Acasă Actualitate Cum explică Cîmpeanu schimbarea scenariilor pentru școli în funcție de paturile din...

Cum explică Cîmpeanu schimbarea scenariilor pentru școli în funcție de paturile din spitale

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat motivele pentru care autoritățile au decis să introducă parametrul presiunii pe spitale pentru trecerea în online a unităților de învățământ, eliminând criteriul ratei de vaccinare a profesorilor.

„Odată cu specificul acestei noi variante Omicron (…), a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor”, a spus oficialul, joi seară, pe B1.

Întrebat cum a fost luată decizia de a elimina criteriul ratei de vaccinare, ministrul Educației a explicat: „Pragul de 60% vaccinare în rândul personalului din învățământ a fost un indicator foarte bun atâta vreme cât el a putut să accelereze procesul de vaccinare a personalului din învățământ. Suntem la peste 70% grad de vaccinare a personalului din învățământ la nivel național. Avem 2.838 de școli și grădinițe în care gradul de vaccinare era 100%, din 17.631, 14.000 erau peste 60%. Asta arată responsabilitatea profesorilor, învățătorilor, educatorilor față de siguranța sanitară”.

„Întotdeauna se poate mai bune. Acest indicator a accelerat cât a putut de mult procesul de vaccinare, dar acum, odată cu specificul acestei noi variante Omicron, care, din păcate, afectează și persoanele vaccinate, din fericire, persoanele vaccinate nu dezvoltă forme grave, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor”, a adăugat oficialul.

Important, a continuat el, este să nu se pună o presiune pe paturile din spitale destinate pacienților COVID-19.

„Acest lucru este apreciat la propunerea Ministerului Sănătății, agreată de Ministerul Educației, ca indicatorul să fie 75% grad de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid. În județele în care e depășită această valoare de 75%, cu siguranță avem o mare problemă și avem un risc de intrarea într-un blocaj cu privire la capacitatea de spitalizare și atunci e nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele. În acest orice, din păcate, am înțeles că trebuia să facă parte și intrarea în online a școlilor și grădinițelor în județul respectiv”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, a mai existat și un alt motiv.

„Un alt motiv – am primit mai multe semnale de școli și grădinițe în care rata de vaccinare este de 54%, 56%, 58% și nu ar fi putut funcționa luni cu prezență fizică. În schimb, școala de lângă, cu o rată de vaccinare de 60% sau 61%, o diferență nesemnificativă, ar fi putut funcționa”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Articolul precedentNoile scenarii pentru școli: Cursurile fizice condiționate de paturile libere din spitale
Articolul următorSorin Cîmpeanu, despre bursele elevilor: Există posibilitatea să le cumulezi. Dacă înveți, poți scăpa de sărăcie