Acasă Actualitate Ce spun elevii despre cele trei scenarii pentru începerea școlii

Ce spun elevii despre cele trei scenarii pentru începerea școlii

Foto: CNE

Elevii sunt de acord cu faptul că decizia privind modul în care încep școlile va fi luată la nivel local. Consiliul Național al Elevilor, arată într-un comunicat de presă că este oportun ca deciziile să fie luate în plan local, în funcție de contextul epidemiologic prezent în fiecare localitate sau județ.

Elevii fac mai ulte observații cu privire la cele trei scenarii:
Scenariul verde​: cursurile vor avea loc în mediul offline, toți elevii mergând la școală: în acest caz, este necesar ca autoritățile publice locale să asigure dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ cu materiale igienico-sanitare. De asemenea, este important ca distanțarea fizică să fie asigurată de către unitatea de învățământ și respectată de către elevi, pentru ca aceștia să fie în afara pericolului de infectare.
Scenariul galben​: Elevii de școală primară și cei aflați în an terminal vor merge la școală. Restul elevilor va învăța în format hibrid (atât offline, cât și offline)​: În afara măsurilor precizate în cazul primului scenariu, este imperioasă dotarea sălilor de clasă cu infrastructură audio-video, dar și dotarea elevilor și cadrelor didactice cu dispozitivele necesare participării la orele online.
Scenariul roșu​: Orele de curs se vor desfășura exclusiv în mediul online: În acest caz, în afara achiziționării și oferirii dispozitivelor electronice elevilor sau profesorilor, este importantă adaptarea materiei predate de către fiecare cadru didactic, astfel încât aceasta să fie ușor de asimilat și de aprofundat de către elevi. În plus, este necesară formarea tuturor cadrelor didactice în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor digitale, cât și în ceea ce privește modalitățile de predare a materiilor în mediul online, pentru a asigura calitatea informațiilor care ajung la elevi.

„Salutăm hotărârea autorităților de a descentraliza procesul decizional privind începerea anului școlar, această responsabilitate revenind comitetelor județene de acțiune. Cu toate acestea, considerăm că decidenții trebuie să dea dovadă de responsabilitate în procesul de deschidere a școlilor, analizând cu seriozitate contextul local și consultând actorii din sistemul educațional înainte de a lua o decizie. Nu în ultimul rând, indiferent de modul în care ne vom întoarce la școală, încurajez toți elevii să respecte cu strictețe măsurile de siguranță impuse de
autorități. În joc sunt sănătatea și viețile noastre și ale celor din jur.”, a declarat
Rareș Voicu, Președintele Consiliului Național al Elevilor.

Citiți și: Monica Anisie: Elevii care merg la școală vor purta măști/ Cine va asigura măștile

Ce se întâmplă cu anul școlar dacă numărul infectărilor crește? Klaus Iohannis: Vom amâna începerea anului școlar

Articolul precedentMinisterul Educației va cumpăra și 74.000 de laptopuri pentru licee
Articolul următorRaluca Turcan: Tabletele – la finalul lunii august, dacă nu vor exista contestații VIDEO