Acasă Actualitate Ministerul Educației încearcă din nou să crească bursele elevilor, de la 150...

Ministerul Educației încearcă din nou să crească bursele elevilor, de la 150 de lei/ Banii sunt la primării

Foto: StiriEdu.ro

Ministerul Educației propune ca începând din anul școlar 2020-2021 elevii să primească 150 de lei drept bursă de performanţă, de merit, de studiu și de ajutor social, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică. În prezent, cuantumul burselor este stabilit de fiecare primărie în parte și variază de la 1000 de lei în localitățile unde primarii sunt mai darnici până la 8 lei la alte primării.

Nu este prima dată când Ministerul Educației încearcă să mărească bursele elevilor. În 2019, în mandatul Ecaterinei Andronescu, Ministerul Educației pusese în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care suma alocată pentru burse nu putea să fie mai mică de 100 de lei. Proiectul nu a mai fost adoptat până la urmă pentru că primăriile l-au contestat și au cerut bani de la Guvern. Ei spuneau că nu au de unde să asigure 360.000 mii lei pentru un număr de aproximativ 400.000 de elevi care beneficiau de aceste burse.

Anul acesta, Ministerul Educației vine din nou cu propunerea, dar cu un cuantum mărit: bursa să fie cel puțin 150 de lei.

Ce propune proiectul de Horărâre de pe site-ul Ministerului Educației:

„(1) În anul școlar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de 150 lei.
(2) Bursele se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.
(3) Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”

Ministerul Educației își justifică propunerea precizând în expunerea de motive că ține cont de recomandarea Curții de Conturi a României de a aplica unitar prevederile normative referitoare la acordarea burselor, prin întreprinderea măsurilor în elaborarea și aprobarea unui act normativ pentru aplicarea unitară și înlăturarea eventualelor inechități. Altfel, s-ar crea situații de inechitate între elevii cu aceleași performanțe dar care învață în școli situate în unități administrative teritoriale diferite.

Citiți și: Antonia Pup, elevă de 10 la BAC 2020: „Orban, ține-ți banii că eu nu am nevoie de ei”

Consiliul Naţional al Elevilor lansează platforma „Educaţia prioritară – nu doar în campanie electorală”

În acest sens, Curtea de Conturi a României a reținut că posibilitatea finanțării de către autoritățile publice locale a unităților de învățământ preuniversitar este în principal influențată de nivelul taxelor și impozitelor încasate la nivel local. Așadar, în regiunile dezvoltate socioeconomic, libertatea decizională a autorităților locale de a contribui la finanțarea unităților de învățământ arondate, a fost semnificativ mai mare. În schimb unitățile de învățământ aflate în regiuni socio-economice dezavantajate, au fost dependente integral de fondurile alocate de la bugetul statului. Acest lucru pune sub semnul întrebării respectarea principiului echității distribuirii fondurilor destinate unui învățământ de calitate. Astfel, referitor la problematica acordării burselor școlare, există riscul creării unor situații de inechitate între elevii cu aceleași
performanțe dar care învață în școli situate în unități administrativ teritoriale diferite
”, se arată în nota de fundamentare.

Ministerul Educației nu precizează care este suma din acest an pe care ar trebui să o asigure primăriile.


Citiți și: Raluca Turcan: Am luat decizia ca toate școlile să înceapă cursurile față în față

Articolul precedentRaed Arafat, despre măștile pentru profesori: Angajatorul trebuie să asigure măști
Articolul următorOFICIAL Părinții primesc zile libere în cazul în care cursurile se suspendă din cauză de COVID-19