Acasă Scoala in Lume Cum se pregătesc statele lumii să redeschidă școlile/ Ce au spus miniștrii...

Cum se pregătesc statele lumii să redeschidă școlile/ Ce au spus miniștrii Educației la o întâlnire ad-hoc UNESCO

Chiar dacă majoritatea guvernelor nu a stabilit încă o dată clară pentru redeschiderea școlilor, statele planifică o reîncepere a cursurilor pe etape, care să acorde prioritate sănătății, securității și învățării remediale. Miniștrii Educației au prezentat măsurile pe care le iau în cadrul unei reuniuni virtuale ad-hoc convocate de UNESCO, miercuri, 29 aprilie 2020. Aproape 1,3 miliarde de elevi din 181 țări sunt afectați de închiderea școlilor.

Până în prezent, 71 de țări au anunțat deja când se vor redeschide școlile. Dintre acestea, 12 state au redeschis școlile, iar alte 52 de țări au stabilit data redeschiderii în cursul acestui an școlar, în timp ce 7 țări planifică redeschiderea școlilor direct în anul școlar următor. Majoritatea țărilor, adică un număr de 128, nu au anunțat încă date pentru redeschiderea școlilor.

Stefania Giannini, director general adjunct pentru UNESCO, a afirmat că „decizia de a redeschide școlile este unul dintre subiectele cele mai sensibile pe agendele politice de astăzi și depinde de evoluția pandemiei și a fiecărui context național”. ”Prioritatea trebuie să fie protejarea sănătății și bunăstării elevilor”, le-a spus aceasta miniștrilor Educației. Ea a prezentat condițiile prealabile care trebuie să fie în vigoare pentru redeschiderea școlilor, precum și opțiunile de organizare a întoarcerii elevilor. ”Deschiderea școlilor nu este doar o decizie de educație, ci în primul rând una de sănătate publică, care trebuie să evalueze diverșii factori, analizând modul de atenuare a riscului de contaminare”, a spus Stefania Giannini.

Miniștrii Educației din diverse colțuri ale lumii au împărtășit demersurile lor în ceea ce privește redeschiderea școlilor, păstrând în același timp învățarea la distanță până la întoarcerea la școală a tuturor elevilor.

Ministrul adjunct al Educației din Japonia, Mami Omaya, a explicat că redeschiderea școlilor și datele pentru examenele naționale vor fi decise treptat, în funcție de evoluția pandemiei din săptămânile următoare. Ministerul nipon a pregătit o serie de îndrumări privind redeschiderea școlilor, îndrumări care oferă o gamă completă de recomandări în domeniul sănătății și securității.

Ministrul interimar al Educației din Republica Islamică Iran se așteaptă ca școlile să se redeschidă în septembrie, pe baza monitorizării pandemiei, cu excepția învățământului superior care ar putea reporni înainte.

Ministrul Educației din Republica Laos, Sengdeuane Lachanthaboune, a declarat că țara sa se pregătește să înceapă treptat deschiderea școlilor pe 18 mai, pentru examene, iar câteva săptămâni mai târziu se vor redechide restul instituțiilor de învățământ. În școli vor exista măsuri stricte, inclusiv luarea temperaturii, măștile și distanțarea socială. Între timp, în Laos continuă învățarea la distanță prin platforme, televiziune și radio.

În Italia, guvernul a anunțat că școlile se vor redeschide în septembrie. Ministrul Educației din Italia, Lucia Azzolina, a explicat că decizia se bazează pe dovezi, luând în considerare recomandările unui comitet științific. Aceasta a subliniat importanța educației pentru viața socială și economică a țării. „Angajăm 24.000 de cadre didactice, încurajând tinerii să se înscrie pentru profesia de profesor și să înceapă anul școlar cu o inițiativă masivă de cursuri de remediere”, a spus ea.

Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a anunțat că în Franța redeschiderea școlilor va începe la 11 mai. Însă, reîntoarcerea la școală va varia de la o regiune la alta, în funcție de cât de grav a fost afectată de coronavirus. „Vom limita numărul de elevi din sălile de clasă și vom împărți elevii în spații diferite”, a spus Jean-Michel Blanquer. Părinții copiilor francezi pot decide dacă își trimit copiii la școală sau să îi țină acasă și continuă cu învățarea online.

Un reprezentant al Ministerului Educației din Croația a explicat că școlile se vor deschide treptat începând cu 11 mai, dar părinții vor avea ultimul cuvânt cu privire la dacă își trimit sau nu copiii la școală.

Ministrul libanez al educației, Tarek Al Majzoub, a spus că țara sa a fost lovită de criza coronavirus în mijlocul unei crize economice și sociale. Școlile libaneze se vor redeschide în etape.

Miniștrii Educației din mai multe țări din America Latină au spus că cea mai mare provocare în timpul închiderii școlilor este inegalitatea dintre diverse regiuni.

Ministrul educației din Argentina, Nicolás Trotta, a spus că nu a fost stabilită o dată pentru redeschiderea școlii. Guvernul de la Buenos Aires folosește resurse digitale, manuale școlare, TV și radio pentru a asigura continuitatea învățării.

Peru nu a stabilit o dată de deschidere a școlilor. Însă, ministrul Educației, Martin Benavides, a spus că vrea să învețe din experiențele altor țări pentru a planifica procesul de redeschidere.

Nici în Costa Rica, nu a fost deocamdată anunțată data pentru redeschiderea școlii. Vicepremierul pentru educație, Melania Brenes, a spus că examenul național a fost anulat, iar în prezent caută soluții pentru prevenirea abandonului școlar.

În Mexic, toți elevii au manuale gratuite și au acces la emisiunile de televiziune dedicate lor, a spus ministrul Educației, Esteban Moctezuma Barragán. „Aceasta este o metodă complet nouă de învățare la distanță pe care intenționăm să o menținem chiar și după reluarea școlii. De asemenea, programele de educație la radio sunt utilizate în locuri unde televizorul nu este accesibil”

În Ecuador, va exista un proces progresiv de redeschidere a școlilor. Cea mai mare provocare, după cum a explicat ministrul interimar al Educației, este schimbarea obiceiurilor de predare și învățare. „Cel mai important lucru este contactul profesorilor cu copiii și părinții pentru a oferi sprijin atunci când au nevoie. Ne propunem să consolidăm învățarea online ca un mijloc mai permanent de a oferi educație”, a spus ministrul.

Citiți și: Recomandările UNICEF și UNESCO pentru întoarcerea elevilor la școală

Turcia prelungeşte măsura închiderii şcolilor până la sfârşitul lunii mai

VIDEO Ce măsuri au luat țările care au redeschis școlile/ Elevii din Danemarca se spală pe mâini la fiecare două ore

Italia: Școlile vor fi redeschise în septembrie

Articolul precedentRecomandările UNICEF și UNESCO pentru întoarcerea elevilor la școală
Articolul următorEleva care a susținut protestul #foaiagoală, mesaj pentru părinți: Dacă ne-ați întreba și pe noi, ați vedea că cei mai mulți vrem să susținem examenele