Acasă Actualitate De ce școlile private pot face cursuri online și cele de stat...

De ce școlile private pot face cursuri online și cele de stat nu? Ce spune Sorin Cîmpeanu

Școlile private pot face cursuri online în perioada vacanței forțate de două săptămâni pentru că există un regim juridic diferit pentru învăţământul privat. O spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a completat că şcolile private sunt de două feluri: şcoli care învaţă după curriculum românesc și școli private care învață după programa altor țări.

Școlile private românești învață după programa aprobată de Ministerul Educaţiei, dar având autonomie financiară şi organizatorică, precizează ministrul care arată că școlile private trebuie să aibă 14 săptămâni de școală, dar pot da vacanțele când vor.

„ Ei trebuie să facă 14 săptămâni de şcoală, dar pot începe cu 2 săptămâni de vacanţă, 3 săptămâni de vacanţă. Treaba lor, ei trebuie să acopere curriculum românesc. Ministerul Educaţiei nu are nici măcar un capăt de articol prin care să impună şcolilor private vacanţă. Nu ştiu dacă e corect sau nu e corect, dar nu are niciun temei legal”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Realizator: Ce s-a întâmplat cu şcolile private? A existat suspiciunea că le favorizaţi, că au fost lăsate 24 de ore să-şi desfăşoare activitatea, luni.

Sorin Cîmpeanu: Domnule Prelipceanu, în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă suntem nişte membri cu drept de vot. Ne exprimăm votul. Votul meu a fost dat pentru articolul 7 din hotărârea CNSU nr. 91, vacanţă 2 săptămâni grădiniţe şi şcoli de stat. Şi pentru că există un regim juridic diferit pentru învăţământul privat, şcolile private sunt de două feluri, sunt şcoli care învaţă după curriculum românesc, pe programa aprobată de Ministerul Educaţiei, dar având autonomie financiară şi organizatorică, adică tocmai aceea de a da vacanţele… Ei trebuie să facă 14 săptămâni de şcoală, dar pot începe cu 2 săptămâni de vacanţă, 3 săptămâni de vacanţă. Treaba lor, ei trebuie să acopere curriculum românesc. Ministerul Educaţiei nu are nici măcar un capăt de articol prin care să impună şcolilor private vacanţă. Nu ştiu dacă e corect sau nu e corect, dar nu are niciun temei legal. Există alte şcoli care funcţionează după programa altor state: franceză, americană, germană, israeliană. Acolo nu le poţi reglementa nici programa pentru că aşa cum le spune şi numele sunt în registrul special şi învaţă după programa altor state, deci nici acolo nu ai temei legal. Legea 1 la articolul 60 spune că sunt autonome din perspectivă financiară, organizatorică. Neavând bază legală, atunci singura soluţie a fost suspendarea prezenţei fizice, lucru pe care eu ca ministru al Educaţiei l-am votat în hotărârea CNSU. El există în hotărârea CNSU, este articolul 8.1. Articolul 7 abilitează Ministerul Educaţiei să facă ce are dreptul legal să facă cu învăţământul de stat. //adp// Iar articolul 8, mai exact 8.1, spune că se suspendă, nu mai abilitaţi Ministerul Educaţiei, pentru că nu avem temei legal. Apropo de asta, vedeţi ce înseamnă guvern interimar? Dacă această schimbare se făcea printr-o ordonanţă de urgenţă prin care puteam să amendăm legea, puteam să dăm vacanţă unitar, tuturor. Neputând să modificăm legea pentru că suntem guvern interimar şi n-avem dreptul să dăm ordonanţă de urgenţă, aceasta a fost soluţia.

Realizator: De ce a fost termen?

Sorin Cîmpeanu: În hotărârea CNSU se regăseşte, încă de vineri, acest articol pe care eu l-am votat: suspendare prezenţă fizică în grădiniţe şi şcoli.

Realizator: Şi ce a păţit articolul ăsta?

Sorin Cîmpeanu: S-a pierdut pe drum…

Realizator: Nefiind singurul care s-a pierdut. S-au mai pierdut şi altele.

Sorin Cîmpeanu: Nu, a fost singurul.

Realizator: Mall-urile s-au pierdut.

Sorin Cîmpeanu: A fost singurul. Mall-urile din start nu au fost. Evident că s-a instalat o stare de confuzie.

Citiți și: Cîmpeanu: În ianuarie, elevii de gimnaziu și liceu vin la școală pe 3 și au școală până pe 14 ianuarie

Cîmpeanu: Doar 1 din 5 profesori este pregătit să predea online

Cum va arăta structura anului școlar| Cîmpeanu: Dispare o săptămână de vacanță și una de școala altfel

FSLI: Trecerea forţată în concediu a profesorilor este ilegală

Federația Părinților: Prin vacanța forțată, Sorin Cîmpeanu a urmărit reducerea costurilor

DOCUMENT Raed Arafat: Școlile particulare nu pot organiza cursuri în format fizic

Cîmpeanu: Ministerul Educației nu are niciun temei legal pentru a reglementa vacanța în școlile și grădinițele private

Sorin Cîmpeanu reclamă el singur confuzie în decizii: Școlile și grădinițele private pot organiza cursuri în vacanță VIDEO

Consiliul Elevilor: E o discriminare fără precedent să fie închise numai școlile de stat

Când se redeschid școlile? Raed Arafat: Nu există nicio garanție că elevii vor reveni după 14 zile

Au părinții liber în vacanța elevilor? Turcan: Ordonața dă liber numai în școala online, o modificăm la Parlament

OFICIAL Ministrul Educaţiei a semnat ordinul prin care se acordă vacanţă de 2 săptămâni

Sorin Cîmpeanu: În vacanță, sunt convins că vom achiziționa testele pe bază de salivă

Cîmpeanu, despre închiderea școlilor ultimele: Evoluţia epidemiologică nu e deloc predictibilă

Klaus Iohannis: De luni, toți elevii au vacanță două săptămâni

Ministerul Educației: Peste 21.700 de elevi și profesori infecați cu Covid| 20% dintre elevi învață online

Trec școlile online timp de o lună? Cîmpeanu: Toate variantele sunt deschise

București: Peste jumătate dintre elevi și preșcolari învață online

Sorin Cîmpeanu, chemat la ședinţa de miercuri de la Cotroceni

Articolul precedentÎn decembrie, profesorii vor avea o problemă cu plata salariilor | Cîmpeanu: E nevoie de un guvern stabil
Articolul următorPărinții vaccinați care au copii mai mari de 7 ani, infectați cu Covid, nu pot primi concediu plătit