Acasă Actualitate Sorin Cîmpeanu vine cu lămuriri despre regulile de protecție din școli

Sorin Cîmpeanu vine cu lămuriri despre regulile de protecție din școli

„Lucrăm pentru a estima numărul testelor non-invazive care să fie administrate elevilor și personalului didactic”, a spus ministerul Educației, Sorin Cîmeanu, care a făcut declarații de presă la sediul Ministerului Educației prin care a adus precizări suplimentare privind aplicarea ordinului comun al ministrului Educației și Sănătății, aprobat vineri, 1 octombrie 2021. El a precizat că atât premierul, cât şi ministrul Sănătăţii au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale ca în cursul zilei de luni să elaboreze cerinţele de reglementare şi cerinţele minime de performanţă pentru a le transmite Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate.

Sorin Cîmpeanu a spus că acest lucru se face pentru că e vorba de o achiziție de nivel foarte mare pentru 11 săptămâni de școală câte au mai rămas din semestrul I, „având în vedere că procesul de screening înseamnă 6,4 milioane de teste necesare săptămânal, deci 70 de milioane de teste până la finalul semestrului”.

„În toată această perioadă se fac teste în școli, am suplimentat cu 280.000 de teste adăugate celor minimum 5.000 de teste disponibile în fiecare județ. Vor putea fi utilizate și pentru testarea elevilor care vor să revină în cea de-a 8-a zi la școală pe baza unui test rapid. Acolo unde există cabinete școlare există și teste, acolo unde nu există, se adresează DSP-urilor”, a spus Sorin Cîmpeanu, care a spus că e ciudată cererea pentru testare acum pentru că în 3 săptămâni, de când a început școala, nu a fost nicio solicitare în acest sens.

Ministrul a afirmat că se are în vedere, de asemenea, intensificarea acţiunilor de control în şcoli pentru verificarea respectării regulilor sanitare.

„Atât ordinul comun de ministru care prevede intensificarea acţiunilor de control în şcoli în vederea verificării condiţiilor de siguranţă sanitară din partea celor două ministere implicate în ordinul comun – Ministerul Sănătăţii, prin DSP, şi Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratele Şcolare Judeţene, cât şi Ministerul de Interne, în urma discuţiilor de astăzi, s-a decis intensificarea acestor acţiuni de control pentru verificarea respectării regulilor sanitare în şcoli”, a explicat Cîmpeanu.

Duminică seara, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, i-a îndeamnat pe părinți și profesori să citească ordinul comun cu regulile de funcționare a școlilor, apărut în Monitorul Oficial vineri seară.

Consultă aici ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății după care vor funcționa școlilor

„Am insistat să fie cuprinsă şi în Hotărârea CNSU – intensificarea acţiunilor de control din partea inspectoratelor şcolare judeţene, direcţiilor de sănătate publică şi a tuturor instituţiilor abilitate. Acest lucru de intensificare a acţiunilor de control în vederea verificării respectării riguroase a normelor face parte şi din ordinul comun de ministru. Trebuie intensificate aceste controale. (…) Inspectoratele şcolare judeţene, conducerile şcolilor, direcţiile de sănătate publică şi chiar instituţii în Ministerul de Interne. Cei care au aceste controale în responsabilitate ştiu să le facă şi noi vom insista să le facă, iar noi vom verifica în ce măsură se fac aceste controale. Ar trebui să înceapă de mâine evident şi vor începe de mâine. (…) Vom intensifica acţiunile de verificare în toate şcolile din România”, a afirmat ministrul Educaţiei duminică seara, la postul Digi 24.

Ministerul Educaiei a publicat, vineri, instrucţiuni conform cărora fiecare inspectorat şcolar va crea o secţiune dedicată pe site-ul propriu pe care va publica zilnic lista unităţilor de învăţământ cu precizarea claselor cu activitate online şi va intensifica acţiunile de control privind respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19, împreună cu instituţiile abilitate, potrivit unor instrucţiuni ale Ministerului Educaţiei.

Citiți și: Închidem școala 2-3 săptămâni până trece valul IV? Cîmpeanu: Nimeni nu are dreptul să se joace de-a școala

Cîmpeanu face apel către părinți și profesori să citească ordinul comun: Controalele vor începe de luni

Când ajung testele pe bază de salivă în școli? Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu

Reîncepe Teleșcoala pentru elevii de clasele VIII-a și a XII-a| Programul emisiunilor

Zilele libere plătite pentru părinți, când cursurile sunt suspendate

DOCUMENT| Scenariile deschiderii școlilor| Dacă jumătate din clase au covid – toată școala se închide

Școlile care nu au medic vor apela la primărie și DSP

Regulile pentru școli deschise: Ora de sport, în aer liber când incidența e mai mare de 2/1.000

Concursul de directori: Inspectoratele au afișat lista candidaților ale căror dosare au fost admise

Calendar concurs directori 2021. Câștigătorii vor fi numiți în funcție anul viitor

Cum arată site-ul pentru concursul de directorii| Ultimele detalii de la Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat bibliografia pentru concursul de directori

Când va avea loc concursul pentru directorii de școală? Ministerul Educației a „uitat” să modifice legea stării de alertă

OFICIAL. Metodologia pentru concursul de directori, în Monitorul Oficial. Cine poate participa la concurs

Vlad Voiculescu: Înfricoșătoare lipsa de logică a deciziilor anunțate de Ministerul Educației

Cîmpeanu: Școlile rămân deschise și vor fi decuplate de la incidența localității

Ministerul Educației: Aproape 8.500 de elevi au fost infectați de la începutul școlii

Articolul precedentLista localiăților cu incidență mai mare de 3/1.000 de locuitori
Articolul următorLiber de 5 octombrie – Ziua Educației pentru elevi și profesori