Olimpiadele și concursurile școlare au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus, însă elevii care vor să-și testeze competențele și să participe la concurs se pot înscrie, cel puțin la matematică, la un concursul online organizat de Societatea de Știinte Matematice.
Matematicienii nu vor să renunțe la participarea elevilor români la Olimpiada Internațională de Matematică din acest an, pentru că există o tradiție ca România să participă și să aducă în fiecare an premii.
Societatea de Științe Matematice (SSM) este primul organizator al unui concurs de matematică în 1902 și nu vrea să renunțe nici acum la organizarea concursului.
„Ne-am sfătuit cu anumite firme de soft să vedem cum am putea organiza noi, în mare majoritate online, primele etape. I-am spus Olimpiada Națională Gazeta Matematică. Va rămâne și Concursul Gazetei Matematice, care prin tradiție de aproape 120 de a organizat aceste concursuri”, a spus profesorul Radu Gologan, președintele de onoare SSM.
Matematicienii au obținut acordul verbal al fostului ministru al Educației, Monica Anisie, atunci când aceasta a anulat concursurile și olimpiadele școlare.
Cum se va desfășura concursul
- Corectura lucrărilor elevilor va fi națională
- Lucrările tuturor elevilor vor fi codificate
- Lucrările vor fi urcate pe o platformă și vor fi distribuite aleator comisiei de corectare pe care o stabilește SSR
- Rezultatele vor fi stabilite online
- Contestațiile se vor face online
„Vom porni la drum cu o primă etapă – concurs online organizat de profesorii din școală, sau eventual dacă vor să se cupleze mai multe școli. Elevii vor sta acasă și vor avea un sistem grilă de răspunsuri. Profesorii vor planifica în continuare, vor anunța care sunt rezultateloe și pe care elevi, în funcție de punctajele pe care le fac, îi vor înscrie pe platforma mare pentru etapa a doua – care se va desfășura tot cu copiii acasă. Aici elevii își vor descărca teste grilă care sunt atribuite aleator, nu vor fi două care vor fi la fel. Rezultatele vor fi imediate, după care vom reuși să facem un clasament pe clase pe țară”, explică Radu Gologan.
În cazul în care numărul de cazuri de infectare va scădea și se vor permite întâlniri în care elevii să păstreze distanța atunci concursul poate continua așa.
„Dacă nu, vom continua tot online, cu o fază din care vom alege premianții și pe cei 40 de copii de la gimnaziu și liceu prin care să putem alege prin testare loturile naționale ale României. Asta este de fapt principalul nostru obieci: să nu ne trezim ca țară primă organizatoare a Olimpiadei de Matematică de la care nu am lipsit niciodată”, arată profesorul Radu Gologan.
Când va avea loc prima fază a olimpiadei
Filialele SSR pot să organizeze prima fază a concursului în 20 sau 27 februarie. Au deja la dispoziție testele de matematică
„Sunt foarte multe concursuri în lume în acest moment și copiii deja știu și se antrenează pe astfel de teste”, mai spune Radu Gologan.
Însă, nu toți profesorii s-au interesat de condițiile și desfășurarea concursului.
„Din păcate am descoperit că jumătate din profesorii de matematică din teritoriu habar nu au să le spună elevilor că olimpiada se va desfășura într-o formă în care ei să fie evaluați, premiați și să aibă posibilitatea să participe la concursurile internaționale”, mai arată Gologan.

Elevii de pe primele locuri de la faza națională care se va desfășura în luna aprilie vor fi premiați de SSR, dar rezultatele obținute de ei nu vor conta pentru intrarea la facultate.
„Noi, societatea, avem dreptul să organizăm pentru că invitația la Olimpiuada Internațională de Matematică vine la societate. Noi îi vom premia pe copiii care sunt pe primele locuri la acea fază națională în luna aprilie”, a mai spus Radu Gologan.
Olimpiade similare sunt organizate și în alte state afectate de pandemie. De exemplu, în Marea Britanie, a fost organizată olipiada de matematică la sfârșitul lunii decembrie, iar elevii s-au întâlnit numai în faza finală.
Citiți și: Ministerul Educației a anunțat că olimpiadele școlare nu se mai țin/ Despre tezele nu se știe încă
Matematicienii organizează online Olimpiada Națională Gazeta Matematică