin intermediul școlilor lor. Ca răspuns la un raport recent al Secretarului General al Națiunilor Unite, care a atras atenția asupra numărului de copii privați de mesele școlare, PAM și UNICEF colaborează cu guvernele pentru a sprijini copiii care nu merg la școală pe durata crizei. În 68 de state, guvernele și PAM oferă copiilor rații la pachet, cupoane valorice sau sume de bani ca o alternativă la mesele oferite de școli.

În cadrul acestui parteneriat, PAM și UNICEF vor ajuta guvernele în lunile următoare să se asigure că, la redeschiderea școlilor, copiii care revin în clase vor beneficia de mese și programe sanitare. Aceasta îi va motiva și pe părinți să își trimită copiii la școală. Agențiile încearcă să identifice împreună copiii care au nevoie de mesele oferite de școli, printr-o hartă online a meselor școlare.

Articolul precedent6.000 de elevi din Argeș nu participă la școala online/ Inspectoratul face campanie să strângă calculatoare
Articolul următorUniversitatea „Babeş-Bolyai” va avea un centru de industrii creative