Acasă Universitar Studenții susțin incompatibilitatea dintre persoanele condamnate penal și funcția de profesor

Studenții susțin incompatibilitatea dintre persoanele condamnate penal și funcția de profesor

Studenții susțin instituirea incompatibilității dintre persoanele condamnate penal și funcția de cadru didactic în învăţământul preuniversitar și cel universitar prin propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, înregistrată în Senatul României cu nr. L244/2020, arată Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Proiectul de lege propune interzicerea persoanelor condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenţie, de a ocupa o funcţie didactică, didactică auxiliară sau o funcție de conducere, de îndrumare şi de control până la intervenirea unei situații care înlătură consecinţele condamnării.

Proiectul a fost adoptat de către Camera deputaților și înaintat către Senat în data de 23 aprilie, iar pe 5 mai proiectul de lege urmează a fi dezbătut în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Senatului României.

ANOSR arată că inițiativa legislativă L244/2020 contribuie la conceptul de universități curate, în care integritatea academică reprezintă o realitate și o normalitate, și nu doar un deziderat.

”Profesia de cadru didactic implică o responsabilitate imensă față de elevi și studenți, față

de viitorul societății românești, iar școlile și universitățile reprezintă instituțiile fundamentale pentru dezvoltarea unui cetățean activ, autonom și responsabil. În cadrul acestor instituții, cadrele didactice nu reprezintă doar un reper în studiul diverselor discipline, dar și un reper de prestigiu profesional și autoritate morală. Funcția de cadru didactic nu este mai puțin importantă pentru viitorul acestui stat decât funcțiile publice sau funcțiile ce implică autoritatea de stat și în egală măsură, persoanele ce ocupă aceste funcții ar trebui să onoreze valorile societății”, arată studenții.

ANOSR face apel către parlamentari să susțină această inițiativă legislativă.

Articolul precedentDaniel Funeriu, despre Bacalaureat și Evaluare Națională: Este imperativ să se organizeze
Articolul următorMonica Anisie, pentru StiriEdu.ro: Săptămâna viitoare, vom da ordinul cu măsurile privind întoarcerea la școală/ Elevii vor fi în siguranță