Acasă Actualitate Părinții de la FePAL: Cerem recuplarea școlilor la incidența de 3/1.000 de...

Părinții de la FePAL: Cerem recuplarea școlilor la incidența de 3/1.000 de locuitori

StiriEdu.ro

Părinții de la FePAL – Federația părinților și aparținătorilor legali din România – cer ca școlile să fie legate din nou de rata de incidență și de stabilirea scenariului roșu la pragul de 3/1.000 de locuitori, scenariu în care predarea online sincron să fie impusă pentru toate categoriile: ante preșcolarii,  preșcolarii și elevii.  

Poziția părinților de la FePAL

  • În vederea fundamentării deciziei de reîncepere a școlilor în data de 8 noiembrie 2021,  Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FePAL) și grupul civic “Părinții  cer schimbare” atrag atenția că, în actualul context sanitar creat de pandemie, politica de sănătate publică nu poate fi obiectul unor sondaje pe facebook și nici nu trebuie să fie influențată de lobby-ul diverselor grupuri de interese. 
  • Politica de sănătate publică chiar nu poate fi subiect de plebiscit, mai ales în condițiile în  care modul de desfășurare al acestui an școlar a fost puternic afectat tocmai de o serie de decizii eronate atât din punct de vedere sanitar, cât și educațional. Autoritățile au tolerat coronasceptismul și au permis ca 70% din populație să nu întreprindă nicio acțiune în vederea stopării pandemiei. Modul de funcționare al școlilor a fost o modalitate de discriminare și de încălcare a dreptului la sănătate prin expunerea forțată a elevilor și familiilor care au făcut tot ce a depins de ele – s-au vaccinat, testat, au respectat reguli – în clase supraaglomerate, la rate de incidență imense.  
  • Asemenea greșeli nu pot fi repetate în condițiile în care situația actuală nu s-a îmbunătățit remarcabil, vacanța forțată nu a redus mobilitatea, iar riscul de îmbolnăvire rămâne același în timp ce spitalele sunt la fel de solicitate, iar numărul paturilor ocupate la ATI și al deceselor este în  continuare foarte mare, acestea fiind criterii medicale de care trebuie să se țină cont în decizia deschiderii școlilor cu prezență fizică.  
  • În aproape 2 ani de la declanșarea pandemiei, regulile s-au schimbat de nenumărate ori și  au fost anunțate în ultima clipă, iar familiile s-au aflat în situația dificilă de a găsi soluții. Dat fiind proiecțiile specialiștilor, evoluția pandemiei la ora actuală nu mai poate fi considerată imprevizibilă și cu toate acestea nu avem reguli clare și coerente, oferite din timp astfel încât să  există predictibilitate în modul de funcționare al școlilor. Modificările repetate, chiar în timp  foarte scurt nu au nicio justificare. Nu ne mai aflăm la începutul acestei crize sanitare, iar recomandările și criteriile medicale care stau la baza unui set de reguli pentru funcționarea școlilor au rămas aceleași și nu pot fi ajustate politic. În acest mod am ajuns în situația actuală, iar schimbarea din mers a acestor reguli, fără nicio justificare de ordin științific, ne-a adus în pragul anarhiei sanitare dat fiind faptul că populația nu mai are încredere în regulile stabilite de autoritățile  statului.  
  • Pentru că nici elevii, nici părinții, nici profesorii și nici Ministerul Educației nu au competențele necesare pentru a se pronunța legat de deschiderea școlilor, pentru că există o delimitare clară între ce ne-am dori și ce este indicat în contextul actual, organizațiile noastre prezintă un punct de vedere care are la bază opinia specialiștilor în domeniu: Octavian Jurma, medic și cercetător și Răzvan Cherecheș, profesor universitar de Sănătate Publică și  Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 
Punctul de vedere al lui Octavian Jurma

Astfel, punctul de vedere al lui Octavian Jurma este că:   „În România pragul maxim de sustenabilitate este de 1,500 de paturi ATI alocate pacienților COVID-19. Acesta corespunde unei medii zilnice de aproximativ 5,500 cazuri confirmate oficial  (la rata curentă de testare) sau a unei incidențe naționale de 3.5 la mie.   Prin urmare pragul maxim până la care școlile pot fi menținute deschise este de 3 la mie și închiderea claselor trebuie să înceapă progresiv de la 1 la mie conform scenariilor adoptate de guvern în februarie 2021. Scopul măsurilor din școală și din jurul școlii este să prevină închiderea claselor primare prin prevenirea atingerii pragului de 3 la mie. Școlile se închid ultimele trebuie să însemne că totul se închide pentru a se păstra școlile deschise nu invers, păstrăm școlile deschise pentru că nu vrem sa închidem nimic.   Școala reprezintă în Romania un catalizator epidemic datorită particularităților sociale și  modului de organizare a sistemului școlar.  

