Acasă Actualitate VIDEO Klaus Iohannis, despre începerea anului școlar: Școala nu va începe ca...

VIDEO Klaus Iohannis, despre începerea anului școlar: Școala nu va începe ca de obicei/ Măsurile nu sunt complicate

Foto: presidency..ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că măsurile din ghidul pentru începerea școlii, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, nu sunt complicate. Elevii și profesorii trebuie să poartă mască, să respecte diatnța și regulile de igienă. Întrebat cum ar reacționa dacă un elev ar avea febră, președintele a spus că elevul trebuie să meargă la medic.

„Când un elev acuză simptome evident că trebuie trimis la doctor să vadă care este problema. Este însă foarte clar că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii, toți bucuroși că începe școala. Nu se vor aduna, dar școlile se vor deschide, pentru că este inadmisibil să avem o generație pierdută. Deja în mediile de specialitate se vorbește despre a preveni generația pandemiei. Copiii trebuie să meargă la școalăă, trebuie să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor”, a spus Klaus Iohannis, care a adăugat că pentru a putea face acest lucru este nevoie de regulamente, de ordine pentru care lucrează Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății.

Citiți și: Regulile organizării claselor/ Fiecare școală va avea un responsabil pentru problema SARS-CoV-2

Președintele a mai spus că elevii trebuie să poarte mască și trebuie să păstreze distanța fizică. „Măsurile nu sunt complicate, regulile de bază sunt aceleași – masca, distanța, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate, ce se face când în școală apar cazuri de boală, care școală se închide, care nu”, a afirmat președintele.

În privința părinților care nu vor să semneze declarația pe proprie răspundere pentru trimiterea copiilor la școală, președintele a spus că cei bolnavi trebuie trimiși la doctor, iar părinții în general au grijă de copiii lor.

„În toți anii în care am fost la catedră, am constatat la toți părinții o preocupare firească față de sănătatea copiilor. Nu văd niciun fel de problemă aici. Evident că, în situația de epidemie, părinții vor urmări starea de sănătate a copiilor și sigur că au partea lor de răspundere, nici aici nu văd vreo problemă. Și îi încurajez pe toți să-i trimită la școală dacă sunt sănătoți. Dacă nu sunt sănătoși, să-i țină acasă, să consulte medicul de familie. Atât de simplu este. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate, birocratice, fiecare trebuie să-și asume rolul care îi revine, și părinții, și școala și autoritățile locale”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele arată că acolo unde nu se va putea deschide școala profesorii vor ține cursuri online, pentru care sunt pregătiți de Ministerul Educației.

„Este foarte important să înceapă școala fizic. Nu peste tot va fi posibil, și acolo trebuie intervenit pentru a permite desfășurarea unui învățământ online. Știu că ministerul Educației a pregătit cursuri de pregătire, platforme online. Cred că e posibil să se găsească soluții pentru fiecare caz în parte, dar majoritatea școlilor vor funcționa fizic”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citiți și: Cum arată declarația pe proprie răspundere a părinților pentru trimiterea copiilor la școală

Citiți și: ULTIMA ORĂ Ministerul Educației a publicat normele privind deschiderea anului școlar

Citiți și: Când se stabilește scenariul pentru începerea școlii: 10 septembrie, data limită

Citiți și: Cum arată declarația pe proprie răspundere a părinților pentru trimiterea copiilor la școală

Citiți și: Noul an școlar: Masca este obligatorie pentru toți elevii/ Preșcolarii nu sunt obligați să o poarte

Articolul precedentElevii despre normele pentru deschiderea școlilor: Termenul pentru scenarii e mult prea strâns
Articolul următorMesajul președintelui pentru sindicaliști: Profesorii au primit măriri în acest an/ Banii sunt care sunt