Acasă Actualitate EXCLUSIV Cum vrea Ministerul Educației să reducă orele de la liceu/ Școlile...

EXCLUSIV Cum vrea Ministerul Educației să reducă orele de la liceu/ Școlile ar putea decide numărul de ore

Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Bucuresti
Foto: StiriEdu.ro

Cu toate că a pus în dezbatere publică un proiect prin care propune reducerea orele de la clasele de început de ciclu( clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, Ministerul Educației lucrează prin grupurile de lucru la tăierea orelor din planurile cadru pentru toate clasele de studiu. Potrivit unor drafturi de planuri de cadru pe care grupurile de lucru le-au realizat în luna iulie, consultate de StiriEdu.ro, la liceu numărul de ore se va încadra obligatoriu în media de 30 de ore/ săptămână. Pentru asta la clasa a IX-a și la clasa a X-a, fiecare disciplină din aria curriculară Arte se alocă, în clasa a IX-a și în clasa a X-a, câte o (una) oră o dată la două săptămâni, în fiecare semestru școlar.

Potrivit draftului, există mai multe variante de lucru pentru reducerea disciplinelor și a orele pentru fiecare ciclu de învățământ.

De exemplu, la clasele a IX-a și a X-a – profilul real, numărul orelor alocat în trunchi comun(TC), curriculum diferenţiat( CD) și curriculum la decizia şcoli (CDŞ) se va încadra obligatoriu, în media de 30 de ore/ săptămână.

În prima variantă a grupului de lucru, elevii de clasa a IX-a de la profilul real vor avea vor avea 4 ore de română și 4 ore de matematică, în varianta a doua vor avea 4 ore de limba română și 2 ore de matematică. La clasa a X-a, în prima variantă, numărul orelor de limba română va fi de 3, iar la matematică va fi de 4. În cea de-a doua variantă, numărul de ore de la română va fi de 4, iar la matematică 2.

Consultă aici: Varianta I pentru orele de la clasele a IX-a și a X-a.

Consultă aici: Varianta mixata pentru orele de la clasele a IX-a și a X-a

La clasele XI-a și a XII-a, variantele de lucru arată că la Limba şi literatura română numărul orelor din trunchiul comun poate fi de 3 ore, la care se poate adăuga o oră prin curriculumul la decizia școlii.

Consultă aici Varianta I pentru orele de la clasele a XI-a și a XII-a

Consultă aici Varianta mixata pentru orele de la clasele a XI-a și a XII-a

Viitoarele planuri cadru lasă la decizia școlilor numărul de ore alocate disciplinelor: Pe baza unor procese de consultare internă, respectând condiţia ca numărul total de ore/săptămână alocat disciplinelor, la nivelul ciclului inferior al liceului, să fie în medie de 30 de ore/ săptămână, fiecare unitate de învățământ poate decide să aloce un număr mai mare de ore decât cel obligatoriu (TC + număr minim de ore de CD + număr minim de ore de CDS), pentru o disciplină/discipline, respectiv o arie curriculară/arii curriculare, cu încadrarea în numărul min.-max. de ore prevăzut la rubrica Total număr min.-max. ore/săptămână Curriculum stabilit la nivelul școlii (CD+CDS) și, respectiv, la rubrica Total ore/ săptămână TC + Curriculum stabilit la nivelul școlii (CD+CDS)

Citiți De ce nu se taie orele la toate clasele? Monica Anisie: Nu poți interveni cu o astfel de schimbare radicală

Articolul precedentLudovic Orban, despre creșterea salariilor profesorilor: Când vom avea o decizie o vom face publică
Articolul următorDecizia privind deschiderea școlilor, în a doua parte a lunii august – Nelu Tătaru