Acasă Actualitate De ce nu se taie orele la toate clasele? Monica Anisie: Nu...

De ce nu se taie orele la toate clasele? Monica Anisie: Nu poți interveni cu o astfel de schimbare radicală

Foto: edu.ro

În anul școlar 2020-2021, elevii de clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX a ar trebui să petreacă mai puține ore la școală, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Proiectul prevede că modificarea disciplinelor studiate la școală și a numărului de ore  pentru fiecăre discipline va avea loc începând cu anul școlar 2020-2021 și se va finaliza până la începerea anului școlar 2025-2026.

Consultă aici proiectul prin care sunt aduse modificări la legea educației

Consultă aici nota de fundamentare pentru modificările aduse legii educației

Ministerul Educației ar fi trebuit să pună în practică prevederile unei legi promulgate de președintele Klaus anul trecut, lege inițiată de fostul ministru Liviu Pop, care prevede că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este „în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie de 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie de 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal”. Asta ar însemna că de la gimnaziu ar trebui tăiate cele mai multe ore. În prezent, legea prevede că elevii de clasa a V-a au între 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Ministrul Educației, Monica Anisie, arată că nu se pot reduce orele la toate clasele dintr-o dată.

Nu se reduc orele pentru toate clasele pentru că nu se poate implementa de anul ăsta și nu este recomandat de către specialiștii în științele educației din grupul de lucru de la Ministerul Educației.  Nu poți interveni într-un ciclu de învățare cu o astfel de schimbare radicală. Se taie orele numai pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, pentru că acolo începe un ciclu nou și acolo poți interveni. Dacă le spui acum celor de la clasa a VII-a că vor parcurge un alt plan de învățământ..în nicio țară din lumea asta nu se procedează așa din punctul de științific”, a explicat Monica Anisie pentru StiriEdu.ro.

Citiți și: Proiect: Ore mai puține pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX a

Articolul precedentOre mai puține pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX a -proiect
Articolul următorUniversitatea Johns Hopkins: 35 de milioane de dolari pentru 2 studii clinice despre tratamentul cu plasmă