Acasă Actualitate Sorin Cîmpeanu: În vacanță, sunt convins că vom achiziționa testele pe bază...

Sorin Cîmpeanu: În vacanță, sunt convins că vom achiziționa testele pe bază de salivă

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat la Digi 24 că în cel 2 săptămâni este convins că va fi finalizată achiziţia testelor pe bază de salivă. Despre recuperarea celor două săptămâni de vacanță pentru elevii din gimnaziu, liceu, post liceal şi profesional, Cîmpeanu spune că acestea vor fi recuperate fie prin Școala Alfel, vacanța de iarnă, fără să se schimbe calendarul examenelor naționale, dar în urma consultării cu elevii și profesorii.

Redăm mai jos dialogul pe care Sorin Cîmpeanu l-a avut joi la Digi 24

Sorin Cîmpeanu: Aşteptăm şedinţa CNSU sunt mai multe măsuri de restrângere a activităţilor din cauza ratei scăzute de vaccinare şi evoluţie epidemiologice foarte grave, dacă vom avea în hotărârea CNSU şi hg această solicitare Ministerul Educaţiei susţine vacanţă 2 săptămâni nu mai mult care pot fi recuperate prin modificarea structurii anului şcolar. Mai mult nu va putea fi recuperat prin modificarea structurii anului şcolar, o săptămână oricum aveau preşcolarii din grădiniţe şi elevii din învăţământul primar, vor avea 2 săptămâni, deci doar o săptămână în plus de vacanţă. Pentru ceilalţi elevi, gimnaziu,liceu post liceal şi profesional vor fi 2 săptămâni de vacanţă care vor putea fi recuperate, discutăm cu elevii,profesorii prin modificarea structurii anului şcolar există săptămâna Şcoala altfel, vacanţa de iarnă, posibilităţi de recuperare să se păstreze calendarul examenelor naţionale. Mai mult de 2 săptămâni nu susţinem vacanţă suplimentară.

Redactor: E importantă precizarea, cum ar trebui să arate din punct de vedere epidemiologic situaţia ca aceste 2 săptămâni să fie suficiente ca elevii să se întoarcă în siguranţă la şcoală?

Sorin Cîmpeanu: În cel 2 săptămâni sunt convins că vom avea finalizată şi achiziţia testelor pe bază de salivă. Rvoluţia epidemiologică în şcoli arată că din punct de vedere al numărului de elevi infectaţi avem o stagnare la 16.000 de elevi şi preşcolari infectaţi, exact atâţia aveam şi cu o săptămână în urmă, deci ar trebui să fie mai mic numărul de infectări, ne vom consulta cu experţi în epidemiologie pentru a avea răspunsul exact la întrebarea dvs. cum ar trebui să arate pentru a relua şcoala. Am anunţat nu mai târziu de 5 noiembrie, vom avea decizia de modificare a structurii anului şcolar cu precizarea că, 2 săptămâni de vacanţă sunt maxim care poate fi recuperat prin modificarea structurii anului şcolar.

Redactor: E vreo variantă în care să permiteţi anilor terminali să meargă inclusiv în această singură săptămână la şcoală să fie o vacanţă doar de o săptămână?

Sorin Cîmpeanu: Dacă hotărârea CNSU spune că se acordă vacanţă tuturor, înseamnă tuturor. Pot să vă spun că, elevii din anii terminali nu vor avea de suferit din perspectiva numărului de săptămâni de cursuri.

Redactor: Aveţi această siguranţă că după aceste 2 săptămâni se va reveni în bănci, sub o formă sau alta?

Sorin Cîmpeanu: Am spus că, nu susţin o vacanţă mai mare de 2 săptămâni pentru învăţământul gimnazial şi liceal, că vom vedea în ce măsură se va putea reveni în bănci cu prezenţă fizică în 8 noiembrie, vom vedea în funcţie de evoluţia epidemiologică, în învăţământ avem nevoie de predictibilitate, însă evoluţia nu ne oferă deloc această predictibilitate de care avem nevoie în educaţie.