Riscul infectării este de asemenea asimetric. Astfel, dacă un părinte care merge la muncă  își infectează copilul care stă acasă, riscul de boală gravă pentru copil este foarte scăzut. Însă dacă un copil care merge la școală își infectează părintele care stă acasă pentru a se proteja de boală, riscul de boala gravă pentru părinte este foarte ridicat.  

După pragul de 6 la mie riscul devine catastrofal atât pentru părinți cât și pentru copii, pentru că probabilitatea de apariție a unui caz de COVID-19 în fiecare clasă la 14 zile  după depășirea acestui prag devine 100%.  

Menținerea școlilor deschise după 6 la mie a dus la decesul a zeci de profesori și sute de părinți. Povara umanitară pe termen lung devine incomparabil mai gravă decât pierderea școlară.”  

Punctul de vedere al lui Răzvan Cherecheș

Suplimentar, Răzvan Cherecheș atrage atenția că “rata de vaccinare în rândul elevilor sub  12 an este scăzută.  

Pentru a asigura școala față în față cu rată mică de transmitere ar trebui bifate următoarele  criterii:  

1) măști  

2) igiena mâinilor (cu apă și săpun/dezinfectant)  

3) distanțare (2 metri)  

4) ventilație corespunzătoare sau activități în aer liber 

5) testare săptămânală a copiilor și personalului școlar  

6) evaluare zilnică a simptomelor  

7) dezinfecția suprafețelor (acum știm că transmiterea de pe suprafețe este foarte puțin probabilă – această măsură poate fi sărită)  

În condițiile actuale – transmitere masivă intra-comunitară – școala ar trebui să continue online de luni, Ministerul Educației nu a asigurat testarea, distanțarea și ventilația în clase.  

În zonele în care de luni, 8 noiembrie va începe școala față în față vom vedea creșteri semnificative în 2-3 săptămâni, din nefericire”  

Cerem instituțiilor abilitate ca funcționarea școlilor din 8  noiembrie să aibă la bază următoarele scenarii
  • În aceste condiții, plecând de la fundamente științifice în colaborare cu specialiști în domeniul sănătății publice, Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FePAL) și grupul civic “Părinții cer schimbare” cer instituțiilor abilitate ca funcționarea școlilor din 8  noiembrie să aibă la bază următoarele scenarii:  
  • a) Scenariul verde – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a  ante preșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru  toate categoriile de ante preșcolari, preșcolari și școlari;  
  • b) Scenariul galben – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai  mare de 1/1.000 dar mai mică ca 3/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența  fizică a ante preșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise  doar pentru ante preșcolarii, preșcolarii și elevii claselor din învățământul primar. Elevii de  gimnaziu și liceu urmează cursurile online sincron;  
  • c) Scenariul roșu – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai  mare de 3/1.000 – predare online sincron pentru toate categoriile: ante preșcolarii,  preșcolarii și elevii.  
  • Excepție de la scenariile menționate pot fi unitățile de învățământ care au un procent de vaccinare mai mare de 85%, atât ca nivel al personalului angajat în unitate, cât și în rândul părinților și elevilor peste 12 ani.  
  • Menționăm că, așa cum s-a și dovedit recent, procentul de vaccinare în rândul cadrelor  didactice nu este un criteriu suficient pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, transmisia înregistrându-se de la elev la elev, dat fiind virulență tulpinii Delta. 
  • Reamintim că, până la ora actuală, nu există nicio justificare de ordin sanitar în urma căreia s-a decis creșterea ratei de la 3 la 6 la mie în ceea ce privește închiderea școlilor sau cu atât mai  mult decuplarea acestora de la rata de incidență din localitate.  
  • A împrumuta un slogan din alte țări europene: „Școlile se închid ultimele” într-o țara codașă  la vaccinare este dovadă de iresponsabilitate și prost management al situației. La ora actuală în Bulgaria, țară aflată într-o situație similară cu România, chiar cu o mortalitate mai redusă, toate școlile funcționează hibrid sau online în funcție de rată. Dacă autoritățile își doresc ca școlile să funcționeze ca în țările europene dezvoltate, atunci atât acestea, cât și clasa politică trebuie să acționeze pentru a asigura aceleași condiții ca în respectivele țări, inclusiv o rată de vaccinare cu 2 doze mai mare de 70-80% la nivel de țară. Doar a folosi un slogan este insuficient și a costat vieți omenești.  
Cerem Ministerului Educației să dezvolte metode de predare alternative
  • Nu în ultimul rând, ne vedem nevoiți să insistăm ca Ministerul Educației să dezvolte metodele de predare alternative: online, hibrid, învățarea mixtă (metoda rotirii centrelor de  învățare, flipped classroom) și clase în aer liber, după cum a recomandat României Comisia Europeana încă din perioada verii, astfel încât educația să poată continua indiferent de contextul  pandemic. Există predictibilitate și stim deja că Europa se pregătește de valul 5 al pandemiei, România nu a depășit valul 4, iar educația este blocată fără vreo justificare, doar din ideea de a păstra școala la nivelul a ceea ce știam în 2019, ceea ce nu mai este posibil. Cerem Ministerului  Educației să dea dovadă de flexibilitate și adaptare la noul context în care trăim. 
  • În numele echității, facem apel ca Ministerul Educației să aloce de urgență resursele şi  serviciile necesare predării online sincron pentru a reduce decalajele educaționale înregistrate din cauza diferențelor socio-economice între diverse categorii de elevi, fără să transforme toți elevii  în elevi defavorizați și fără a mai pune în pericol sănătatea elevilor și a familiilor din localitățile cu rate de incidență peste 3 la mie. 

