Acasă Actualitate Rectorul Universității din București: Validez exmatricularea de la Drept

Rectorul Universității din București: Validez exmatricularea de la Drept

Rectorul Universității din București, Marian Preda, a anunțat că a validat decizia Consiliului Facultății de Drept, care a decis ca 45 de studenți din anul I să fie exmatriculați pentru fraudarea examenelor.

„În calitate de rector al Universității din București validez decizia Consiliului Facultății de Drept. Pentru fraudarea examenelor nu există decât o singură consecință: exmatricularea”, a spus Marian Preda.

Declarația integrală a rectorului Universității din București:

 • Vă mulțumesc tuturor pentru interes! Intervenția mea de astăzi este în legătură cu situația de la Facultatea de Drept a Universității din București și cu propunerea Consiliului Facultății, de exmatriculare a 45 de studenți care au fraudat mai multe examene din sesiunea de iarnă a acestui an universitar. Este o situație care a suscitat, în ultimele zile, atenția întregii opinii publice și cred că este momentul să vin în fața dvs. cu o serie de clarificări, în calitate de Rector al Universității din București.
 • Am analizat cu mare atenție propunerea de exmatriculare transmisă de Consiliul Facultății de Drept,  pe care am discutat-o și cu colegii mei prorectori. Am discutat cu conducerea facultății, am citit memoriul studenților în discuție și i-am ascultat si pe cei doi dintre ei, care mi-au solicitat acest lucru.
 • Dovezile care stau la baza deciziilor arată, fără niciun dubiu, că studenții în cauză au încălcat în mod evident și în mod repetat, la mai multe examene din sesiune, regulamentele facultății și ale universității. Avem și mărturii ale studenților care au recunoscut, în cadrul discuțiilor avute cu reprezentanții facultății, că au fraudat examenele. În consecință, Consiliul Facultății de Drept, format din cei mai reputați specialiști în drept de la nivel național, a votat cu o largă majoritate pentru propunerea de exmatriculare.
 • În fața acestor evidențe, regulamentele în vigoare ale Facultății de Drept și normele pe care se întemeiază activitatea academică a Universității din București ne conduc la un singur răspuns instituțional legal. Nu aș vrea să trecem ușor peste componenta morală a acestei situații, cu atât mai mult cu cât actualii studenți ai Facultății de Drept sunt cei care vor înfăptui justiția în viitor. Iar un stat puternic, un stat de drept, are nevoie de juriști corecți, integri și buni profesioniști.
 • Prin urmare, în calitate de Rector al Universității din București, validez propunerea de exmatriculare, ca urmare a fraudei constatate cu o largă majoritate de Consiliul Facultății de Drept. Menționez că, în luarea deciziei, Consiliul Facultății de Drept a aplicat Regulamentul actual al facultății, care spune clar că, pentru fraudarea examenelor, nu există decât o singură sancțiune, și anume: exmatricularea.
 • Este o situație dificilă pentru Universitate și pentru mine, ca Rector, dar și ca profesor și părinte, pe care mi-aș fi dorit să o putem evita prin măsuri de prevenție. În acest caz am avut de ales între a aplica regulamentele facultății și ale universității, validând sancțiunea de exmatriculare- care unora ni se poate părea dură și prin numărul mare de studenți sancționați – și lipsa oricărei sancțiuni pentru practici dovedit frauduloase, o alternativă de neacceptat la Universitatea din București.
 • Vreau, însă, să continui declarația de astăzi cu o serie de precizări relevante nu doar în contextul de față, ci și pentru viitor.
 • Pandemia a forțat o mutare a educației academice în mediul virtual, dar vedem, iată, că e un proces dificil, ce necesită adaptare continuă, un proces pentru care avem nevoie de eforturi constante, susținute, din partea tuturor, profesori și studenți.
 • Pandemia se adaugă altor schimbări majore pe care le-au traversat învățământul și societatea, în general, în ultimele decenii; unele dintre ele, precum scăderea dramatică a calității educației la toate nivelurile, au generat efecte negative și în învățământul superior afectat de masificare, de procesul Bologna, de apariția fabricilor de diplome, de subfinanțarea universităților performante, de lipsa de finanțare a cercetării și de multe altele. La toate aceste probleme structurale s-a adăugat, în ultimul an, pandemia.