Redactor: Varianta aceea de a reveni la un prag e una la care să vă întoarceţi, şti, că am eliminat acel prag de 6 la mie, e o variantă?

Sorin Cîmpeanu: Ştim că, numai sunt state europene care leagă funcţionarea şcolii de rata de infectare din localitate,nu cred că e cazul să inovăm din nou prin revenirea la acel prag.

Redactor: Testarea în şcoli în aceste 2 săptămâni se va face acea achiziţie a testelor, va fi cum? odată cu revenirea?

Sorin Cîmpeanu: Au fost transmise de Ministerul Educaţiei informaţiile cu privire la numărul de beneficiari la nivelul fiecărui judeţ, ne referim atât la preşcolari şi elevi cât şi cadre didactice şi ceilalţi angajaţi din învăţământ. Calculul a fost făcut pe testare de 2 ori pe săptămână cu aceste teste pe bază de salivă.

Redactor: Lucraţi la vreo variantă în care să îmbunătăţiţi situaţia pentru online pentru a avea o variantă de backup dacă situaţia o va cere la un moment dat?

Sorin Cîmpeanu: Da, lucrăm permanent la susţinerea digitalizării educaţiei, doar că lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte, e nevoie de cele 5 condiţii îndeplinite simultan. Disponibilitate echipamente, conectivitate generalizată asta excede atribuţiilor Ministerului Educaţiei, din păcate, şi avem conexiune la o viteză mai mare de 100 de megabiţi pe secundă viteză minimă necesară pentru a avea măcar teoretic învăţarea online, doar în jumătate din teritoriul ţării, subliniez, acoperirea este mai mare, la nivelul ţării cu internet însă, sub această viteză minimă nu se poate vorbi de conexiuni video pentru predarea online, se pot trimite cel mult teme pe whatsupp. pentru toţi aceia care nu înţeleg nevoia de echitate în sistemul de educaţie din România fac această precizare de cele mai multe ori ne gândim că avem peste tot în ţară aceeaşi viteză de transfer precum în Bucureşti, unde avem un gigabit pe secundă lucru ca nu întotdeauna ne permite cea mai bună conexiune. Al treilea element necesar este formarea cadrelor didactice pentru predarea online şi în momentul de faţă doar 1 din 5 cadre didactice au beneficiat de această formare, al patrulea este conţinut digital pentru toate disciplinele şi al cincilea este cu desăvârşire este vorba de platforme de evaluare online.

Redactor: Am avut o fereastră generoasă, un an şi jumătate de şcoală online în care lucrurile puteau fi îmbunătăţite azi suntem tot acolo?

Sorin Cîmpeanu: Lucrurile s-au îmbunătăţit nu suntem tot acolo, vă aduc la cunoştinţă că au fsot achiziţionate sute de mii de echipamente electronice celebrele tablete, s-a lucrat în măsura în care operatorii de telefonie mobilă au reuşit acest lucru la creşterea ratei de acoperire.

Redactor: E mai degrabă o minoritate? aceea cu o conexiune slabă de internet?

Sorin Cîmpeanu: Au fost formaţi profesori pentru predare online, s-au făcut aceste lucruri, repet, într-un sistem de educaţie care este cel mai mare sistem public din România lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte, m-aţi întrebat dacă s-au făcut nu am reţinut ultima întrebare?

Redactor: E mai degrabă o minoritate aceea a persoanelor care au o conexiune slabă la internet?

Sorin Cîmpeanu: Vă aduc la cunoştinţă că din acei 3 milioane de preşcolari şi elevi  din România, un milion sunt în mediul rural, în general sunt probleme cu conectivitatea.

Redactor: Certificat verde în ce măsură ar putea fi valabil şi pentru şcoală după aceste 2 săptămâni o situaţie în care copilul poate să meargă la mall cu certificatul verde, e valabil şi pentru şcoală, profesorul de asemenea?

