Acasă Actualitate Raed Arafat: Începerea școlii este planificată să înceapă în format fizic

Raed Arafat: Începerea școlii este planificată să înceapă în format fizic

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că începerea școlii este planificată să înceapă în format fizic, dar urmează discuții între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

Reporter: Bună ziua! Domnule Arafat, întoarcerea la școală în format fizic, așa cum o dorește ministrul Educației, reprezintă un risc pentru sănătatea publică, din septembrie?

Raed Arafat: La acest moment, nu pot să vă spun, nu pot să vă răspund, decât că, da, așa este şi așa este planificată întoarcerea la școală în condiții de normalitate, să zicem. Bineînțeles, aici analiza procentelor, cum urcă incidența și totul, o să arate care ar fi riscul și care sunt soluțiile pentru a reduce riscul cât mai mult în școlile respective. Dar acestea sunt discuțiile care urmează cu INSP-ul și cu colegii de la Ministerul Sănătății pentru acest aspect și, bineînțeles, cu Ministerul Educaţiei.

Reporter: Există un traseu posibil al virusului, de la școală copilul preia virusul, îl duce acasă, îmbolnăvește bunicii… Vedem în acest moment că părinții sunt încă reticenți în aș vaccina copiii. Cum explicați dumneavoastră, ca medic, unui părinte, că trebuie să-şi vaccineze copilul?

Raed Arafat: Cred că este o chestiune pe care noi am explicat-o întotdeauna, care este efectul vaccinului şi de ce vaccinăm. Vaccinăm ca să protejăm persoana vaccinată și vaccinăm și ca să protejăm pe cei care sunt apropiați persoanei vaccinate. Și aici, pentru copii în mod deosebit, vaccinarea este pentru limitarea răspândirii, mai ales această răspândire care poate să fie între copii care pleacă și după aceea răspândesc în familiile lor, și pentru a proteja membrii familiei unde sunt copiii. Deci, vaccinarea la acest moment se face. Au apărut clar anumite aspecte de efecte adverse care au fost clarificate prin studii și au fost clarificate în diferite țări, care au zis la un moment dat că nu mai vaccinează temporar și au revenit la vaccinarea copiilor, după ce au analizat toate aceste efecte și au văzut că erau temporare și fără un efect major. La acest moment, vaccinarea rămâne soluția care să oprească răspândirea și să oprească să ajungă virusul în casele oamenilor, unde poate că trăiesc persoane vulnerabile, persoane în vârstă și care, dintr-un motiv sau altul nu s-au putut vaccina, sau, care, au starea sistemului imunitar destul de slab și poate să fie afectat de varianta nouă care circulă.

Reporter: Dacă îmi permiteți, eu ca părinte m-aș gândi de două ori înainte de a-mi vaccina copilul doar ca să nu devină un transportor de virus, având în vedere că nu știu care sunt efectele  peste niște ani.

Raed Arafat: Ideea de transportor de virus înseamnă că el aduce virusul acasă și dacă în casă sunt oameni care și ei nu sunt vaccinați, înseamnă că riscăm viața celor care sunt în casă. Din acest punct de vedere m-aș gândi foarte mult dacă vreau să protejez sănătatea tuturor din casă sau nu și mai ales dacă Agenția Medicamentului din Europa și toată lumea  inclusiv țările precum și Israel și altele, care au verificat efectele apărute și raportate, au hotărât după o suspendare temporară să reia vaccinarea copiilor. Acest lucru înseamnă că aceste țări s-au asigurat că vaccinul este sigur pentru această categorie de vârstă, care s-a stabilit pentru el.

Citiți și: Când vor avea elevii două ore de sport pe săptămână

Universitățile italiene impun vaccinarea sau testul negativ COVID-19 pentru participarea la cursuri

Studenții cer mărirea burselor pentru perioada octombrie – decembrie 2021

VIDEO Cîmpeanu: Școala începe cu prezență fizică

Echipa României a obținut trei medalii de aur şi două argint la Olimpiada Internaţională de Fizică

Gabriel Liiceanu îi recomandă președintelui Iohannis să ceară demiterea lui Cîmpeanu

Raed Arafat: Începerea școlii este planificată să înceapă în format fizic

Cîmpeanu susține că numai prin vaccinare creşte siguranţa sanitară în şcoli VIDEO

Articolul precedentCîmpeanu susține că numai prin vaccinare creşte siguranţa sanitară în şcoli VIDEO
Articolul următorGabriel Liiceanu îi recomandă președintelui Iohannis să ceară demiterea lui Cîmpeanu