Acasă Actualitate Studenții la Medicină cer mai multe locuri la rezidențiat, inclusiv la ATI

Studenții la Medicină cer mai multe locuri la rezidențiat, inclusiv la ATI

Studenții cer mărirea numărului de locuri la rezidențiat, în special la ATI, unde în acest an a scăzut numărul de locuri. Și la disciplinele legate de pandemie a scăzut numărul de locuri. Anul acesta, față de 2020, numărul de locuri a scăzut de la 209 la 153 (Anestezie și Terapie Intensivă – ATI), de la 113 la 105 (Pneumologie), respectiv de la 135 la 116 (Boli infecțioase).

Ce spun studenții de la ANOSR:

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Ministerului Sănătății să ofere predictibilitate în privința numărului total de locuri scoase la concursul de rezidențiat și, având în vedere situația pandemică în care încă ne aflăm, să continue exemplul de anul trecut prin suplimentarea considerabilă a numărului de locuri la concursul de rezidențiat.

În contextul actual pandemic, sistemul medical se află în colaps, atât din punct de vedere al infrastructurii și al resurselor, cât și al personalului medical suprasolicitat și insuficient numeric.

Acest ultim aspect a fost constatat chiar în decursul ultimei luni de zile, când România a fost forțată să activeze Mecanismul de Protecție Civilă a Uniunii Europene, solicitând sprijin din partea altor state membre pentru a putea gestiona această situație critică scăpată de sub control.

În acest context, ANOSR consideră neoportună decizia Ministerului Sănătății de a diminua numărul inițial de locuri scoase la concurs pentru rezidențiat, menit să integreze în sistemul medical noua generație de tineri absolvenți din domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie.

Deși numărul inițial de locuri pentru viitorii rezidenți, aprobate în acest moment, este de 6.311, Ministerul Sănătății a scos la concurs doar 5.949 de locuri, o scădere cu 8.65% față de numărul de locuri scoase inițial la concurs în 2020 (6.513 locuri), fapt pentru care nu identificăm o argumentație plauzibilă.

Mai mult decât atât, pentru specialitățile deficitare și chiar suprasolicitate în pandemie, numărul inițial de locuri scoase la concurs a scăzut față de 2020 de la 209 la 153 (Anestezie și Terapie Intensivă – ATI), de la 113 la 105 (Pneumologie), respectiv de la 135 la 116 (Boli infecțioase).

Răspunsul ministrului interimar al Sănătății, domnul Cseke Attila, cu privire la această situație a fost că „Ministerul Sănătății are posibilitatea să suplimenteze numărul de locuri pentru toți candidații pe domeniul medicină, care promovează concursul”.

Faptul că suntem penultima țară din Uniunea Europeană în privința numărului de medici per cap de locuitor, conjugat cu contextul pandemic în care ne aflăm, reprezintă argumente mai mult decât suficiente pentru ca Ministerul Sănătății să ofere certitudinea continuării practicii de anul trecut de a majora considerabil numărul de locuri prin suplimentare.

Ținând cont de numărul ridicat al tinerilor medici care aleg să părasească țara pentru a practica actul medical din varii motive, este cu atât mai important să oferim accesul la piața muncii interne pentru tinerii absolvenți, iar singura rută de acces în acest sens este prin rezidențiat.

În anul precedent, aproape 12.000 de absolvenți ai științelor medicale au susținut concursul pentru rezidențiat și, după suplimentarea locurilor, 8568 au devenit medici rezidenți. După toate eforturile pe care studenții din domeniul Sănătății le-au depus, implicându-se în combaterea pandemiei și adaptându-se contextului educațional actual deosebit de dificil, considerăm că Ministerul Sănătății trebuie să indice sprijinul pentru absolvenți și printr-o politică predictibilă.

Nu în ultimul rând, ne arătăm interesul în a afla fundamentarea concretă a Ministerului Sănătății în privința numărului de locuri scoase anual la concurs. Având calitatea de angajator, este evident că ministerul trebuie să fie în măsură să aprecieze în mod real nevoile din sistem din toate perspectivele, în special în ceea ce privește resursa umană, însă pentru a oferi credibilitate și transparență, ar trebui să prezinte aceste raționamente.

„Prima condiție pentru a asigura exercitarea profesiei tinerilor absolvenți în domeniul Sănătății în România este de a avea locuri disponibile în sistem. Ulterior accesului, desigur, rămân numeroase alte probleme de rezolvat pentru rezidenți. Avem nevoie critică de specialiști în sistem, iar pandemia ne-a arătat amplele deficiențe pe care le avem. Gestul corect pe care Ministerul Sănătății trebuie să îl facă în acest moment este de menține decizia specială din anul precedent, crescând considerabil numărul de locuri prin suplimentare după publicarea rezultatelor concursului” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

Citiți și: DOCUMENT Raed Arafat: Școlile particulare nu pot organiza cursuri în format fizic

Cîmpeanu: Ministerul Educației nu are niciun temei legal pentru a reglementa vacanța în școlile și grădinițele private

Sorin Cîmpeanu reclamă el singur confuzie în decizii: Școlile și grădinițele private pot organiza cursuri în vacanță VIDEO

Consiliul Elevilor: E o discriminare fără precedent să fie închise numai școlile de stat

Când se redeschid școlile? Raed Arafat: Nu există nicio garanție că elevii vor reveni după 14 zile

Au părinții liber în vacanța elevilor? Turcan: Ordonața dă liber numai în școala online, o modificăm la Parlament

OFICIAL Ministrul Educaţiei a semnat ordinul prin care se acordă vacanţă de 2 săptămâni

Sorin Cîmpeanu: În vacanță, sunt convins că vom achiziționa testele pe bază de salivă

Cîmpeanu, despre închiderea școlilor ultimele: Evoluţia epidemiologică nu e deloc predictibilă

Klaus Iohannis: De luni, toți elevii au vacanță două săptămâni

Ministerul Educației: Peste 21.700 de elevi și profesori infecați cu Covid| 20% dintre elevi învață online

Trec școlile online timp de o lună? Cîmpeanu: Toate variantele sunt deschise

București: Peste jumătate dintre elevi și preșcolari învață online

Sorin Cîmpeanu, chemat la ședinţa de miercuri de la Cotroceni

Articolul precedentElevii sunt nemulțumiți de vacanța forțată de două săptămâni: Liber peste tot, dar ținem școlile închise!
Articolul următorNumărul elevilor care fac meditații s-a dublat în ultimul an