Sorin Cîmpeanu: Vom vedea în ce măsură la nivelul unei legi adoptată în Parlament se poate institui aceste reguli.

Redactor: Dar e o variantă la care vă gândiţi, deci certificat verde pentru şcoli?

Sorin Cîmpeanu: Vom vedea în ce măsură noi ne gândim în permanenţă la siguranţa sanitară în şcoli, certificatul verde se obţine în urma vaccinării, noi susţinem importanţa şi necesitatea vaccinării. pentru testare am adus la cunoştinţă susţinem şi testarea în şcoli, certificatul se obţine pe baza acestor elemente pe care ministrul Educaţiei le susţine.

Redactor: O recomandare pentru universităţi domnule ministru? există acolo autonomie universitară ştim deja acest lucru dar din punct de vedere epidemiologic recomandarea pentru universităţile care desfăşoară cursuri fizic există?

Sorin Cîmpeanu: Legea 55 prevede că scenariul de funcţionare se decide de senatul fiecărei universităţi, este lege şi un poate fi modificată prin hotărâre CNSU sau ordin de ministru, deci universităţile vor avea în continuare decizia cu privire la scenariul în care vor funcţiona, dacă vorbim de recomandare, da, la nivel de recomandare pentru aceste 2 săptămâni cu excepţia universităţilor de medicina şi farmacie pentru care aportul studenţilor este foarte important în această perioadă cu această excepţie, recomandarea ar fi de online pentru universităţile din România.

Redactor: Şi..

Sorin Cîmpeanu: repet fără cei din domeniul medical.

Redactor: Şi în privinţa părinţilor la nivel de executiv se discută în situaţia în care această vacanţă se va prelungi să se revină la acea variantă în care părinţii să poată fi plătiţi? ştiu că în acest moment ordinul e suspendat, în timpul vacanţei nu se puteau face aceste tipuri de plăţi, să fie plătiţi cu o parte din salariu pentru a supraveghea copiii? Dacă situaţia o va cere?

Sorin Cîmpeanu: Deci, este sarcina Guvernului, vom discuta acest lucru şi sunt convins că primul ministru va face aceste anunţuri.

Citiți și: Klaus Iohannis: De luni, toți elevii au vacanță două săptămâni

Ministerul Educației: Peste 21.700 de elevi și profesori infecați cu Covid| 20% dintre elevi învață online

Trec școlile online timp de o lună? Cîmpeanu: Toate variantele sunt deschise

București: Peste jumătate dintre elevi și preșcolari învață online

Sorin Cîmpeanu, chemat la ședinţa de miercuri de la Cotroceni

O profesoară de muzică din Botoșani le-a ținut elevilor „o lecție anti-vaccinare”| Cîmpeanu: „E revoltător! Luni facem control”

Bilanț tragic sâmbătă: Un copil și un adolescent au decedat de Covid

Ce spune fosta directoare de la Colegiul „Ghe. Șincai” despre subiectele de la concursul pentru directori

Peste 1.960 de localități au rata de infectare mai mare de 3/1.000

Bucureștiul a ajuns la incidența de 16,1/1.000, dar nu intră în carantină

Ce se întâmplă cu locurile rămase libere după concursul pentru directori? Răspunsul lui Cîmpeanu

Cîmpeanu: Bucureștiul și Oltul au cele mai multe cereri de trecere online de teama Covid

Costurile educației- dezbatere cu ministrul Educației și ministrul Muncii VIDEO

Studiu | Fiecare leu investit în educație aduce 8 lei la buget

Sorin Cîmpeanu: Școlile decid singure când intră în online

Medicul Mihai Craiu: Sunt șase condiții pentru ca școlile să rămână deschise

Crește numărul localităților cu indidența de 6/1.000 – lista integrală a orașelor și satelor

