Acasă Actualitate De ce nu se organizează concursurile pentru inspectori? Anisie: Suntem în stare...

De ce nu se organizează concursurile pentru inspectori? Anisie: Suntem în stare de alertă

Foto: edu.ro

Ministrul Educației, Monica Anisie, explică într-o postare pe Facebook de ce nu a organizat concursul pentru inspectorii școlari și pentru directori, așa cum anunțase încă din prima lună de mandat. Postarea ministrului Educației pornește de la o altă postare a jurnalistei Diana Oncioiu care a scris că 90% dintre inspectorii școlari sunt numiți politic și un procent de 60% dintre aceștia au candidat la alegerile locale din partea PNL.

Ministrul Educației etichetează drept fake news articolele făcute de Diana Oncioiu și spune că documentele pentru concursul inspectorilor școlari le-a realizat încă din 2 aprilie, numai că în starea de urgență sau de alertă nu se pot organiza concursuri după ce parlamentarii PSD au votat schimbarea legii.

„Documentele pentru organizarea acestor concursuri le-am realizat și publicat încă din 𝟐 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞.Cât timp suntem în stare de alertă și cât timp Parlamentul este folosit de PSD, eu, ca ministru al Educației, 𝐍𝐔 am nicio pârghie legală să pot profesionaliza și depolitiza Educația. Mă întristează și mă revoltă să văd atacuri inclusiv din partea altor partide de Dreapta care au votat și ele alături de PSD acest amendament ce a interzis realizarea de concursuri! Am încredere că viitorul Parlament va permite, va construi și încuraja acte normative care să susțină depolitizarea instituțiilor statului.Voi lupta, indiferent în ce funcție mă voi afla, anul viitor, pentru ca acest minister să poată organiza concursurile care așteaptă încă din primăvară și care constituie un pas important în depolitizarea și profesionalizarea managementului școlar!”, scrie Monica Anisie pe Facebook.

Postarea Dianei Oncioiu făcea referire la situația de fapt din inspectorate și la un interviu acordat în 2019 jurnalistei Andrea Ofițeru care lucra la HotNews. Ministrul spunea în noiembrie 2019: Mandatul meu este unul scurt, dar deschid drumul prin revizuirea metodologiei, pentru că atât sindicatele cât și profesori din sistem, și directori și inspectori, au solicitat revizuirea metodologiei de concurs și să sperăm că până la finalul anului acesta școlar avem toate documentele puse la punct ca în anul următor să putem intra cu aceste concursuri. Pentru că să știți că nu este vorba de politizare. Cu mine au dat concurs și inspectori școlari generali care erau înregimentați de exemplu la PSD. Dar asta nu a contat pentru mine, ci a contat profesionalismul acelei persoane, modul în care a luat concursul. În 2016 toate concursurile s-au desfășurat prin înregistrare audio-video. Mai transparent de atât cu sindicatele de o parte, cu echipa de evaluatori de cealaltă parte, cred că mai transparant de atât nu se putea face.

Articolul precedentDe ce a demisionat Luminița Barcari: „Pentru a evita o situație de incompatibilitate”
Articolul următorConsiliul Național al Elevilor: 8 din 10 elevi nu vor teze/ Ce spun elevii despre olimpiadele școlare