 • În cadrul Universității din București avem discuții constante despre îmbunătățirea procesului didactic, despre îmbunătățirea relațiilor student-profesor, despre o educație centrată pe nevoile studentului și pe cele ale societății.
 • Primul pas în rezolvarea oricărei probleme este recunoașterea ei. Trebuie să recunoaștem cu toții că astfel de situații sunt simptome pentru problemele mai profunde ale învățământului universitar, probleme originate atât la noi, profesori și studenți, cât și la mediul social în care funcționam și pe care avem datoria să îl înțelegem și, pe cât posibil, să îl influențăm în bine. Dar schimbarea trebuie sa înceapă cu noi, cu profesorii.
 • Nu putem cere studenților noștri să fie integri atât timp cât încă mai avem profesori în universitate în legătură cu care mai sunt sesizări cu privire la comportamentul lor sau la lipsa de integritate.
 • În acest sens voi solicita, nu doar colegilor de la Drept, ci și celor din întreaga noastră comunitate academică, să reflecteze asupra contextului actual, să propună, sa discute și să implementeze măsuri în câteva direcții strategice:
 • E nevoie de o mai bună adaptare a procesului de predare-învățare la societatea digitală și la generațiile actuale de studenți profund diferite de generațiile noastre, ale profesorilor lor. Creșterea exigenței în învățământ- și e foarte bine dacă se întâmplă acest lucru- trebuie în mod obligatoriu corelată cu o creștere a calității învățământului și a performanței profesorilor.
 • Criza pandemică și efectele ei vor trece. Pentru ea s-au găsit vaccinuri. Criza educației accentuată de pandemie va trebui să își găsească și ea propriile „vaccinuri” care să ne furnizeze anticorpi. Educația trebuie să răspundă revoluției digitale și dinamicii socio-economice asociate acesteia, nevoilor noilor generații de studenți, cu propriile trăsături, capabilități și aspirații.
 • Totodată, nu putem ignora nici discuția despre metodele de evaluare – atât pe parcursul semestrului, cât și în sesiune –, dar și despre procesul de evaluare în sine.
 • Este predarea corelată cu evaluarea? Dar cu profilul absolventului pe care ni-l dorim? Ce evaluăm? Doar memorarea de informații, cunoștințe ce țin de reproducerea unor norme, unor „rețete” de rezolvare a problemelor, sau capacitatea de a folosi inteligența emoțională, creativitatea, gândirea critică, spiritul inovator pentru a găsi soluții adaptate la contexte și la o societate în continuă schimbare?
 • Aș vrea aici să subliniez un lucru: niciun soft, oricare și oricât de performant este acesta, nu poate suplini integritatea și moralitatea persoanei aflate în fața calculatorului.
 • Or, aici intervine dezbaterea despre integritate academică și cum anume construim o comunitate în care frauda academică să fie prevenită, nu doar sancționată. Suntem datori cu toții să întărim cultura corectitudinii în rândul membrilor noștri. Prin dezbateri, prin dialog amplu cu studenții, prin cursuri de integritate academică mai ales cu studenții de anul I, cărora să le creăm aceste reflexe care să îi ajute pe parcursul studiilor academice. Valorile rezistă pentru că se deprind, sunt acceptate și astfel internalizate, nu pentru că se impun.
 • Trebuie să ne aplecăm inclusiv asupra problemelor care vin dinspre liceu și gimnaziu, din „amonte” de universitate, acolo unde cultura copy-paste rămâne o problemă și să solicităm Ministerului măsuri mai eficiente și la acest nivel, măsuri la a căror definire și implementare să contribuim și noi.
 • În universitate sau în facultate nu putem discuta despre profesori, învățare, exigență sau autoritate științifică, fără să discutăm, nu ulterior sau simultan, ci în primul rând, despre studenți. Aceasta ar însemna un învățământ centrat în mod real pe student. Nu este vorba de indulgență, de toleranță față de anumite comportamente care încalcă regulile, este vorba de o așezare a acestora în centrul preocupărilor noastre, în calitate de beneficiari ai educației. Trebuie să ne centrăm pe nevoile studenților definite atât de aceștia, ca persoane independente, cât și de societate, împreună cu ei.