Citiți și: Sorin Cîmpeanu: Mergem spre o descentralizare pentru deschiderea școlilor VIDEO

Valeriu Gheorghiță: În România, au fost 6 cazuri de miocardită la adolescenți și tineri

Două cercetări ale biologilor de la Universitatea din București, citate în publicațiile pentru Premiul Nobel Medicină

Cum se va organiza vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

Lista localităților cu incidență mai mare de 3/1.000 locuitori

BAC 2022 Matematică| Modele de subiecte pentru Mate-Info, Tehnologic, Științele Naturii și Pedagogic

BAC 2022: Modele de subiecte pentru Istorie

Bacalaureat 2022. Modele de subiecte la Română – profil Real și Uman

Cîmpeanu: Școlile vor începe cu prezență fizică VIDEO

Evaluare Națională 2022. Modele de subiecte la Matematică și Română

Ministerul Educaţiei: Școlile vor publica rata de vaccinare în rândul angajaților

Sorin Cîmpeanu: Avem 303.000 de elevi vaccinaţi

Testele pe bază de salivă, disponibile în școli săptămâna viitoare

DOCUMENT Raed Arafat: Școlile particulare nu pot organiza cursuri în format fizic

Cîmpeanu: Ministerul Educației nu are niciun temei legal pentru a reglementa vacanța în școlile și grădinițele private

Sorin Cîmpeanu reclamă el singur confuzie în decizii: Școlile și grădinițele private pot organiza cursuri în vacanță VIDEO

Consiliul Elevilor: E o discriminare fără precedent să fie închise numai școlile de stat

Când se redeschid școlile? Raed Arafat: Nu există nicio garanție că elevii vor reveni după 14 zile

Au părinții liber în vacanța elevilor? Turcan: Ordonața dă liber numai în școala online, o modificăm la Parlament

OFICIAL Ministrul Educaţiei a semnat ordinul prin care se acordă vacanţă de 2 săptămâni

Sorin Cîmpeanu: În vacanță, sunt convins că vom achiziționa testele pe bază de salivă

Cîmpeanu, despre închiderea școlilor ultimele: Evoluţia epidemiologică nu e deloc predictibilă

Klaus Iohannis: De luni, toți elevii au vacanță două săptămâni

Ministerul Educației: Peste 21.700 de elevi și profesori infecați cu Covid| 20% dintre elevi învață online

Trec școlile online timp de o lună? Cîmpeanu: Toate variantele sunt deschise

București: Peste jumătate dintre elevi și preșcolari învață online

Sorin Cîmpeanu, chemat la ședinţa de miercuri de la Cotroceni

Articolul precedentSorin Cîmpeanu, convocat la audieri la Parlament pe 10 noiembrie
Articolul următorConsiliul Elevilor: Consiliul de administrație al școlii să decidă cum încep cursurile