Elevii cer ca școlile să decidă închiderea la incidența de peste 6/1.000

Concursul pentru directori: Ce subiecte pot primi profesorii la proba scrisă – unele sunt tip grilă

VIDEO Concursul pentru directorii de școală. Cîmpeanu: Se va da cu specialiști în HR de la firme private

Calendar concurs directori 2021. Câștigătorii vor fi numiți în funcție anul viitor

Concursul pentru directori: S-au înscris peste 9.200 de profesori

Cum arată site-ul pentru concursul de directorii| Ultimele detalii de la Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat bibliografia pentru concursul de directori

Părinții cer suspendarea cursurilor în orașele cu incidență peste 6/1.000 locuitori

Elevii îl contrazic pe ministru: Nu am agreat niciodată creșterea mediei pentru burse

Mihai Craiu: Este plin spitalul de copii și părinți bolnavi de Covid

Valeriu Gheorghiţă: În decembrie, în România ar trebui să vină primele tranşe de vaccinuri destinate copiilor de 5 – 11 ani

Elevii sunt nemulțumiți că bursele mărite se dau de la media 9.50

Cîmpeanu: Bursele de merit și de performanță se dau de la 9.50 începând cu semestrul II

Se măresc salariile profesorilor din 2022? Ce spune Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu anunță „update-uri” cu privire la școli: Un funcționar de la MS a făcut încurcături

Închidem școala 2-3 săptămâni până trece valul IV? Cîmpeanu: Nimeni nu are dreptul să se joace de-a școala

Elevii și studenții după căderea Guvernului Cîțu: Prioritatea viitorului guvern să fie pregătirea profesorilor

Mesajul unor părinți care și-au pierdut fetița de 10 ani din cauza Covid: „Nu-i pasă pe cine ia”

Lista celor 248 de școli care vor avea catalog electronic

Lista localităților cu incidență mai mare de 3/1.000 locuitori

Cîmpeanu, de Ziua Educației: Munca profesorilor trebuie protejată

Mesajul președintelui Iohannis de Ziua Educației

Intră Bucureștiul în carantină? Ce spune Raed Arafat

Cîmpeanu face apel către părinți și profesori să citească ordinul comun: Controalele vor începe de luni

Când ajung testele pe bază de salivă în școli? Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu

Reîncepe Teleșcoala pentru elevii de clasele VIII-a și a XII-a| Programul emisiunilor

Zilele libere plătite pentru părinți, când cursurile sunt suspendate

DOCUMENT| Scenariile deschiderii școlilor| Dacă jumătate din clase au covid – toată școala se închide

Școlile care nu au medic vor apela la primărie și DSP

Rezultate concurs directori 2021: Peste 220 de candidați din București au luat note mai mici de 7
Subiectele de la concursul pentru directori, publicate pe edu.ro și rocnee.eu
Totul despre concursul pentru directori | Lucrările, corectate în fața candidaților
Ce subiecte au primit candidații la concursul pentru directori
Cîmpeanu: 65,8% dintre candidați au promovat proba scrisă de la concursul pentru directori

Concursul pentru directori: Regulile examenului de pe 15 octombrie

Concursul pentru directori: Ministerul Educației a aprobat o sesiune specială

Concursul pentru directori: 55 de candidați nu vor putea participa vineri la examen din cauza Covid

Concursul pentru directori: Ce subiecte pot primi profesorii la proba scrisă – unele sunt tip grilă

VIDEO Concursul pentru directorii de școală. Cîmpeanu: Se va da cu specialiști în HR de la firme private

Calendar concurs directori 2021. Câștigătorii vor fi numiți în funcție anul viitor

Concursul pentru directori: S-au înscris peste 9.200 de profesori

Cum arată site-ul pentru concursul de directorii| Ultimele detalii de la Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat bibliografia pentru concursul de directori

Articolul precedentConsiliul Elevilor: În semestrul I, trebuie micșorat numărul de note
Articolul următorPărinții i-au scris lui Klaus Iohannis: Asta este oare „România Educată”?