Acasă Actualitate Ministerul Educației: Elevii din România vor avea transport gratuit

Ministerul Educației: Elevii din România vor avea transport gratuit

Ministerul Educației anunță că Hotărârea de Guvern prin care se reglementează procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi a fost adoptată în ședința de guvern de joi.

  • Elevii școlarizați în România vor beneficia de gratuitate pentru transportul local rutier și naval, transportul rutier județean și naval între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, transportul interjudețean și transportul intern feroviar și cu metroul.
  • Pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din învățământul preuniversitar vor solicita centrelor de emitere a documentelor de transport, aparținând operatorului de transport public local, în baza carnetului de elev emis de unitatea de învățământ, vizat prin ștampilă pentru anul în curs, eliberarea documentului de călătorie cu transportul local de tipul legitimație de transport/abonament/card sau alte documente tip, cu valabilitate lunară.
  • Operatorul de transport public local are obligativitatea de a menține același tarif pentru elevi pe durata anului școlar, tarif care nu poate fi mai mare decât cel practicat pentru celelalte categorii de călători.
  • Pentru asigurarea gratuității transportului elevilor, pe durata cursurilor, elevii din învățământul preuniversitar, domiciliați în altă localitate față de unitatea de învățământ, depun la începutul fiecărui semestru, la secretariatul școlii, o cerere, prin care solicită eliberarea unei adeverințe care atestă calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învățământ, în vederea deplasării cu titlu gratuit, de la domiciliu la unitatea școlară.
  • În baza acestei adeverințe, operatorul de transport rutier/naval eliberează documentul de călătorie de tipul legitimație de transport/abonament/card sau alte documente tip, pe traseul prevăzut în adeverința eliberată de unitatea de învățământ.
  • Elevii din învățământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Operatorii de transport feroviar de călători vor elibera elevilor legitimații de călătorie și abonamente lunare gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a.
  • Elevii din învățământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, pe tot parcursul anului școlar. Eliberarea abonamentului lunar gratuit pentru elevi se face în baza carnetului de elev, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, respectiv în baza adeverinței doveditoare și a certificatului de naștere, în copie, pentru elevii claselor pregătitoare.

Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor a ieșit joi cu o poziție publică prin care arată că transportatorii nu vor fi sancționați în niciun fel în cazul în care ar refuza să ia elevii. Ei solicită Guvernului României urgentarea organizării unei întrevederi în care să fie discutată problema transportului elevilor.

Citiți și: Consiliul Național al Elevilor cere o întânire de urgență pentru transportul elevilor: Ne aflăm într-un vid legislativ

Antonia PUP, președintele CNE, critică lipsa dezbaterii privind transportul elevilor: Unde sunt elevii în toată situația asta?

Articolul precedentEvaluarea Națională 2020: Calendarul sesiunii speciale
Articolul următorSondaj: Părinții cu copii preșcolari și în clasele primare, cei mai afectați de mutarea școlii în online