Acasă Actualitate VIDEO Ce le spune Monica Anisie elevilor picați la liceu...

VIDEO Ce le spune Monica Anisie elevilor picați la liceu cu note mari

INQUAM Photos/Octav Ganea
INQUAM Photos/Octav Ganea

Elevii care au picat la liceu cu note mari, în prima etapă a repartizării computerizate, au la dispoziție locurile pentru învățământul liceal și profesional din fiecare județ, le-a transmit, luni, de la Iași, Monica Anisie, elevilor care nu au prins loc la liceul dorit.

„Există și etapa a doua de admitere realizată tocmai pentru acei elevi care nu au reușit admiterea în această etapă”, a spus ministrul, care a precizat că „nu este corect să spunem că nu a știut nimeni să-i învețe pe elevi să completeze” fișele de înscriere pentru liceu.

„Există două cauze pentru această primă etapă de admitere, în care elevii  care nu au reușit la liceul pe care și l-au dorit. Întâi nu au completat suficiente opțiuni. O altă cauză e reprezentată de media care a crescut anul acesta și foarte mulți părinți s-au orientat după mediile din broșură, mediile din anii anteriori. Crescând anul acesta mediile, în felul acesta au rămas nerepartizați unii elevi. Dar au sanșa, pe de o parte la etapa specială, unii dintre ei să-și îndrepte opțiunile, iar de pe altă parte la etapa a doua”, a spus Anisie.

Întrebată dacă elevii cu medii mari vor intra în etapa a doua la licee mult mai slabe, Monica Anisie a spus că nu ar trebui clasificate liceele. „Cred că nu ar trebui să mai facem această distincție între licee foarte slabe și licee foarte bune, ar trebui să ne concentrăm atenția pentru dezvoltarea acestor licee din cadrul fiecărui județ. Să realizăm cât mai multe licee în care educația de calitate se realizează”, a spus Anisie.

Ministrul Educației a mai spus că  organizarea și desfășurarea examenelor naționale reprezintă pentru „un succes”. „Cred că au fost mult mai bine organizate decât în alți ani și îi felicit pe colegii mei pentru acest lucru”, a spus Monica Anisie.

Anul acesta, 8.570 de elevi nu au fost repartizaţi, pentru că nu au completat suficiente opţiuni care să le permită încadrarea într-o unitate de învăţământ liceal.

Statistica de pe admitere.edu.ro arată că sunt cel 400 de elevi cu media de admitere peste 8 care nu au apucat un loc la liceu. Doi elevi din județul Giurgiu, cu media 9.54, respectiv 9.56, nu au apucat un loc la un liceu din București, așa cum au pus în foaia de înscriere. Din acest motiv, cateva sute de părinți au făcut o petiție online prin care cer locuri și clase pentru copiii nerepartizați în licee și cer să nu fie încurajat abandonul școlar.

Citiți și: Petiție din partea părinților pentru mai mai multe locuri la liceu/ „Dați o șansă copiilor noștri”

Situația locurilor neocupate în licee, județ cu județ/În Județul Ialomița, toate locurile s-au ocupat

Paradoxul admiterii 2020: Unii elevii au picat cu medii de peste 8, alții au intrat cu 2 și 3/ Liceele unde s-a intrat cu medii sub 5

Articolul precedentTabletele pentru elevi ar trebui să fie în școli pe 10 septembrie
Articolul următorMinisterul Educației caută experți în management educațional, care vor putea fi inspectori și directori