Acasă Actualitate Lupta copiilor cu coronavirusul/ Ce urmări dramatice lasă virusul pe termen lung

Lupta copiilor cu coronavirusul/ Ce urmări dramatice lasă virusul pe termen lung

Foto: pixabay.com

Puțin peste 10% din cele peste 7 milioane de cazuri de coronavirus din SUA de până acum sunt copii, dar procentul este probabil subestimat pentru că se bazează pe date care sunt colectate inconsecvent.  Cercetătorii care analizează efectele Covid-19  studiază și  modul în care simptomele afectează copiii pe termen lung, scrie CNN.

Veronica Richmond are doar 15 ani și urmează să absolve liceul din Boise, Idaho, deoarece a făcut mai multe clase într-un an. În martie s-a îmbolnăvit de COVID-19, la fel ca sora ei Audrey și mama Jamie. Familia Richmond bănuiește că a luat virusul de la una dintre prietenele Veronicăi care  a venit acasă după ce a petrecut doi ani în Wuhan, China. De atunci au urmat  șase luni  de oboseală, durere și incertitudine.

6.000 de dolari – facturile de până acum

Tatăl fetei, Jamie Richmond,  a plătit până acum  facturi medicale de 6.000 de dolari pentru cele două fete care au fost sănătoase până în martie. În prezent, ambele  lui fete au o serie de probleme, inclusiv sindromul tahicardiei ortostatice posturale, care determină apariția ritmului cardiac al unei persoane în picioare și duce la amețeli sau leșin.

„A fost groaznic să trec prin asta atât de mult timp”, a spus Richmond. Cu toate că familia are mijloace pentru a plătit tratamentele medicale ale copiilor, cei doi părinți se simt de mult ori neajutorați.

La un moment dat, au dus-o pe Audrey de trei ori în 10 zile  la camera de gardă. Un medic a sugerat că poate avea sindromul antifosfolipidic, o afecțiune autoimună rară.  Din cauza lipsei de testare timpurie,  familia Richmond nu a putut fi testată în timp ce virusul se afla în stadiul său activ, în ciuda simptomelor acute, cum ar fi diareea și degetele de la picioare Covid. Sistemul medical nu i-a ajutat foarte mult.

Copiii mei au un fel de ceață cerebrală

O familie cu copii, din Maryland, s-a îmbolnăvit și a rămas bolnavă în ultimele luni. Prima s-a îmbolnăvit mama Amy, care a avut febră mare, dureri de stomac și diaree spre sfârșitul lunii martie, înainte de a fi merge să facă testul care i-a ieșit pozitiv.  Copiii ei, Isaac, în vârstă de 15 ani, Grant, în vârstă de 13 ani și Maggie, în vârstă de 11 ani, au luat toți virusul, dar  s-au recuperat în aprilie. Însă până în mai, fiecare dintre ei a recidivat din nou în febră medie.

„Am rămas cu oboseală pe care o simt în toate oasele. Copiii mei au același lucru și acum, și mai au un fel de ceață cerebrală. În unele zile se trezesc și se întorc în pat”, a spus Amy Frentheway.  Ea mai spune că fiica ei, Maggie, nu mai are poftă de viață. Deși a ajuns la o tabără de vară de o săptămână cu trupa ei de cercetași, a trebuit să stea departe de  activități câteva zile. Pur și simplu, fata care de obicei era optimistă și veselă nu putea interacționa cu celelalte fete.

Timp  șase luni familia Frentheway a  fost obosită încontinuu. Toți țin legătura cu alți bolnavi de Covid-19 pe diverse grupuri în online și spun că, din ce aud, majoritatea medicilor nu sunt pregătiți să facă față simptomelor neobișnuite pe care le întâmpină copiii la distanță mare după ce s-au vindecat de Covid-19.

„Parcă tocmai a trecut o tornadă”

Un alt copil care are probleme din cauza coronavirusului este Joeyanna Hodnett, 13 ani, pentru care coșmarul a început cu simptome în jurul datei de 22 martie, la scurt timp după ce a călătorit cu familia ei la un turneu de baschet. Locuiește într-o suburbie, la nord de Boston.

Mama ei a fost asimptomatică, iar tatăl ei a fost bolnav cel puțin 20 de zile. Dar Joeyanna a fost lovită cel mai tare, faza acută a bolii a început cu dureri în piept, dureri musculare, dureri de cap, senzații de arsură ale pielii și incapacitatea de a-și mișca brațele și picioarele. Fata a avut o scurtă revenire în iunie.  Dar apoi a început să leșine și să se simtă amețită. A fost internată  timp de trei zile. De atunci, a avut peste  30 de întâlniri cu specialiști, inclusiv un reumatolog, neurolog, pneumolog, cardiologi, specialist în boli infecțioase și un nutriționist.

Joeyanna a primit mai multe diagnostice care includ disautonomia, sindromul post-viral, sindromul de amplificare a durerii și gastropareza. Copila ia  18 pastile pe zi.

„Sistemul ei nervos central a fost aruncat la gunoi. Parcă tocmai a trecut o tornadă”, a spus mama fetei.

Peste 657.000 de copii și adolescenți din Statele Unite s-au infectat cu coronavirus, arată datele de  la 1 ocotmbrie ale Academiei Americane de Pediatrie și Asociației Spitalului de Copii.  

Citiți și: Coronavirus. Ghidul pentru siguranța în școli întocmit de un virusolog: Încurajați purtarea măștii în clasă

Articolul precedentINTERVIU Experiența unei educatoare în școala online: Consider că este datoria profesorilor să se adapteze acestor generații de copii
Articolul următorMEC: De ieri până azi, 137 de școli au intrat în scenariul roșu