Acasă Actualitate Elevii vor clarificări privind bursele: Un liceu din Constanța cere 11 documente...

Elevii vor clarificări privind bursele: Un liceu din Constanța cere 11 documente adiționale

Foto: CNE

Consiliul Național al Elevilor cere Ministerului Educației să transmită clarificări privind modalitatea de acordare a burselor școlare în teritoriu. Elevii acuză ministerul că evită dialogul cu reprezentanții elevilor pe această speță. Vineri, Liceul „Decebal din Constanța nu a primit cererile mai multor elevi pentru bursă socială pe motiv că nu au toate actele. Anomalia a fost semnalată de Asociația Elevilor din Constanța care arată că „elevii și părinții din liceu au fost refuzați la depunerea cererilor pentru acordarea bursei de ajutor social pentru elevii ce nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, fiindu-le cerute 11 documente adiționale în mod ilegal”.

„Pentru a dovedi încadrarea în criteriul elevilor din mediul rural, este nevoie strict de primele 3 documente din listă, bursa pentru elevii din mediul rural nefiind condiționată și de venitul familiei”, mai arată elevii.

Actele cerute de Liceul „Decebal” din Constanța

Foto Facebook Asociația Elevilor din Constanța

Citiți și: DOCUMENT. Ministerul Educației a stabilit că bursele de merit se dau de la 9.50 | Elevii sunt nemulțumiți

Părinții cer clarificări privind bursele elevilor

Consiliul Național al Elevilor susține că Ministerul Educației nu se asigură că actele normative privind acordarea burselor sunt complet înțelese de persoanele responsabile de implementarea lor în teritoriu.

„În acest sens, solicităm cu fermitate Ministerului Educației să transmită de urgență către inspectoratele școlare din țară și către toate unitățile de învățământ preuniversitar clarificări cu privire la modalitatea de acordare a burselor de merit și de ajutor social, în așa fel încât noile criterii să fie aplicate unitar”, arată Consiliul Național al Elevilor.

Cele mai frecvente nelămuriri privind acordarea burselor:

  • clarificarea mediei în baza căreia se acordă bursa de merit în semestrul al II-lea al anului școlar, cu referință la anul școlar trecut sau la media primului semestru; explicarea sintagmei „revizuite semestrial”;
  • bursa de ajutor social oferită elevilor din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu este condiționată de venitul familiei, dar multe școli interpretează eronat această prevedere;
  • elevii care nu s-au încadrat în primul semestru al anului școlar în criteriile de acordare a bursei de ajutor social pot solicita acest tip de bursă începând cu cel de-al doilea semestru, dar, de asemenea, acest lucru nu este clar stipulat și creează confuzii.

„După ce ordinul de acordare a burselor școlare a fost modificat în mijlocul anului școlar, atitudinea Ministerului Educației la acest moment este absolut cinică – refuză să clarifice anumite aspecte lacunare, iar școlile decid după cum cred de cuviință, de frica unei inspecții a Curții de Conturi! Solicităm de urgență publicarea unui ghid accesibil pentru elevi, profesori și părinți,care să aducă lămuriri cu privire la acordarea burselor!”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Reamintim că Ministerul Educației a aprobat un ordin cu criteriile generale privind acordarea burselor pentru elevi, publicat în Monitorul Oficial, care arată că bursele de merit se vor da de la media 9.50 în sus și fără mai mult de 10 absențe de la școala.

Citiți și:

Sorin Cîmpeanu: La rectificare, vor fi luate în considerare creșterile salariale ale profesorilor

Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli

Greva profesorilor: Pe 4 februarie vom încheia un acord cu premierul Ciucă

UBB cere verificarea tezei premierului Ciucă. CNATDCU a început procedura

București | Colegiul Național I.L. Caragiale intră în online de marți

Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă

Cîmpeanu despre greva profesorilor: Revedicările sunt justificate, dar salariile au fost mărite cu 4%

Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă

 Sorin Cîmpeanu: Unde este „tăierea” numărului de beneficiari ai burselor de merit?

Raed Arafat, despre lipsa testelor din școli: Doi furnizori au cerut un preț de 3 ori mai mare

Consiliul Elevilor, despre lipsa testele de salivă: Denotă o totală lipsă de mobilizare din partea autorităţilor

Ce s-a întâmplat cu testele elevilor | Explicațiile Departamentului pentru Situații de Urgență

Articolul precedentSorin Cîmpeanu: La rectificare, vor fi luate în considerare creșterile salariale ale profesorilor
Articolul următorCum arată noile teste de salivă ambalate în kituri de câte două. Marți – prima zi de testare