 • Or, din acest punct de vedere, cred cu tărie că trebuie să facem eforturi pentru a construi un dialog consistent cu studenții noștri- cu toți studenții noștri- astfel încât Universitatea aceasta să reprezinte spațiul formării și afirmării lor ca viitori profesioniști, dar și ca cetățeni.
 • Anunț public că în perioada următoare voi demara ample consultări cu studenții de la toate facultățile noastre și din toate categoriile pe care le regăsim în universitate, astfel încât vocea lor, vocea studenților să poată să ne conducă spre cele mai bune decizii pentru universitatea noastră comună.
 • În acest sens, pentru a beneficia de feedback-ul studenților, cred că trebuie să supervizăm mai bine procesul de evaluare a profesorilor de către studenți, pentru a putea interveni, dar, mai ales, pentru a preveni situațiile disfuncționale.
 • Un comentariu mai general: Universitatea din București, în toate momentele sale, a acționat respectând legile și normele în vigoare. Suntem cu toții parte a unei comunități unice, valoroasă prin însăși forța zestrei de cunoaștere și de inovare pe care reușim să o generăm împreună, prin diversitatea fiecăruia dintre noi și prin dorința noastră de a evolua prin educație și formare.  Legile și regulile sunt reflecția nevoii societății noastre de a așeza pe baze normative relațiile dintre indivizi, în cadrul instituțional, și nu numai. Dacă normele se dovedesc în timp învechite, sau nu mai răspund complexității comportamentelor umane, ele trebuie schimbate, îmbunătățite. Nicidecum, însă, nu le putem încălca sau ignora.
 • Momentele de criză sunt cel mai bun catalizator; acestea vin cu provocarea dar, mai ales, cu oportunitatea de a consolida, prin practică, valori și principii personale sau instituționale. Sunt ferm convins că acesta reprezintă un moment de reflecție și de acțiune nu doar pentru o instituție – pentru Universitatea din București –, ci pentru întreaga societate. Și am văzut cu toții cum situația aceasta particulară de la Facultatea de Drept a suscitat atenția întregii opinii publice. Cred că reprezintă un moment în care, dincolo de măsura sancționatorie în sine, să ne întrebăm ce fel de educație ne dorim, ce fel de profesioniști și cetățeni formăm? Care ne sunt valorile care ne definesc? Și cum anume răspundem provocărilor globale și locale legate de, iată, criza pandemică, de cerințele societății globale a cunoașterii în care avem nevoie și de competențe cognitive, dar și de meta-competențe, pentru a construi un viitor sustenabil împreună.
 • Spiritul Universității din București, care dăinuie de mai bine de 150 de ani prin munca și dedicarea constante a sute de generații de studenți și profesori, este clădit pe valori și principii fundamentale pe care suntem datori și astăzi să le protejăm. Noi, cei care astăzi dăm viață universității noastre, le suntem datori atât generațiilor care ne-au precedat, cât și, mai ales, celor care ne vor urma să menținem viu spiritul Universității din București: un spirit clădit pe libertate academică, onestitate, integritate și pe respect reciproc.

Citiți și: Cazul de la Drept. Facultatea îi exmatriculează pentru fraudă, studenții merg în instanță

Reamintim că vineri, 26 februarie 2021, ca urmare a sesizărilor formulate de o serie de studenți, sesizări însoțite de dovezi certe, pertinente și concludente cu privire la fraudarea unor examene în sesiunea derulată în luna februarie a.c., Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București a înaintat Rectorului UB propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I.

Studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor și rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021.

Citiți și: Cazul de la Drept. Facultatea îi exmatriculează pentru fraudă, studenții merg în instanță

Articolul precedentPeste 800 de elevi și profesori s-au infectat în ultima săptămână
Articolul următorElevii cer să vadă înainte materia din care vor susține simulările naționale